Czy polska czołówka maratońska profesionalnie trenuje ???

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

We Włoszech robią często klasyfikacje europejską, czy krajową. Mam nadzieję, że w polsce będzie to samo i Kenijczycy przestaną startować w Polsce.
W Iten robią często klasyfikację plemienną czy wioskową. Mam nadzieję, że w całym ich kraju będzie to samo i Polacy zaczną startować w Kenii.
Tompoz nie boi się Kenijczyków i to mi się w nim podoba.
PKO
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: 3:20:14

Nieprzeczytany post

[quote="harpaganzwola"
We Włoszech robią często klasyfikacje europejską, czy krajową. Mam nadzieję, że w polsce będzie to samo i Kenijczycy przestaną startować w Polsce.[/quote]

Dobrze !
Jeśli Adam uważasz, że wypowiedź harpaganzwola nie pachnie rasizmem, to zróbmy jak on chce.
Na MW osobna kwalifikacja dla Polaków z mercedesem jako nagrodą i osobna dla Afrykanów i nagrodą, rowerem marki Romet.
Może MW "tylko dla Polaków" ?
Za naszym przykładem pójdą inni. Maraton Berliński tylko dla Niemców !
Do czego to doprowadzi ?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

lubusz pisze: Za naszym przykładem pójdą inni. Maraton Berliński tylko dla Niemców !
W USA już od dawna są specjalne duże bonusy tylko dla Amerykanów.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: słaba
Życiówka w maratonie: megasłaba

Nieprzeczytany post

owszem, istnieje coś takiego jak american development bonus, i np w chicago stawki wyglądają tak:

Open Division Men/Women
1st . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $75,000
2nd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $50,000
3rd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $25,000
4th . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $15,000
5th . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $10,000
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
American Development Bonuses Men/Women
1st . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $10,000
2nd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $7,500
3rd . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .$5,000
4th . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .$3,000
5th . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .$2,000
6th-10th . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $1,500
11th-15th . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .$1,000
-----------------------------

Open Division Men (noncumulative)
Course Record: 2:05:41 . . . . . . . . . . $100,000
Sub 2:06:00 . . . . . . . . . . . . . . . . . $60,000
Sub 2:06:30 . . . . . . . . . . . . . . . . . . $40,000
Sub 2:07:00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . $25,000
Sub 2:08:00 . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $15,000
------------------------------------
American Development Men (noncumulative)
Sub 2:19:00 $2,500
Sub 2:21:00 $1,000

za
http://www.chicagomarathon.com/CMS400Mi ... 0Guide.pdf

czy to są duże bonusy? hmmm moim zdaniem - nie.
10000dol to sporo, ale proporcje 'samochodu' i 'roweru' zostały moim zdaniem zachowane przyzwoicie

Adam, jeżeli masz jakieś twarde dane o dużych bonusach - podziel się.

zdrówko
Ostatnio zmieniony 05 lut 2011, 19:43 przez kulawy pies, łącznie zmieniany 1 raz.
mastering the art of losing. even more.
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O.K.
Zostańmy przy swoich zdaniach.
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

...w stanach proporcje nagród są moim zdaniem ok - tzn kenijczykom opłaca się przyjeżdzać, a i biednym amerykańskim chłopcom coś skapnie na osłodę za 25 miejsce :oczko:

zdrówko
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z punktu widzenia moich interesów, to powiem że mi to tra lal, la.
W moim starcie maratońskim udalo mi się wygrać o kilkanaście sekund z 54-letnią białą kobietą i to tylko dlatego, że kilka miesięcy wcześniej miała operacją achillesa. Co za radość !
Gdyby biegły Kenijskie kobiety, pewnie 65 latki to by mi skórę złoiły :taktak:
Mój apel, nie dopuszczać do biegów staruszek z Afryki !
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 00:17 przez lubusz, łącznie zmieniany 1 raz.
harpaganzwola
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32.55
Życiówka w maratonie: 2.38

Nieprzeczytany post

A co ty chłopie chcesz się porównywać z kobietami i to jeszcze w podeszłym wieku jak na bieganie. Nie wiem ale nic merytorycznie nie wywnioskowałeś z tej dyskusji. Mowa jest o poprawie poziomu zawodników krajowych jakby co.
R.S.
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lubusz pisze:Z punktu widzenia moich interesów, to powiem że mi to tra lal, la.
W moim starcie maratońskim udalo mi się wygrać o kilkanaście sekund z 54-letnią białą kobietą i to tylko dlatego, że kilka miesięcy wcześniej miała operacją achillesa. Co za radość !
Gdyby biegły Kenijskie kobiety, pewnie 65 latki by mi skórę złoiły :taktak:
Lubusz, ironizujesz, a nie chcesz dojrzeć istoty problemu. Chodzi o to, że jest idea (być może mądra, być może dyskusyjna, ale na pewno nie rasistowska), w niektórych krajach wdrażana, aby w biegach odrębnie nagradzać krajowych biegaczy, aby mieli oni z czego żyć i rozwijać się sportowo. Podobne pomysły funkcjonują w sportach zespołowych (są raz w jedną raz w drugą stronę co rusz modyfikowane) polegające z grubsza na tym, że w lidze może grać tylko określona ilość obcokrajowców, czy też zawodników spoza Unii E.. To też rasizm? Nie dostrzegasz istoty tych zamysłów ? Nie rozumiesz, że nasz młodzik, junior nie przebije się do drużyny i zrezygnuje z uprawiania sportu jak w jego miejsce sprowadzi się przeciętnych wyrobników, ale za to tanich z krajów gdzie jest bieda? Podobnie w biegach. Jak chłopaki nic nie zarobią to pójdą do pracy i nie będzie mógł jedząc chipsy ekscytować się złotym medalem następcy Lewandowskiego.
Oczywiście upraszczam, ale może dotrze o czym w ogóle jest mowa.
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

brujeria pisze:
lubusz pisze:Z punktu widzenia moich interesów, to powiem że mi to tra lal, la.
Gdyby biegły Kenijskie kobiety, pewnie 65 latki by mi skórę złoiły :taktak:
Lubusz, ironizujesz, a nie chcesz dojrzeć istoty problemu. Chodzi o to, że jest idea (być może mądra, być może dyskusyjna, ale na pewno nie rasistowska), w niektórych krajach wdrażana, aby w biegach odrębnie nagradzać krajowych biegaczy, aby mieli oni z czego żyć i rozwijać się sportowo. Podobne pomysły funkcjonują w sportach zespołowych (są raz w jedną raz w drugą stronę co rusz modyfikowane) polegające z grubsza na tym, że w lidze może grać tylko określona ilość obcokrajowców, czy też zawodników spoza Unii E.. To też rasizm? Nie dostrzegasz istoty tych zamysłów ? Nie rozumiesz, że nasz młodzik, junior nie przebije się do drużyny i zrezygnuje z uprawiania sportu jak w jego miejsce sprowadzi się przeciętnych wyrobników, ale za to tanich z krajów gdzie jest bieda? Podobnie w biegach. Jak chłopaki nic nie zarobią to pójdą do pracy i nie będzie mógł jedząc chipsy ekscytować się złotym medalem następcy Lewandowskiego.
Oczywiście upraszczam, ale może dotrze o czym w ogóle jest mowa.
Porównujesz rozgrywki ligowe w grach zespołowych, a i to jest dyskusyjne, do sportów indywidualnych i startów zawodników w imprezach komercyjnych ?
Mamy Mistrzostwa Polski w LA, ME, MŚ, IO, gdzie polscy zawodnicy mogą się pokazać i dobrze zarobić.
Są stypendia sportowe, klubowe, kadrowe gdzie się płaci zawodnikom.
Inna kwestia czy wystarczająco.
Jeśli organizator imprezy masowej, komercyjnej, czy nawet tylko promującej sport, wprowadzi ograniczenia ( np. gradacja nagród ) dzieląc startujących na ciemnoskórych zawodników z Afryki i "naszych" , to mi to pachnie rasizmem i tyle.

Przy okazji warto wspomnieć, że na kongresie FIFA w czerwcu 2010 roku poinformowano, że tzw. zasada 6+5 (sześciu
piłkarzy krajowych + pięciu obcokrajowców w meczowej jedenastce) jest niezgodna z prawem unijnym i nie może być u nas wprowadzona.
brujeria
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:38
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

lubusz pisze:

Przy okazji warto wspomnieć, że na kongresie FIFA w czerwcu 2010 roku poinformowano, że tzw. zasada 6+5 (sześciu
piłkarzy krajowych + pięciu obcokrajowców w meczowej jedenastce) jest niezgodna z prawem unijnym i nie może być u nas wprowadzona.
nie znam treści tej uchwały Fifa, ale chodzić może jedynie o obywateli unii , a nie obcokrajowców z państw trzecich, ze względu na zasadę swobodnego przepływu osób i usług w ramach Unii. Jest to więc zupełne inne zagadnienie.

Co do pozostałej części wypowiedzi, to szukasz lubusz w dyskusji tego co chcesz, żeby pasowało do twojej tezy. Nic nie pisałem o gorszym traktowaniu ciemnoskórych, ale o promowaniu zawodników krajowych w odrębnej klasyfikacji, nic nie ujmując klasyfikacji generalnej. temat ten zresztą był ostatnio gorąco dyskutowany po artykule Nagora w kontekście biegaczy z Ukrainy - białych, tak dla jasności. Widzę, że poprawność polityczna odbiera Ci możliwość samodzielnego myślenia.

Na marginesie, czy zamykanie rynków pracy (np. przez Niemców dla Polaków; przez Polaków dla obywateli spoza Unii, itp.) też jest rasistowskie?
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Na Twój post mogę odpowiedzieć słowami : nie mieszaj sportu z polityką !
Co do dyskusji dotyczącej ukraińskich biegaczy mogę powiedzieć przysłowiem : "zapomniał wół jak cięlęciem był"
Teraz jesteśmy wielkimi europejczykami i co nam tu będą Ukraińcy się panoszyć na naszych imprezach !
Tak myślisz ?
Awatar użytkownika
kulawy pies
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lubusz, wydaje mi się za zasadne rozróżnienie dwóch spraw:

podejście pierwsze:
Mam nadzieję, że w Polsce będzie to samo i Kenijczycy przestaną startować w Polsce.
i podejście drugie (w wydaniu Czikagowskim):
Open Division Men/Women
1st . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ........... . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $75,000
American Development Bonuses Men/Women
1st . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . $10,000

o ile drugi wariant nie budzi mojego większego sprzeciwu, o tyle pierwszy - owszem. zresztą nie raz się już tu o to spierałem.
wydaje mi się, że przed rozpalaniem ognia dyskusji dobrze byłoby wytyczyć granicę gdzieś między (1), (2) i określić się czy nie chcemy w Polsce Kenijczyków(Ukraińców...), czy finansowej promocji biegania-bez zapędów protekcjonistycznych ; spierać się dopiero później.

zdrówko
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

lubusz: muszę się zgodzić z kolegami, że Twoja wypowiedź to nadużycie: nikt nie mówi o innej klasyfikacji dla Kenijczyków a innej dla Polaków, tylko o stworzeniu obok klasyfikacji OPEN (czyli nieważne czy Kenijczycy czy Ukraińcy czy Tajowie) klasyfikacji dla tubylców po to by promować własnych zawodników. Bądź uprzejmy nie przekręcać, bo zaczniemy myśleć, że robisz to z premedytacją.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
lubusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Może jestem od was kilka lat starszy i pamiętam jak moi koledzy w drugiej połowie lat 80-tych jeździli na zachód startować po to aby wygrać kilkadziesiąt DM, za buty, za koszulkę. Jestem ciekaw jakie by było wasze podejście do ograniczeń w nagrodach dla Polaków w tamtych czasach, jak nie byliśmy zjednoczeni z zachodem ?
Ja osobiście bym się wstydził gdybym miał dostać nagrodę, a mój kenijski, czy ukraiński kolega, który pobiegł o np. 8 min lepiej na 10 km stał i patrzał jak ją odbieram, a on nic !
Co do stwierdzenia harpaganzwola, aby Kenijczycy nie mogli startować w Polsce określiłem to jako wypowiedź rasistowską.
Adam miał inne zdanie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ