Pytanie odnośnie biegania
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No więc tak chciałem po prostu zapytać czy mogę jeszcze osiągnąć w biegach. Zamarzyła mi się nawet kariera sportowa i stąd właśnie to pytanie. Mam 18 lat (180cm i 80 kg) i ktoś "zaraził" mnie chęciom do biegania. Od jakiegoś czasu zacząłem to robić na poważnie i biegam 5 razy w tygodniu po 25-30 minut.
No więc czy zaczynając w takim wieku mogę jeszcze coś poważnego osiągnąć ?
(Ostatnimi czasy nie ćwiczyłem zbyt wiele, ale za młodu to trochę sport uprawiałem, znaczy za czasów gimnazjum i podstawówki)
Na prawdę podchodzę do sprawy na serio i dlatego proszę o odpowiedź.
Edit.
Chodzi mi raczej o średnie dystanse takie 1 - 5 km .
Co do czasu to nie mam się czym pochwalić. Miałem słaby czas było to 4.40 na kilometr, tyle że wtedy byłem raczej słabo aktywny fizycznie.
Tak swoją drogą to chciałbym też się jak trenować, aby w tym roku uzyskać jak najlepszy czas. Biegać będziemy za jakieś 3-4 miesiące i wtedy chciałbym dobrze wypaść. (kilku rówieśników jest bardzo aktywna i dość długo już trenuje w sportach takich jak koszykówka, czy piłka nożna)
No więc czy zaczynając w takim wieku mogę jeszcze coś poważnego osiągnąć ?
(Ostatnimi czasy nie ćwiczyłem zbyt wiele, ale za młodu to trochę sport uprawiałem, znaczy za czasów gimnazjum i podstawówki)
Na prawdę podchodzę do sprawy na serio i dlatego proszę o odpowiedź.
Edit.
Chodzi mi raczej o średnie dystanse takie 1 - 5 km .
Co do czasu to nie mam się czym pochwalić. Miałem słaby czas było to 4.40 na kilometr, tyle że wtedy byłem raczej słabo aktywny fizycznie.
Tak swoją drogą to chciałbym też się jak trenować, aby w tym roku uzyskać jak najlepszy czas. Biegać będziemy za jakieś 3-4 miesiące i wtedy chciałbym dobrze wypaść. (kilku rówieśników jest bardzo aktywna i dość długo już trenuje w sportach takich jak koszykówka, czy piłka nożna)
Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, 17:51 przez Bartq, łącznie zmieniany 3 razy.
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
Fajnie kolego to napisales''' zamlodu'''--ty nadal jestes mlody to dobry wiek do prawie wszystkiego ,napewno musisz duzo trenowac i objac jakas specjalizacje .W sprawie specjalizacji to wyjdzie w treningu napisz ile biegasz ,jakie czasy i wtedy ktos ci odpowie co juz mozesz osiagnac a co kiedys w przyszlosci,,pozdrawiam
- Shoegazer91
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 00:39:30
- Życiówka w maratonie: 03:21:34
Na dobry początek dużo czytaj co, jak, po ile i w jakim celu. Zeby biegać z głową i zeby to miało ręce i nogi. Na początku jest bardzo szybki postęp. Też zaczynałem w wieku 18 lat.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)
Cele: maj 2015 10km <38min
-
- Rozgrzewający Się
No w sumie stary nie jestem, ale czy nie za stary, żeby osiągać wyniki ? Tym bardziej, że w pobliżu nie ma żadnego klubu biegaczy.
No dobra, ale poza tym mam jeszcze pytania. Na stronie znalazłem Taki program treningowy. Czy jest on dobry na początek ? [Interesują mnie średnie dystanse 1000 - 5000m] Może w dni przerwy od biegania powinienem wykonywać jakieś ćwiczenia ? Jakie ?
Poza tym jak już wspomniałem ważę około 80 kg przy 180 cm wzrostu czy nie jest to za dużo ?
No dobra, ale poza tym mam jeszcze pytania. Na stronie znalazłem Taki program treningowy. Czy jest on dobry na początek ? [Interesują mnie średnie dystanse 1000 - 5000m] Może w dni przerwy od biegania powinienem wykonywać jakieś ćwiczenia ? Jakie ?
Poza tym jak już wspomniałem ważę około 80 kg przy 180 cm wzrostu czy nie jest to za dużo ?
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 34:33
za dużo i to o wiele za dużo : D Powinieneś conajmniej 7-8kg zgubić ;d Choć jeżeli byś chciał mieć idealną wagę do biegów to nawet 12 kg :D Podaj swoje rekordy życiowe i zobaczymy czy coś z ciebie będzie.Bartq pisze:No w sumie stary nie jestem, ale czy nie za stary, żeby osiągać wyniki ? Tym bardziej, że w pobliżu nie ma żadnego klubu biegaczy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42:30
Żeby coś poważnie osiągnąć to szczerze wątpię, chociaż zaraz się znajdą obrońcy tego wieku. Musiałbyś być ogromnym talentem;)
Pewnie skończysz na 1500m lub 3000pprz., ale moim zdaniem dobry by tu był klub:)
Schudnij, i to dużo:)
Pewnie skończysz na 1500m lub 3000pprz., ale moim zdaniem dobry by tu był klub:)
Schudnij, i to dużo:)
ŻYJ ABY BIEGAĆ, BIEGAJ BY ŻYĆ
-
- Rozgrzewający Się
Tak też myślałem, że jednak to zbyt wiele. To jak pozbyć się tych 8-10 kilo ? jakaś dieta ? więcej ćwiczeń ? czy jeszcze coś innego ?
No właśnie nie mam się czym pochwalić jeśli chodzi o rekordy, bo za bardzo nie biegałem, tyle, że ostatnio mnie to zainteresowało, a raczej pewna osoba swoją postawą mnie do tego przekonała, ale dobra.
Są to wyniki z zeszłorocznych sprawdzianów z zajęć W-F :
100 m - 14.02
1000 m - 4.40.nie pamiętam setnych
Miałem lepsze rezultaty, ale ich nie pamiętam dokładnie. Na 100 miałem coś poniżej 14 sekund w tamtym roku, a na 800 w gimnazjum jakieś 3.50.
No i co ?
edit.
czyli jednak za stary ? kurde no to lipa, bo nie uważam, że jestem jakimś talentem ....
No właśnie nie mam się czym pochwalić jeśli chodzi o rekordy, bo za bardzo nie biegałem, tyle, że ostatnio mnie to zainteresowało, a raczej pewna osoba swoją postawą mnie do tego przekonała, ale dobra.
100 m - 14.02
Miałem lepsze rezultaty, ale ich nie pamiętam dokładnie. Na 100 miałem coś poniżej 14 sekund w tamtym roku, a na 800 w gimnazjum jakieś 3.50.
No i co ?
edit.
czyli jednak za stary ? kurde no to lipa, bo nie uważam, że jestem jakimś talentem ....

- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
Te wyniki są strasznie kiepskie :D Więc nie rób sobie na nic nadziei raczej, po prostu biegaj dla lepszego samopoczucia. Dla przykładu moja siostra ma 13 lat i jest w stanie przebiec 1000m poniżej 4 minut :D Nawet gdybyś teraz na kilosa biegał w 3:10, czyli 1,5 minuty szybciej to i tak małe szanse na przyszłość.Bartq pisze:Tak też myślałem, że jednak to zbyt wiele. To jak pozbyć się tych 8-10 kilo ? jakaś dieta ? więcej ćwiczeń ? czy jeszcze coś innego ?
100 m - 14.02
No i co ?
edit.
-
- Rozgrzewający Się
Nawet gdybym teraz robił 1000 w 3.10
? .... Nie no skoro tak sprawę stawiacie to chyba rzeczywiście moja sprawa wygląda kiepsko
kurde no szkoda, gdybym wcześniej zaczął .... to podpowiedzcie mi tylko jak zrzucić te parę kilo. Dużo ćwiczeń ? Dieta ? możecie jakieś konkrety zapodać ?
Z góry dzięki.

Z góry dzięki.
- Ultimate_Runner
- Stary Wyga
Po prostu biegaj, możesz spróbować skakanki, siłowni ewentualnie : DBartq pisze:Nawet gdybym teraz robił 1000 w 3.10? .... Nie no skoro tak sprawę stawiacie to chyba rzeczywiście moja sprawa wygląda kiepsko
![]()
kurde no szkoda, gdybym wcześniej zaczął .... to podpowiedzcie mi tylko jak zrzucić te parę kilo. Dużo ćwiczeń ? Dieta ? możecie jakieś konkrety zapodać ?
Z góry dzięki.
-
- Zaprawiony W Bojach
Bartq widze ze wszyscy piszą tobie ze za późno ze za słabo biegasz itp aby liczyć na karierę sportowa nie wiem czy ktoś wypowiadających się tutaj wie kim byk Jack Foster? Jeśli nie to link tutaj http://en.m.wikipedia.org/wiki?search=Jack+foster gość zaczal trenować po trzydziestce w wieku 41 lat ustanowił rekord swiata w maratonie 2:11 , wszystko zależy od człowieka od podejścia do treningu od tego jak silny masz organizm i jak wiele jesteś w stanie poświęcić temu sportowi napewno przed tobą długa droga ale trening czyni mistrza wiec trenuj( nie baw się w żadne diety biegalac zaczniesz gubic wagę ) znajdź jakiś plan treningowyy odpowiedni do twego poziomu i ruszaj z treningiem a byc moze za pare lat staniesz na lini startu w elicie biegaczy czego szczerze tobie życzę !!!!
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
-
- Zaprawiony W Bojach
Haha, wiedziałem, wiedziałem :D
Nie mówiłem, że zaraz się jakiś fanatyk odezwie
Dobre
Co do wyniku 3:10 na km to można spokojnie dojść do formy na MP
Sezon lub dwa i śmigamy po 2:40:)
4:40/km w Twoim wykonaniu to rzeczywiście słabo, bo tak biegałem w podstawówce na teście zanim zacząłem biegać, ale to jest kwestia tego, żebyś zaczął biegać to początkowo strasznie szybko do 4:00 zejdziesz:)
Biegaj dla siebie!:)
Nie mówiłem, że zaraz się jakiś fanatyk odezwie

Co do wyniku 3:10 na km to można spokojnie dojść do formy na MP

4:40/km w Twoim wykonaniu to rzeczywiście słabo, bo tak biegałem w podstawówce na teście zanim zacząłem biegać, ale to jest kwestia tego, żebyś zaczął biegać to początkowo strasznie szybko do 4:00 zejdziesz:)
Biegaj dla siebie!:)
-
- Rozgrzewający Się
Ciawaraz dzięki za słowa. Może przez pracę coś uda mi się osiągnąć.
. Spodobało mi się to i myślę, że będę kontynuował bieganie xD
Co do planu to co myślisz o tym > http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=1511 ? dobry na początek ? Tyle, że planuje biegać 5-6 razy w tygodniu. Co do dni wolnych od biegania, to myślałem nad jakimiś ćwiczeniami. Jednak nie wiem jakie. Tu bym właśnie prosił o pomoc
Kamilos dla nikogo innego tego nie robię tylko dla siebie
edit. Kamilos rzeczywiście mówiłeś

Co do planu to co myślisz o tym > http://bieganie.pl/?show=1&cat=19&id=1511 ? dobry na początek ? Tyle, że planuje biegać 5-6 razy w tygodniu. Co do dni wolnych od biegania, to myślałem nad jakimiś ćwiczeniami. Jednak nie wiem jakie. Tu bym właśnie prosił o pomoc

Kamilos dla nikogo innego tego nie robię tylko dla siebie

edit. Kamilos rzeczywiście mówiłeś

Ostatnio zmieniony 28 sty 2011, 20:58 przez Bartq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
Kamilos nie wiem co ciebie tak cieszy ja zaczynałem od truchtu zprzerwami roktemu 1000 biegalem w cos koło 4 min po roku biegania przed kontuzja jakiś miesiąc temu byłem w stanie. Pobiec 4x1 km po 3:15 na tysiąc lecialem w 3:05 i było to na treningu nie na zawodach wiec wybacz ale jeśli chłopak się weźmie do roboty to osiągnie dużo pragnę zaznaczyć za ja jestem od niego starszy 10 lat!!!
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
KOMENTARZE
-
- Zaprawiony W Bojach
Co do planu to nie wiem czy sobie poradzisz z Tempówkami, bo to będzie za mocno jak dla Ciebie, ale pi razy oko, jest ok:)
Jeżeli chodzi o wolne dni to typowe ćwiczenia typu: brzuszki, grzbiety, spięcia, rozciąganie.
Kiedy miałem kontuzje to robiłem ćwiczenia... o statyczne! Świetna rzecz, cholernie ciężkie.
Poszukaj na internecie, powinno coś być:) Trudno jest je wytłumaczyć:)
Jeżeli chodzi o wolne dni to typowe ćwiczenia typu: brzuszki, grzbiety, spięcia, rozciąganie.
Kiedy miałem kontuzje to robiłem ćwiczenia... o statyczne! Świetna rzecz, cholernie ciężkie.
Poszukaj na internecie, powinno coś być:) Trudno jest je wytłumaczyć:)