TRENING u JERZEGO SKARŻYŃSKIEGO

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeszcze się upewnie ale mi się wydaje że przez słowo hala sportowa on ma na myśli poprostu Siłownię - tu chyba nie chodzi o krytą bieżnię.
Jeśli siłownia - to mam i korzystam.
PKO
KIWI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Hala to w dużej mierze trening na płotkach - a takich to na siłowni nie masz a nawet jak  sobie przyniesiesz to ci miejsca zabraknie,

już od dawno zastanawiam się kto z amatorów stosuje trening na hali
Montano Corridore
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Ja stosuję trening na płotkach,ale nie na hali tylko w terenie. Uważam,że trening na hali to trening na sali gimnastycznej,z wykorzystaniem wszelkich dostepnych przyżądów a nie tylko płotki.
Z tego co pamietam to trenowaliśmy na drabinkach,drążku,linie,poręczach,materacach,siłowni,z piłkami lekarskimi itp.
Najpraktyczniejsze są róznego rodzaju tory przeszkód z wykorzystaniem rożnych elementów.
To ma być tzw. ogólnorozwojówka. Zresztą wszyscy to wiedzą.
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobre , dobre... hala to jedno a sala to drugie..ale na sali można zrobić także płotki i inne wyzej wypisane ćwiczenia. Na hali mozna zrobić konkretne przebieżki na tartanie..sala jest zbyt sliska.
Padło pytanie czy amatorzy korzystaja z hali.
Chętnie bym korzystał ale dostęp dla ludzi z poza klubu jest ograniczony...
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Dzienis
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Pozwolę sobie się wtrącić do waszej dyskusji. Wziąłem sobie do serca rady pana Skarżyńskiego i od 2 miesięcy uczęszczam raz w tygodniu na zajęcia ogólnorozwojowe na sali sportowej (o ile to w czym ćwiczymy można nazwać salą) i przyznam że bardzo mi się to podoba. No może z wyjątkiem dnia po zajęciach...wtedy wszystko naprawdę boli. Mimo wszystko zachęcam do ćwiczeń z płotkami, piłkami lekarskimi itp.
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:06
Życiówka w maratonie: 3:07:51

Nieprzeczytany post

Trening na hali (czy sali) rozpoczyna się roztruchtaniem ok 10 min, później włącza się do tego wszelkiego rodzaju wymachy rąk.Później podskoki, przebieżki po przekątnej ok 4. W skład całego treningu jest czas na rozciąganie(jest łatwiej, bo grupa robi to samo), gimnastykę siłową (głównie na mięśnie obwodowe kręgosłupa- różniste odmiany ćwiczeń brzuszków, grzbietów i pompek. Zawsze jest też czas na siłę biegową - gęsiego robi się skipy, żaby, wieloskoki (najczęściej na materacach aby nie załatwić układu ruchu). Siłę biegową robi się też często w formie interwałów, czyli jedno po drugim, ex: skipa A, skip C, wyskoki z kolanem jak najwyżej uiesionym i przebieżka, wszystko po jednej długości hali. Serii wszelkich ćwiczeń robi się po dwie lub trzy. Zawsze między poszczególnymi rodzajmi ćwiczeń robi się dwa kółka roztruchtania. Co drugi trening wyciąga się płotki i maszeruje się najpierw z nogą atakującą lub zakroczną, potem zaczyna się skipować z kolanami jak najwyżej między płotkami, po każdej serii rozszerza się odległości między płotkami i tak dochodzi się do biegu przez płotki. Również co drugi trennig wyciąga się piłki lekarskie, ćwiczenia z piłkami opisałem w wątku Wojtka w dziale trening ale cenzorzy go usunęli, bo umieściłem tam też cytat. Do treningu na sali włącza sie r ównież szybkość -= biegamy akies minutówki, 45 sekundówki i 30 sekundówki (każda po jednej i robimy to na koniec treningu).
Podsumowując w skład treningu na hali trwającego 90 minut wchodzą ćwiczenia:
1. Rozciagające - ok 15 minut
2. Gimnastyka siłowa - ok 15 min
3. Siła biegowa - ok 20 min (z odpoczynkiem w truchcie)
4. Przebieżki - do 10 powtórzeń
5. Poprawiające technikę biegu - czyli płotki
6. Ćwiczenia z piłkami lekarskimi (też siłowe)
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak załapać się na halę?
1. Albo zapisać się do jakiegoś klubu, który przeprowadza treningi na hali
2. Albo zorganizować się w grupę chociażby 10 osobową i wynając salę gimnastyczną, tak jak wynajmuje się ja do pogrania w piłkę np halową. Najbardziej doświadczonego biegacza wyznaczyć na osobę prowadzącą trening.
3. Dowolny pomysł.
4. Jeśli jest się studentem to zapisać się na AZS.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
KIWI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Drogi Fredziu,

Zauważyłem,  że J. Skarżyński  kazał ci się wczytać w swoją ksziążkę i ściśle stosować do jej
zaleceń.
Co, wobec tego zamierzasz zrobić z ustalonymi przez niego zakresami tetna.
Te podane w książce są chyba trochę odmienne od ustalonych przez ciebie, zdaje się że na wyczucie. Pamiętam jakiegoś twojego posta z przed pół roku na ten temat w którym wypowiadałeś się na temat tabelek JS. dość lekceważąco, sprawą komplikuję się zwłaszcza że JS. zaleca ustalać zakresy na podstawie HR max wyliczonego ze wzoru, olewając Hr max rzeczywiste
-to jest zdaje się zupełne inne podejście niż twoje
Awatar użytkownika
Arti
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Miroszach - dzięki za ten opis !!! Cóż łezka mi się zakręciła bo właśnie tak wyglądały moje treningi na sali lub hali gdy trenowałem sprint... :( Ehhh chociaż raz móc jeszcze zrobić taki trening,,, chciałbym się przenieść do przeszłości i potrenować porządnie jak kiedyś w klubie
;-)
[url=http://www.kujawinski.com]www.kujawinski.com[/url]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

KIWI
U mnie rzeczywiste maksymalne prawie się pokrywa ze wzorem. Musze jeszcze sprawdzić któregos dnia jak będzie mniej ślisko.
A co do zakresów - ustaliliśmy z Jurkiem zakresy i tyle.
KIWI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ustaliliście w takich wartościach  jak są w ksziążce?
Awatar użytkownika
miroszach
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Arti on 11:45 am on Dec. 18, 2003
Miroszach - dzięki za ten opis !!! Cóż łezka mi się zakręciła bo właśnie tak wyglądały moje treningi na sali lub hali gdy trenowałem sprint... :( Ehhh chociaż raz móc jeszcze zrobić taki trening,,, chciałbym się przenieść do przeszłości i potrenować porządnie jak kiedyś w klubie
;-)
Arti chcę tylko przypomnieć, że taki trening jest także fundamentalny przy trenowaiu do maratonu.
[b][i]Dzień bez biegania
To dzień regenerownia
[/i][/b]
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

KIWI
Nie jesteśmy aptekarzami. Porozumieliśmy sie w tym zakresie i tyle.
KIWI
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dobra już się nieodzywam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ