Smog

...czyli wszystko co nie zmieściło się w innych działach a ma związek z bieganiem lub sportem.
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 53
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Biegacie w smogu?
Jak sobie radzicie na Śląsku, w Krakowie, czy zadymionych podgórskich kotlinach?
U mnie, od kilkunastu dni, właściwie nie ma czym oddychać... Żeby móc pobiegać, trzeba podjechać w okoliczne górki (stąd dopiero widać burą zawiesinę wypełniającą całą kotlinę).
Podobno jutro ma coś popadać, i powiać.
Każdy pije według własnego pragnienia...

Obrazek
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja wsiadam w autobus i jadę na końcową pętle. Na granicy miasta najczęściej jest dużo lepiej.
bartek.p
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45m
Życiówka w maratonie: 3h50m

Nieprzeczytany post

Antek Emigrant pisze:Ja wsiadam w autobus i jadę na końcową pętle. Na granicy miasta najczęściej jest dużo lepiej.
Nie pomylily Ci sie portale? To nie Onet gdzie jestes krolem troli.
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

bartek.p pisze:
Antek Emigrant pisze:Ja wsiadam w autobus i jadę na końcową pętle. Na granicy miasta najczęściej jest dużo lepiej.
Nie pomylily Ci sie portale? To nie Onet gdzie jestes krolem troli.
Nie pomyliły.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

"wspaniałe"
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

herson pisze:"wspaniałe"
Co jest wspaniałe?
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

np bieganie, skoro jesteśmy na stricte tematycznym forum
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Antek. Nie wiem jak tam u Ciebie, na emigracji, ale u mnie nie wystarczy nawet całkiem wyjechać z miasta. Smog zasnuwał całą, rozległą, kotlinę i trzeba się było wznosić na wyżyny - tak żeby być ponad...
Obecnie trochę jest lepiej, mieliśmy wiatr i nieco deszczu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Antek Emigrant
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Jeżeli nie jesteś w stanie wyjechać trochę wyżej to boję się że nic nie da się z tym zrobić. Gdyby się dało to zapewne mieszkańcy miasta Meksyk (a tam smog jest straszliwy) coś by na to już mieli wymyślone. Świetnie widać to na filmie (mniej więcej od 7 min. 1 s.):
http://www.kinofabryka.pl/bosoprzezswiat/najwieksze.php
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gdy się patrzy na prognozy zanieczyszczeń powietrza - stężenie pyłów (MP10) dla Krakowa na weekend - to przypomina mi się pewna parafraza; „bieganie albo zdrowie – wybór należy do ciebie”.
Utopienia Marzanny człowiekowi się odechciewa, a co dopiero biegania po mieście. No, chyba, że te prognozy kłamią... albo ci (tfu!) od powietrza specjaliści, zabraniający na nim jakiegokolwiek ruchu czy wysiłku, demonizują - i to zbiorowo.
A już kompletnie nie rozumiem, dlaczego w dziale „sprzęt”, nie ma jeszcze akyualnego rankingu biegowych modeli masek przeciwpyłowych.

Obrazek
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

blink pisze:Gdy się patrzy na prognozy zanieczyszczeń powietrza - stężenie pyłów (MP10) dla Krakowa na weekend - to przypomina mi się pewna parafraza; „bieganie albo zdrowie – wybór należy do ciebie”.
te prognozy nie zawsze się sprawdzają - patrzę na aktualne dane ogłaszane teoretycznie co godzinę:
http://monitoring.krakow.pios.gov.pl/iseo/
(różnie z tym bywa, dla Alei od dawna niedostępne; najwyższe znane mi stężenie chwilowe pyłu zawieszonego PM10 przekraczało tam 800 ug/m^3, przy normie uśrednionionej na 24godz wynoszącej 50:-))
i jeśli jest całkowita dupa, to jadę do Lasku Wolskiego, zawsze to ze 100m wyżej;
a bieganie to tani sport - potrzebne są tylko buty i samochód;)
pzdr
gl
blink
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.malopolska.pl/Obywatel/EKO-p ... fault.aspx
Mam coraz bardziej mieszane uczucia, względem brania udziału w masowych biegach organizowanych w niektórych miejscach, miastach. I w ogóle ich organizacji.
Wszystko wskazuje na to, że bieganie w takim zapyleniu jest co najmniej niezdrowe.

Obrazek
Awatar użytkownika
Iwan
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szkoda, że w tak czytelnej formie nie ma danych dla Łodzi. Trafiają mi się same wyspecjalizowane opracowania. Albo nie potrafię szukać.... :lalala:
blink pisze: Mam coraz bardziej mieszane uczucia, względem brania udziału w masowych biegach organizowanych w niektórych miejscach, miastach. I w ogóle ich organizacji.
Wszystko wskazuje na to, że bieganie w takim zapyleniu jest co najmniej niezdrowe.
Też tego nie rozumiem...
"Nie żyję, by lepiej biegać. Biegam, by lepiej żyć" R.W.
jiv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

chcę już rozpocząć trening do kwietniowego maratonu, ale zauważyłam, że po każdym z ostatnich biegów dopada mnie ciężki kaszel, wysuszone śluzówki w nosie, a nawet ucisk w klatce piersiowej - i nie wygląda to na infekcję, tylko ewidentne podrażnienie od pyłów wiszących w naszym "świeżym" powietrzu.
no i właśnie - jak to jest z Wami teraz, Krakusy? biegacie czy nie?
prawdę mówiąc jestem kompletnie przerażona tym, co dzieje się w Krakowie z powietrzem :(
Awatar użytkownika
siena_driver
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 49:18

Nieprzeczytany post

Ja biegam - często w Bibicach/Węgrzcach (mieszkam na północy), ale jeśli przed pracą uskuteczniam treningi, to jestem skazany na Bulwary. Biegam w kominiarce - pewnie niewielka to ochrona, ale zawsze lepsza, niż wdychanie pełną piersią.
Powiem tak - w powietrzu czuję różnicę między powietrzem na Zabłociu, a choćby na północy Prądnika Czerwonego, ale na razie - odpukać - negatywnego wpływu na moje płuca, oskrzela, gardło nie stwierdziłem.
ODPOWIEDZ