Wtorek 27/09/2011
25' rozgrzewki (śr.6:50 min/km) + 2*6*300m p=45" P=3' + schłodzenie 11' razem 10km
Buty Hyperspeed
Lato w pełni tej jesieni, znów pod 30 stopni dziś. Cały dzień na pakowaniu tego "niemal" (wczoraj się zdawało, że jesteśmy niemal spakowani). Rozmontowywanie mebli, wywiezienie na wysypisko tego co już nie przeżyje podróży i ponownego składania. A potem z marszu wyszłam pobiegać, chłodniej było, ale wcale nie chłodno. Na trasie mnóstwo biegaczy, więcej niż w niedzielę.

Niektórzy sobie mocno wzięli do serca, że już jesień i biegali w ciepłych bluzach.

Nie wiedziałam co to i jak to będzie z tymi interwałami, pobiegłam długą spokojną rozgrzewkę bez patrzenia na garmina - tempo tradycyjne wyszło. Nieśmiało zaczęłam, pierwsze 300m gładko, na trzecim się nieco zasapałam, ale do końca serii było baardzo przyjemnie - takiego luzu na interwałach nie miałam jeszcze podczas obecnego planu. W przerwie między seriami bardzo szybko "wypoczęłam" i zaczęłam drugą serię aż za ambitnie, na trzecim powtórzeniu przez to nieco mnie przytkało, ale ogólnie poziom zmęczenia był stały i niekrańcowy. "Wyjechałam się" nieco dopiero na ostatnim powtórzeniu. Ogólnie pozostał pewnie zapas sił/niedosyt - zależy jak spojrzeć.

Dumna jestem z tego treningu, jak lekko frunęłam nad ścieżką, wszystkie przerwy w truchcie, nie było potrzeby żadnego marszu (a wcześniej często 2-3 ostatnie przerwy bywały w marszu). Prędkościowo nie dobiłam nawet w pobliże krańca widełek McMillana, ale ponoć w całym zakresie widełek trening jest optymalny, a liczy się luuuz.
Wczoraj obudziłam się ze sztywnością w ściegnach
Tibialis Posterior po obu stronach, już raz mi się tak zdarzyło i jak nagle przyszło, tak nagle poszło. Na rozgrzewce trochę czułam lewe, na interwałach już nie. Po powrocie pod zimną wodę, a potem jeszcze okład z lodu, dla pewności jeszcze wewnętrznie ostatnia porcja tych świetnych lodów porzeczkowo-borówkowych.
Konkrety - McMillan każe 300m biegać w 77-87.5" (4:16-4:51 min/km). A wyszło tak:
I seria: 84.9"/86.0"/86.0"/87.0"/86.0"/85.0"
II seria: 83.7"/84.0"/86.0"/87.0"/86.0"/82.0"