Uzupłnianie płynów podczas biegu- przy jakich dystansach?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
mario69pl
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, płyny zawsze uzupełniam w domu (po bieganiu) ale z racji tego, że powoli trasy robią mi się dłuższe chciałbym się spytać na jakim dystansie zaleca się uzupełnianie na bieżąco płynów, po jakim dystansie organizm może się odwodnić? Jak biegam sobie 11km to jest spoko ale z 16km to już trzeba uzupełniać na bieżąco?
Obrazek
PKO
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niekoniecznie. W lecie przy upałach co innego, ale teraz niekoniecznie. Każdy ma swój indywidualny próg - ja często nawet przy biegach 20km nic nie piję.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Zaleca się uzupełniać płyny w trakcie biegu jeżeli ich ubytek ma przekroczyć 2% wagi ciała.
How much fluid you lose during running depends primarily on the heat and humidity, and how far you are running. If you lose two percent or less of your body weight during a run, then you can simply rehydrate after you finish, but for longer runs, or in more extreme conditions, you should replace fluids during the run
Hydration and heat management
Krzysiek
gl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

mario69pl pisze: po jakim dystansie organizm może się odwodnić?
to wszystko zależy, choćby od pogody; generalnie powinieneś wyprzedzać powstanie uczucia pragnienia, bo to właśnie przyjmuje się za początek odwodnienia;
zatem własne doświadczenie z czasem stanie się najlepszym doradcą;
pzdr
gl
mario69pl
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ok. W takim razie dziękuję wszystkim za informację. Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
Gife
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:04
Życiówka w maratonie: 2:42:10
Kontakt:

Nieprzeczytany post

najlepiej uzupełniać co 30 minut lub 5 km..
Early Hardcore 4 Life!
Lech Poznań Fanatic
PB: 5000m - 16'27" (nieof.); 10 km - 34'04"; 21,097 km - 1h15'55" 42,195 km - 2h42'10"
Komentarze,Blog
Garmin Connect
Awatar użytkownika
Shoegazer91
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 00:39:30
Życiówka w maratonie: 03:21:34

Nieprzeczytany post

Są różne teorie. Na przykład zimą jak biegnę 15-20km to nawet nie chcę mi się pić w trakcie biegu. Co innego gdy biegamy 20km w lato, jednak jestem bardziej za tym żeby przed takim bieganiem w bardziej ekstremalnych temperaturach nawodnić się wcześniej, pić już więcej dzień przed. Chyba w lato nie biegamy ze zbyt dużą intensywnością większych dystansów więc jeśli wcześniej się nawodnimy to podczas takiego 2 godzinnnego wolnego biegania nie powinno nic się stać. Jestem za tym żeby podczas treningów uczyć się wytrzymałości takiej psychicznej, by na zawodach organizm nie był przyzwyczajony do ciągłego komfortu. Na zawodach co innego, piję na biegach 10k, ale tylko raz, bardziej żeby zabić suchość w gardle. Każdy ma inne potrzeby i inaczej pod siebie odbiera ten temat.
10km: 00:39:30 (maj 2013
Półmaraton: 01:32:50 (lipiec 2013, trening)
Maraton : 03:21:34 (sierpień 2013)

Cele: maj 2015 10km <38min
Awatar użytkownika
Krzysztof Janik
Ekspert/Trener
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Uzupełnianie płynów zależy od ich utraty. Jeśli się za grubo ubierzesz to będziesz tracił dużo więcej płynów niż jakbyś ubrał się optymalnie. Jak będzie gorąco na zewnątrz to również będziesz tracił więcej ( a jak do tego będzie wiatr to nawet nie będziesz czuł że się odwadniasz). Jeśli wysiłek trwa więcej niż 1,5 godziny powinno się uzupełniać ale to też zależy od właściwości twojego ciała czyli powyższej potliwości.
Pozdrawiam
Trener Krzysztof Janik

Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ