Buty dla początkującego, 110kg

Pum
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam,
Chciałbym zacząć biegać i zrzucić trochę zbędnych kilogramów. Od kilku dni śledzę to oraz inne fora w poszukiwaniu moich pierwszych butów do biegania. Parę lat wstecz sporo grałem w piłkę nożną, trochę biegałem, później 2x kontuzja nogi i teraz sport oglądam w telewizji ( bardzo rzadko grywam w piłkę). Może tym razem uda się nad sobą trochę popracować.
Biegać będę po bieżni żwir, trawa, asfalt [ niestety, postaram się zostać przy 2 pierwszych]

Jak napisałem w temacie, mam ok. 110kg wagi, wzrost 190cm, stopa normalna. Z informacji które znalazłem wygrałem takie buty:

ASICS BUTY MĘSKIE GEL-NIMBUS 12 http://trishop.pl/sklep/bieganie/buty/m ... 14504.html

ASICS BUTY MĘSKIE KAYANO 17 http://trishop.pl/sklep/bieganie/buty/m ... 14958.html
.
Przymierzałem Nike Pegasus +27, modelu +26 znaleźć w sklepie nie umie, a +27 były dla mnie za wąskie więc chyba pegasusy odpadają

Brooks Glycerin - czytałem, że są to buty dla takich słoni jak ja, lecz nie mam pojęcia gdzie mógłbym je dostac.

Tak więc podsumowując skłaniam się ku nimbusom a kayano, w sklepach niestety tych modeli nie mają więc ciężko będzie mi je przymierzyć przed zakupem.

Proszę o fachowe porady co do wyboru butów, a fachowców z tego co zauważyłem trochę tutaj jest :)
PKO
sawalas
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Pum pisze:witam,
stopa normalna
jeśli normalna to kayano odpada - jest dla pronatorow.

Na bieznie nie musza być buty o dużej amortyzacji jednak swoje wazysz
Zerknij może zatem na takie:
Nike vomero
New balance 1064, 1080

Brooks Glicerine są bardzo wąskie na pewno wezsze niż pegasusy 27 i 28
m
Grzesiek2010
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Myślę, że w takim wypadku najlepsze będą buty New Balance MR1064EU, są on przeznaczone specjalnie dla osób cięższych. Podeszwa zapewnia odpowiednią amortyzację na twardych powierzchniach więc powinno Ci się dobrze w nich biegać. Są one przystosowane do pokonywania długich dystansów.
Pum
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

dzięki za konkretne odpowiedzi, wezmę więc nb 1064

ostatnie pytanie :) poleciłeś mi model EU, jednak bardziej podoba mi się kolorystyka CU, a w opisie nie widzę różnicy, czy te buty się czymś różnią? EU a CU

http://www.newbalance.pl/katalog-produk ... 064cu.html

http://www.newbalance.pl/katalog-produk ... 064eu.html
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

czuję się w obowiązku zareagować w związku z kryptoreklamą użytkowanika Grzesiek 2010, którego (prawie) wszystkie posty są reklamą new balance. tego rodzaju praktyki dyskredytują firmę, a prowadzone w tak oczywisty sposób prostackiej formie dodatkowo obrzydzają (mnie osobiście) tego producenta.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Jelo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Cześć,

Jestem osobą początkującą i też niedawno miałem problem z doborem butów dla osoby cięższej(ważę 103kg), z dużą stopą. Ja swoją przygodę z poszukiwaniem zacząłem od przestudiowania tablic z modelami butów dostępnych na stronie głównej bieganie.pl. Następnie po zawężeniu poszukiwań wybrałem się do decathlon'u, tak aby pomierzyć rożne buty i dobrać odpowiedni rozmiar. Najbardziej swobodnie czułem się w butach asics'a, a mój wybór padł na asics gt-2160, który notabene zakupiłem w tym sklepie który podlinkowałeś. Moim zdaniem, nie ma się co sugerować polecanymi butami przez różnych użytkowników, wiadomo w większości przypadków każdy chwali to co swoje. A tak naprawdę każdy ma inną stopę, więc powinno się przejść do dużego sklepu pomierzyć różne buty, a potem zamawiać w internecie(różnica w cenie jest kolosalna).
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ