Trening z Pumą dla początkujących

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Druid
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

nodrog pisze:Niech ci to koledzy udowodnią... nie sądzę by dali radę.
Wiesz,że nawet doszło do tego ,iż chciałem dziś robić zakłady w pracy.Jeden z drugim zaczęli sobie "podśmiechujki "ze mnie robić.Jeden powiedział ,że 1km to się biega w 3 góra 4 minuty...no to ja dawaj stawiam 1l"rozmownej wody" jak przebiegniesz w 4 minuty...oczywiście skończyło się na gadaniu,bo wiem zarówno on jak i ja ,że nie ma siły aby dał rade przebiec w takim czasie.Drugi to ten spacerowicz podobna sytuacja co z "kolegą"nr. jeden.Tak już jest łatwo się innym gada,że jakie to wszystko proste,jaki to ktoś słaby jest a prawda jest taka,że ludzie Ci nie przebiegliby nawet 500 metrów.
nodrog pisze:Uzbrój się w cierpliwość, ciesz się bieganiem, zapomnij o "spacerowiczach" z pracy a postępy wkrótce przyjdą.
Dzięki Nodrog za wsparcie i zrozumienie .Denerwują mnie tego typu głupie gadki ludzi którzy jakikolwiek kontakt z wysiłkiem mieli baaaardzo dawno temu a mądrzą się jakby byli herosami sportu.Będę cierpliwie ale skutecznie dążył do celów jakie sobie założyłem a przy okazji czerpał z tego radość i zdrowie :taktak:
New Balance but biegowy
Druid
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Druid pisze: "5 kilometrów w pół godziny nie pokonasz? Ty chodzisz czy biegasz?"
malkontenci niech sobie gadają bo tylko na tyle ich stać a my tymczasem realizujmy nasze plany.Cel każdy z nas ma inny ale drogę musi pokonać podobną,uwieńczeniem tego trudu jest sukces :taktak: .
Awatar użytkownika
nodrog
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kapolo pisze:Co kolwiek znaczy "baza" ( popularne słowo na forum o tej porze roku), aktualnie chyba nad nią pracuję.
"baza" to oczywiście długie, spokojne, wybiegania, których celem jest m.in. (za Danielsem): spowodowanie korzystnych zmian w komórkach i rozwinięcie systemu krążeniowo-naczyniowego
Vick
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Druid pisze:
nodrog pisze:Niech ci to koledzy udowodnią... nie sądzę by dali radę.
Jeden z drugim zaczęli sobie "podśmiechujki "ze mnie robić.Jeden powiedział ,że 1km to się biega w 3 góra 4 minuty...no to ja dawaj stawiam 1l"rozmownej wody" jak przebiegniesz w 4 minuty...oczywiście skończyło się na gadaniu
:hahaha: Zauważyli że się podkręciłeś bieganiem, to specjalnie Ci takie teksty wstawiają żebyś się denerwował :bum: to normalne, jednemu z drugim nygusowi nie chce się z kanapy ruszyć, to próbują Ciebie umniejszać żeby w ten sposób samemu lepiej się poczuć :hahaha:

Ja jak komuś opowiadam, to nigdy nie podaję tempa, bo to w ogóle nie przemawia niebiegaczom do wyobraźni, prędzej już prędkość np. jak powiem że biegam 11km/h to już robi większe wrażenie :oczko:
Obrazek
artur_j
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Po co mówić o tym innym, ja traktuję to jako tylko moje hobby. Moja żona nawet do końca nie rozumie co ja widzę w bieganiu - przecież to męka i do tego w taką pogodę :)
Póki co biegam bardzo wolno (ok. 6,8min/km) ale czy to jest ważne? Ważne jest, że czuję się lepiej i nie jestem już takim wielorybem jak kiedyś.
Awatar użytkownika
nodrog
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Druid pisze:
Druid pisze: "5 kilometrów w pół godziny nie pokonasz? Ty chodzisz czy biegasz?"
malkontenci niech sobie gadają bo tylko na tyle ich stać a my tymczasem realizujmy nasze plany.Cel każdy z nas ma inny ale drogę musi pokonać podobną,uwieńczeniem tego trudu jest sukces :taktak: .
Wiesz, ale zawsze możesz takie gadanie przekuć w coś fajnego/pozytywnego. Może zamiast robić zakłady zaproś ich na wspólny trening (jeżeli oczywiście ich wystarczająco lubisz) - jeszcze ci wyjdzie z tego grupa biegowa.
Daniel86
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

nie przejmować się docinkami:) to najważniejsze, biegamy dla siebie a nie innych:)
ale motywacja i to co w głowie robią swoje, wiadomo, to spora część sukcesu. Ja kiedy przychodzę do firmy to osoby z którymi współpracuję są raczej pod wrażeniem a to też mega motywator.
Takżę Druid, nie zapatruj się w tamte brednie, oni by nawet kilometra pewnie nie zrobili, biegasz, masz kondycję, to się liczy!
le0n71
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:28
Życiówka w maratonie: 03:24:00

Nieprzeczytany post

Mam pytanko odnośnie przebieżek:
Czy jeżeli w tabelce mam podane 30min+4P, to kiedy robię te przebieżki? Po przebiegnięciu 30min, czy na początku?, czy w śroku?

Na razie skończyłem trzeci tydzień planu 10-tyg. i jest super, chyba się zakocham w bieganiu.
Mam 40 lat i nigdy wcześniej nie biegałem. Na początku ciężko było przebiec 2min, ale teraz 5min. w miarę swobodnie poszło.

To pytanie o przebieżki to trochę na wyrost, ale podczas przeglądania różnych planów rzuciły mi się w oczy i jestem ciekaw jak się je robi
Obrazek

10km: 40:08, 08.03.2015 8 Bieg Kazików (bez atestu)
połówka: 1:30:01, 24.10.2015 2 PZU Cracovia Półmaraton
cały: 3:16:25, 26.04.2015 Orlen Warsaw Marathon
KOMENTARZE
Vick
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ja robię przebieżki na końcu, po skończeniu biegu ciągłego.
Przebieżki robię szybszym tempem niż ciągły bieg, ale nie maksymalnym sprintem (no dobra, przyznam się: czasami mam taki pałer że wchodzę w sprint :lalala: ).
Robię je po 100m, przerywane marszem też 100m. Zwykle wyznaczam sobie odcinek 100m i w jedną stronę biegam a z powrotem wracam marszem.
Obrazek
artur_j
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Vick pisze:Robię je po 100m, przerywane marszem też 100m. Zwykle wyznaczam sobie odcinek 100m i w jedną stronę biegam a z powrotem wracam marszem.
A jak nie zdąży Ci się uspokoić oddech w te "powrotne 100m" to co robisz? Kolejna przebieżka czy kolejne 100m marszu?
Vick
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

artur_j pisze:
Vick pisze:Robię je po 100m, przerywane marszem też 100m. Zwykle wyznaczam sobie odcinek 100m i w jedną stronę biegam a z powrotem wracam marszem.
A jak nie zdąży Ci się uspokoić oddech w te "powrotne 100m" to co robisz? Kolejna przebieżka czy kolejne 100m marszu?
Jak do tej pory zdążał mi się uspokoić. Najwyżej następne 100m biegu wychodziło w trochę wolniejszym tempie.
Obrazek
Awatar użytkownika
nodrog
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

le0n71 pisze:To pytanie o przebieżki to trochę na wyrost, ale podczas przeglądania różnych planów rzuciły mi się w oczy i jestem ciekaw jak się je robi
Vick pisze:Ja robię przebieżki na końcu, po skończeniu biegu ciągłego.
Przebieżki robię szybszym tempem niż ciągły bieg, ale nie maksymalnym sprintem (no dobra, przyznam się: czasami mam taki pałer że wchodzę w sprint :lalala: ).
Robię je po 100m, przerywane marszem też 100m. Zwykle wyznaczam sobie odcinek 100m i w jedną stronę biegam a z powrotem wracam marszem.
Ja identycznie jak Vick - łącznie z tendencją do sprintu :oczko: .
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ja również przebieżki robię identycznie. Taki sam dystans i tempo :)
Awatar użytkownika
nodrog
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam. We wtorek po rekordowej dla mnie niedzieli miało być delikatne 30 minut + przebieżki. Wyszło 30 minut ale w żwawym tempie bo nogi niosły i nie chciały przestać.
Dzisiaj też biegałem: planowo 1:20, ale pętla skończyła się po 1:10. Starałem się przećwiczyć taktykę na półmaraton św. Mikołajów. Nie jestem pewien czy da się ją zastosować, ale jak się da to będę gotów. Zacząłem w podróżnym tempie i każde z 4 kółek po 3km biegłem w jednostajnym rytmie tylko, że zwiększałem tempo o 10s/km (pi x oko - to nie apteka) po każdym kółku - czyli bieg z narastającą prędkością. Muszę przyznać, że to b. fajne :hahaha: . Jak organizm już się porządnie rozgrzał to zwiększenie i utrzymanie prędkości nie było już takie trudne. Tak więc dzisiaj 12km.
Teraz już tylko lekkie bieganie przed startem. Zwłaszcza, że jedno bolące, w czasie biegu, kolano zamieniłem na drugie - bolące po biegu :echech:
Daniel86
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja mam przebieżki identyczne ja Vick i reszta z tego co widzę:)

ciężki tydzień:/
przeziębienie mnie złapało jak licho, od paru lat borykam się z problemami górnych dróg oddechowych co powoduje podatność na infekcje, ale nie dam się i nie pozwolę żeby to stanowiło problem.
Wczoraj odpuściłem, dzis ruszyłem w teren i 40min biegu + 6x100m przebieżek:)
ODPOWIEDZ