Bcaa?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Rumcajs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam was wszystkich jestem tutaj nowy ale mam następując jak ważne dla mnie pytanie:
Chciałbym poprawić swoje wyniki tzn. kondycję mam w miarę<przydała by się lepsza> ale gorzej z siłą w nogach dlatego zadam wam pytanie czy warto zainwestować w Bcaa czy to coś pomoże ? zwiększy moją siłe? czy warto zakupić jakieś inne witaminy słyszałem cos o jabłecznie<dokładnie nie wiem jak to sie nazywa podobno nabiera sie masy miesniowej przy tym> A głównym celem jest pobiec na 3km ok 9.20-30 Na 1km mam czas 2.49.59 i to bylo rok temu teraz chce pobierz ok 2.40-45 tak samo na 1.5km mój rekord 4.35 a celem jest zejście do 4.20.
Jak znacie jakieś dobre odżywki to możecie mi wymienić ich nazwy i mniej wiecej jak działają ?
Wiek 17lat
Waga ok 60kg
PKO
Rumcajs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

no w tym jest problem całą zimę robilem rozbiegania 10km co dzien a muszę do maja nabrać siły w nogach a po za rozbieganiem zakresy i brzuch grzbiet .Teraz robie od jakeigos tygodnia 100przysiadów przerwa3min 100przysiadów przerwa 3min i 100przysiadów moze cos da ale musze szybko nabrać tej sily do maja mam tylko czas!
Awatar użytkownika
mszary
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rumcajs pisze:no w tym jest problem całą zimę robilem rozbiegania 10km co dzien a muszę do maja nabrać siły w nogach a po za rozbieganiem zakresy i brzuch grzbiet .Teraz robie od jakeigos tygodnia 100przysiadów przerwa3min 100przysiadów przerwa 3min i 100przysiadów moze cos da ale musze szybko nabrać tej sily do maja mam tylko czas!
a nie lepiej pójść na siłownię i poćwiczyć na maszynach nogi?
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Siła na siłowni od pasa w dół zahaczając o prostowniki i brzuch, żadna kreatyna nie potrzebna, trening HST i trening z 80-100% CM(ciężar maksymalny). Treningi mieszane, polimeryczne itp.

http://super-sylwetka.pl/component/cont ... us-fortius
http://super-sylwetka.pl/component/cont ... rob-to-sam

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Rumcajs pisze:Witam was wszystkich jestem tutaj nowy ale mam następując jak ważne dla mnie pytanie:
Chciałbym poprawić swoje wyniki tzn. kondycję mam w miarę<przydała by się lepsza> ale gorzej z siłą w nogach dlatego zadam wam pytanie czy warto zainwestować w Bcaa czy to coś pomoże ? zwiększy moją siłe? czy warto zakupić jakieś inne witaminy słyszałem cos o jabłecznie<dokładnie nie wiem jak to sie nazywa podobno nabiera sie masy miesniowej przy tym> A głównym celem jest pobiec na 3km ok 9.20-30 Na 1km mam czas 2.49.59 i to bylo rok temu teraz chce pobierz ok 2.40-45 tak samo na 1.5km mój rekord 4.35 a celem jest zejście do 4.20.
Jak znacie jakieś dobre odżywki to możecie mi wymienić ich nazwy i mniej wiecej jak działają ?
Wiek 17lat
Waga ok 60kg
na siłe wnogach najlpeszy jest przysiad ze sztanga na barkach

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
Dorotka Gonitwa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Posłuchaj Tompoza ma rację. Ze sztanga na taką siłę nóg wyrobić, że sam się zdziwisz. Żadna siłownia Ci nie jest potrzebna. Można ze sztanga robić wykrok do przodu i do tyłu. W miarę wzmacniania możesz sobie zwiększać ciężar. Potrzebna w tym jest tylko systematyczność. Ja to robię i uwierz mi czuje, że to jest to.
Rumcajs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja mam problemy z kolanem i za bardzo to mi nie pozwala do robienia przysiadów ze sztangą <Mam takie jakby pykanie z boku kolana jakby coś sie przestawiało w środku ale odczuwam to gdy wchodzę w szybkie tępo lub robie skip C moze wie ktoś co to jest i jak to zwalczyć ?>A co to te Bcaa moze ktos wytłumaczyć jak to działa coś tam czytałem o tym ale do konca sam nie wiem co to jest.
Awatar użytkownika
Dorotka Gonitwa
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co z Twoim kolanem powinien powiedzieć Ci lekarz. ,takie nasz gdybanie nic nie pomoże. Może jesteś za mało rozciągnięty, a może, no właśnie. Idz do lekarza.
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tompoz pisze:
Rumcajs pisze:Witam was wszystkich jestem tutaj nowy ale mam następując jak ważne dla mnie pytanie:
Wiek 17lat
Waga ok 60kg
na siłe wnogach najlpeszy jest przysiad ze sztanga na barkach

Tompoz
To tak jak bym napisał na siłę w klacie są najlepsze wyciskania na klatę totalny bezsens.
Barbell Squat, Front Squat, jaki w końcu? Najlepsze są ćwiczenia na siłę i zwinność
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kolego F&F ja po prostu odpowiedziałem na pytanie. gościu zamiast zadać pytanie o siłę użytkową biegową to zadał pytanie o zwiekszenie siły w nogach to mu odpowiedziałem ze przysiad ze sztanga na barkach i tyle.

wyjasnij mi jaki błąd popełniłem.

Co to twojego przykładu z siła na klatę to niestety bardoz źle rozumujesz sam dobrze wiesz że mieście piersiowe to pracuja tka przy okazji w wyciksnaiu leżąc a cała prace silowa wykonuje triceps.

Przysiad ze sztanga na barkach po podstawowe ćwiczenie bazowe itd. itd.

Tompoz
Tompoz
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie mam do nikogo pretensji ale to tak go lekko zbyłeś tą odpowiedzią :bum: :hahaha:
Tylko wg. mnie powinno się mieszać przysiad z przodu bo budujesz mięśnie brzucha i nie tylko, przysiad z tyłu także i to jeszcze pełny, pod kątem prostym czy lekko nad, przysiad na pudło itp.

Jestem tego zdania że ćwiczenia powinny być w tym przepadku takie:

przysiady z przodu z tyłu
przysiad na pudło
wykroki
step up
i ćwiczenia na motorykę, reszta na bieżni ;)

...jak bcaa to tylko kompleksy...

pozdro
Rumcajs
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Więc już wiem Co to jest BCAA teraz mam pytanie do ludzi którzy spożywają lub spożywali tą odżywkę . Ważę 59-62kg mam 175cm wzrostu i 17lat jak często spożywać tą odżywkę? kiedy ? i będzie ona lepsza w kapsułkach tabletkach czy moze rozpuszczalna ? no i oczywiście jakiej firmy ma być ta odżywka OLIPM? czy może jakaś inna ?
Proszę was o szybką odpowiedz .
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Aminokwasy krążą po spożyciu mniej więcej godzinkę zaś przyswajanie trwa nieokreśloną jednostkę czasu więc bo jest to sprawa osobnicza i produktu, należało by więc spożyć odpowiedni posiłek na 1h przed siłownią a po wziąć BCAA, jeżeli nie mamy czasu na jedzenie wziąć na ~40 minut przed siłownią to chyba będzie optymalne i popić dużą ilością wody co spowoduje przyspieszenie przyswajania.

pozdro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ