Przemyślałem sobie sprawę (do Admina)

W jakim kierunku zmierza bieganie.pl, pytania, pomoc, wyjaśnienia, pytania do Redakcji.
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

jak go czytam, to czasami nawet się zaśmieję, bo jak mówią: jak piszesz tak myślisz ;)
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
tosiek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 04:23:58

Nieprzeczytany post

A ja mam pytanie do wykastrowanego kota bo autorytetem w tej dziedzinie na forum jest. Pytam poważnie,bez żadnej drwiny, czy ironii.
Przepraszam,że nie w temacie.
Właśnie widziałem w TV jak wyciągali trumnę ze zwłokami JPII z grobu. Czemu to ma służyć? Oczywiście wiem o beatyfikacji. Ale czy nie można zwłok zmarłego uszanować i zostawić w spokoju? Czemu nie może leżeć tam gdzie leży? Przecież i tak wiadomo o kogo w całej tej imprezie chodzi.
Moim zdaniem to jest kupczenie dobry imieniem Jana Pawła II i pośmiertne wykorzystywanie jego zwłok w celach (nie wiem) zarobkowych, marketingowych?
Jestem katolikiem,może nie 100% praktykującym,ale to co wyczyniają kardynałowie, biskupi, księża moim zdaniem mija się z łagodnie mówiąc dobrym smakiem.
Obrazek
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

a czy przypadkiem nie nastąpi zmiana miejsca?
Awatar użytkownika
tosiek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:a czy przypadkiem nie nastąpi zmiana miejsca?
Tak. Tylko po co? Czyżby to dotychczasowe było mniej godne ciała świętego?
Obrazek
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak widać mniej.
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tosiek pisze:A ja mam pytanie do wykastrowanego kota bo autorytetem w tej dziedzinie na forum jest. Pytam poważnie,bez żadnej drwiny, czy ironii.
Przepraszam,że nie w temacie.
Właśnie widziałem w TV jak wyciągali trumnę ze zwłokami JPII z grobu. Czemu to ma służyć? Oczywiście wiem o beatyfikacji. Ale czy nie można zwłok zmarłego uszanować i zostawić w spokoju? Czemu nie może leżeć tam gdzie leży? Przecież i tak wiadomo o kogo w całej tej imprezie chodzi.
Moim zdaniem to jest kupczenie dobry imieniem Jana Pawła II i pośmiertne wykorzystywanie jego zwłok w celach (nie wiem) zarobkowych, marketingowych?
Jestem katolikiem,może nie 100% praktykującym,ale to co wyczyniają kardynałowie, biskupi, księża moim zdaniem mija się z łagodnie mówiąc dobrym smakiem.
Szczerze to mało wiem na ten temat. Widocznie takie są procedury podczas beatyfikacji. W KK regulują to przepisy Prawa Kanonicznego. W tym przypadku chodzi głównie o akt rekognicji (uznania tożsamości osoby), pobranie relikwii oraz o nowe bardziej godne miejsce pochówku. We wczesnym średniowieczu biskupi kanonizowali albo poprzez uroczyste przeniesienie relikwii (translatio) z cmentarza do kościoła lub innego godnego miejsca, albo poprzez ich wyniesienie (elevatio) z grobu ponad poziom ziemi. Żeby znać szczegóły trzeba by było sięgnąć do Dekretu Instrukcji Kongregacji Spraw Kanonizacyjnych.

edit: znalazłem 2 ciekawe artykuły, które nieco rozjaśniają sprawę:
http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... ciala.html
http://www.kosciol.wiara.pl/doc/560111. ... wsza-klasa
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
tosiek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dzięki za wyjaśnienie. Skoro takie są zwyczaje i prawa kanoniczne - trudno z nimi walczyć (zmieniać je) - więc trzeba je stosować.
Nie zmienia to jednak mojego sposobu myślenia na ten temat. Dla mnie zmarły jest zmarłym i czy zostaje uznany świętym, czy tylko zwykłym zmarłym należy mu się wieczny odpoczynek i uszanowanie miejsca jego pochówku. Bo czy święty będzie mniej świętym jeśli będzie spoczywał 2m pod ziemią, niż jakby miał spoczywać 2m ponad jej poziomem?
Obrazek
Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

W drugim zdaniu odpowiedziałeś sobie, więc to co myślisz dalej nie ma znaczenia, bo zdanie drugie jest nadrzędne :)
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może też chodzić również o pewne zwyczajne względy praktyczne. Już teraz do grobu JPII w Grocie Watykańskiej pielgrzymuje wiele osób, a jak zostanie błogosławionym, kul za pewne jeszcze bardziej wzrośnie. Nowe miejsce pochówku umożliwi po prostu łatwiejszy dostęp do grobu, który po beatyfikacji będzie się mieścił w Bazylice św. Piotra. Czy zmiana miejsca pochówku jest naruszeniem spokoju zmarłego? Wg mnie nie.
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2011, 11:21 przez wykastrowany kot, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
tosiek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Svolken pisze:W drugim zdaniu odpowiedziałeś sobie, więc to co myślisz dalej nie ma znaczenia, bo zdanie drugie jest nadrzędne :)
Masz rację Svolken. Nieznajomość prawa nie zwalnia nas z odpowiedzialności za jego nieprzestrzeganie. Trzeba ugiąć kark i się do prawa dostosować. Ale człowiek to zwierzę rozumne i swoje zdanie na dany temat mieć może. Poza tym prawo tworzy człowiek. W większości przypadków tak by było ono wygodne dla prawodawcy a mniej dla "prawobiorcy". I jeszcze jedno, prawo ulega ciągłym zmianom,dostosowaniu do rzeczywistości. Prawo kanoniczne zdaje się być mniej skore do zmian.
A jak czytam, że robi się ekshumację zwłok przyszłego świętego i pobiera z ciała, lub z tego co pozostało,kawałki kości,materiału z ubrania itp. z przeznaczeniem na relikwie, to przypomina mi się scena z "Krzyżaków",gdzie zatrzymani po drodze kupcy oferowali szczebel z drabiny, która śniła się św. Jakubowi. I tu już dla mnie zaczyna się przekraczanie granicy między świętością, a kupczeniem.
Obrazek
wykastrowany kot
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tosiek pisze: Prawo kanoniczne zdaje się być mniej skore do zmian.
A jak czytam, że robi się ekshumację zwłok przyszłego świętego i pobiera z ciała, lub z tego co pozostało,kawałki kości,materiału z ubrania itp. z przeznaczeniem na relikwie,
To rzeczywiście lekko przerażające i Kościół na szczęście powoli od tego odchodzi. Z tego co czytałem trumna JPII nawet nie będzie otwierana a za relikwie zarówno te pierwszego stopnia jak i drugiego posłużą te rzeczy, które są od dawna w posiadaniu Kardynała Dziwisza np. przestrzelony pas poplamiony krwią z pamiętnego zamachu z roku 1981.
Pozdrawiam!
wykastrowany kot
Awatar użytkownika
tosiek
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

wykastrowany kot pisze:
tosiek pisze: Prawo kanoniczne zdaje się być mniej skore do zmian.
A jak czytam, że robi się ekshumację zwłok przyszłego świętego i pobiera z ciała, lub z tego co pozostało,kawałki kości,materiału z ubrania itp. z przeznaczeniem na relikwie,
To rzeczywiście lekko przerażające i Kościół na szczęście powoli od tego odchodzi. Z tego co czytałem trumna JPII nawet nie będzie otwierana a za relikwie zarówno te pierwszego stopnia jak i drugiego posłużą te rzeczy, które są od dawna w posiadaniu Kardynała Dziwisza np. przestrzelony pas poplamiony krwią z pamiętnego zamachu z roku 1981.
I całe szczęście.
Wystarczy przecież i tak tej całej odpustowej otoczki, którą stworzyli przedsiębiorczy handlarze handlujący obrazkami, pseudo rzeźbami i wszystkim tym co choćby w minimalny sposób przypominało Jana Pawła II.
Dla wierzących relikwią powinno pozostać to jak żył, co czynił. To między innymi dzięki niemu żyjemy od kilkunastu lat w kraju w którym nie ma komuny.
Dobre jest przynajmniej to, że trumna zostanie nienaruszona. Przynajmniej w ten sposób uszanowany zostanie spokój zmarłego.
Obrazek
Awatar użytkownika
marek81
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:32

Nieprzeczytany post

Kocie, jesteś elementem tutejszego krajobrazu. Nie można tak sobie pójść :bum:

Mnie tam kwestia Religi nie grzeje nie ziębi. Ale generalnie to forum poświęcone bieganiu i poza specyficznymi tematami jak ten o ks. Rafale fajnie by było, gdyby się skupić na bieganiu :oczko: .
Inną sprawą jest coraz cięższy język spotykany na forum. Czasem jest tak jak pisze Adam, nie ma kontaktu wzrokowego czy choćby werbalnego i nie wiesz czy ktoś żartuje czy mówi poważnie ale czasem człowiek czuje się tak, że jak by coś takiego usłyszą w twarz to bez zastanowienia by się odwonił :oczko: No ale to nie jest problem bieganie.pl tylko całego internetu.
Obrazek
ODPOWIEDZ