Witam
Mam poważny problem, który zabiera mi całą radość, którą niesie za sobą biegnie. Biegam kilka lat. Dwa lata temu rozpoczęłam swoją przygodę z maratonem. Nie biegam szybko, najlepszy czas jaki udało mi się osiągną na maratonie to 3:26 ale kocham ten rodzaj aktywności. Trenuję 5 razy w tygodniu pokonując łącznie około 60 km. Biegam o ile to możliwe po lasach, pokonując liczne górki. W okresie zimowym pozostaje mi asfalt.
Tyle ze wstępu. Mój problem dotyczy stóp. Od kilku miesięcy zaczął mi dokuczać poważny ból prawej stopy. Początkowo go nie czuję, po godzinie biegania zaczynają mi drętwieć palce. Mam wrażenie, że stopa chce mi wyjść z buta. Ból utrudnia, czasami uniemożliwia dalszy bieg. Muszę się zatrzymać i rozmasować stopę. Niestety dalszy bieg, kończy się tym samym po kolejnych dwóch km. Stopa zmieniła się. Prawa wydłużyła się o jakiś cm, przy czym jest bardziej ,,rozgnieciona” od lewej. Jest szersza i dłuższa. Ponadto obie, co jest dziwne, są nadmiernie wydrążone i wyglądają jakbym miała płaskostopie poprzeczne. Normalnie nosiłam rozmiar 38, do biegania, zgłasza na długich dystansach używałam butów o wkładce 26 cm. Teraz nawet to nie wystarcza. Dodam, że mam tylko 165 cm wzrostu i ważę około 51 kg. Odwiedziłam wielu ortopedów, żaden nie potrafił mi pomóc. Proszę napiszcie czy spotkaliście się z podobnym problemem, czy może znacie jakiś specjalistów, którzy mogliby pomóc?? Na razie trenuję do granicy bólu, czyli do godziny. Odpoczynek nie pomaga. Przez problemy ze stopą zaczyna dokuczać kolano… Bardzo bym chciał znów zwiedzać świat w butach do biegania. Będę wdzięczna za jakąkolwiek radę.
Wydłużanie się stopy. Ratunku!!
- Draqlka
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Tak ja też odkąd biegam zaobserwowałam, że stopy mi "rosną"
zaczynałam bieganie w butach 9.5 które były o 1/2 numeru za duże,
w tej chwili po 4 latach używam numeru 12!
Musiałam oddać połowę swoich butów,
niektórych nawet nie zdążyłam założyć
bo kupiłam na wiosnę a do jesieni mi już noga
nie pasowała.
Nie biegaj w za ciasnych butach, bo stracisz paznokcie,
widocznie tak nasza stopa była "zdeformowana"
przed bieganiem, przez lata dostosowywała się do butów,
które być może były za małe.
Ja się przestałam tym martwić bo stwierdzam, że mam teraz lepszy balans
na większych stopach, i poza tym, że ciężko mi dostać buty mojego rozmiaru,
to w niczym mi to nie przeszkadza.
zaczynałam bieganie w butach 9.5 które były o 1/2 numeru za duże,
w tej chwili po 4 latach używam numeru 12!
Musiałam oddać połowę swoich butów,
niektórych nawet nie zdążyłam założyć
bo kupiłam na wiosnę a do jesieni mi już noga
nie pasowała.
Nie biegaj w za ciasnych butach, bo stracisz paznokcie,
widocznie tak nasza stopa była "zdeformowana"
przed bieganiem, przez lata dostosowywała się do butów,
które być może były za małe.
Ja się przestałam tym martwić bo stwierdzam, że mam teraz lepszy balans
na większych stopach, i poza tym, że ciężko mi dostać buty mojego rozmiaru,
to w niczym mi to nie przeszkadza.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Domi, nie wiem co to znaczy, że stopa wygląda jak gdybyś miała płaskostopie poprzeczne, wydaje mi się, że poprzecznego zazwyczaj nie widać. Masz wysokie sklepienie? Stopa może trochę urosnąć (okolice przyczepów ścięgna achillesa mogą trochę bardziej wystawać) ale nie tak szybko.
Z jakiego jesteś miasta? Wg mnie warto, żebyś się przeszła do sportowego fizjoterapeuty.
Z jakiego jesteś miasta? Wg mnie warto, żebyś się przeszła do sportowego fizjoterapeuty.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Też bym spróbował poszukać pomocy u dobrego fizjoterapeuty. I na razie nie biegaj więcej, niż Twoje stopy są w stanie na siebie przyjąć. Regularne fundowanie sobie stanów zapalnych było by głupotą. To nie pozostaje bez wpływu na stan tych miejsc w przyszłości (jeśli chcesz długo biegać).
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 38
- Życiówka w maratonie: 3:26
Dziękuję za rady. Jestem z okolic Zielonej Góry. Odwiedziłam kilku ortopedów, którzy nie potrafili zdiagnozować tej dolegliwości, więc odradzali mi bieganie:( Gdybyście mogli polecić jakiś fizjoterapeutów, byłabym bardzo wdzięczna.