Kolano a treningi i zawody.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Moje lewe kolano znów się odezwało. Przez rok nie było z nim żadnych problemów, lecz dziś towarzyszy mi lekkie kłucie jakby pod kolanem. Na co dzień biegam i jeżdżę MTB. Do tego od niedawna wróciłem do zawodów biegowych, które odpuściłem sobie na 2 lata. Tragedią było by dla mnie ponowne wyłączenie treningów. Kiedy ostatni raz byłem u lekarza jedyne co powiedział to żeby brał przez 3 miesiące artresan i tyle.
Stąd pytanie do Was:
-czy znacie jakiegoś porządnego i nie drogiego ortopedę/lekarza sportowego (najlepiej Poznań) , który stwierdziłby co jest problemem w tym kolanie?
-co z dalszymi treningami? Zmniejszyć, odpuścić, może jakieś dodatkowe ćwiczenia wzmacniające stawy itd??
-maraton 16 października odpada?
Pozdrawiam.
Moje lewe kolano znów się odezwało. Przez rok nie było z nim żadnych problemów, lecz dziś towarzyszy mi lekkie kłucie jakby pod kolanem. Na co dzień biegam i jeżdżę MTB. Do tego od niedawna wróciłem do zawodów biegowych, które odpuściłem sobie na 2 lata. Tragedią było by dla mnie ponowne wyłączenie treningów. Kiedy ostatni raz byłem u lekarza jedyne co powiedział to żeby brał przez 3 miesiące artresan i tyle.
Stąd pytanie do Was:
-czy znacie jakiegoś porządnego i nie drogiego ortopedę/lekarza sportowego (najlepiej Poznań) , który stwierdziłby co jest problemem w tym kolanie?
-co z dalszymi treningami? Zmniejszyć, odpuścić, może jakieś dodatkowe ćwiczenia wzmacniające stawy itd??
Pozdrawiam.
-
- Zaprawiony W Bojach
-
- Rozgrzewający Się
Czy, żeby pójść na konsultacje do Pana Sławomira muszę mieć prześwietlenie kolana, a może on w razie czego mnie na to skieruje?
-
- Zaprawiony W Bojach
szczerze mówiąc nie mam pojęcia, proponuję zadzwonić i zapytać.
-
- Rozgrzewający Się
A i gdy kładę ręce na kolana, napinam mięśnie to czuć takie jakby chrebotanie o siebie dwóch powierzchni. Dodam, że nie sprawia to bólu.
- niuniek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:46
- Kontakt:
Jesli chodzi ci od podnoszenie nog do prostych podczas siedzenia, czyli prostowanie w kolanach, to to"chrebotanie" ma kazdyMatthias Wsky pisze: A i gdy kładę ręce na kolana, napinam mięśnie to czuć takie jakby chrebotanie o siebie dwóch powierzchni. Dodam, że nie sprawia to bólu.

- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
- Tylko jeśli w to wierzysz.
-
- Zaprawiony W Bojach
1. sprawdz czy mas zprawidłowa pozycję na rowerze oraz sprawdz czy nie jeżdzisz zbyt siłowo na rowerze.Matthias Wsky pisze:Witam!
Stąd pytanie do Was:
Pozdrawiam.
2. dobre buty biegowe nie załowac pieniędzy
3. jesteś na pewno po ciezkim sezonie rowerowym MTB czy odpoczałeś trochę ?
4. ból jest po to by uniknąc wiekszych komplikacji.
5. pamiętaj zawsze kolarstwo mniej obciąza stawy niż bieganie.
6. śmigaj do lekarza.
Tompoz
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
Zrobiłem sobie 2 dni odpoczynku, robiąc tylko kilka ćwiczeń na wzmocnienie oraz rozciąganie. Dziś pobiegłem na 5 km testowo i wszystko było ok! Choć do lekarza i tak się wybiorę.
Mam do was pytanie jakie polecacie odżywki, minerały itd. przy intensywnych treningach i nie tylko?
Mam do was pytanie jakie polecacie odżywki, minerały itd. przy intensywnych treningach i nie tylko?