Maraton w 5 miesiące?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
herr107
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam prośbę w marcu muszę przebiec maraton, oczywiście to będzie trucht-marsz-trucht-... ,ale muszę wyrobić sobie jakąś forme i tu moja prośba czy możecie polecić mi jakiś trening wytrzymałościowy? Od tygodnia biegam treningiem który dostałem od kolegi
2:00 Bieg/3:00 marsz x6.

@Dodam że muszę przebiec cały maraton poniżej 8 godzin
Running is my freedom
PKO
lone
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Tutaj masz rozwinięcie tego planu: http://bieganie.pl/index.php?cat=6&id=81&show=1

Jeśli chodzi o "przebiegnięcie" maratonu w 8 godzin, to idąc z prędkością 6 km/h przejdziesz cały maraton w 7 godzin, więc specjalnie trenować do tego chyba nie trzeba.
Awatar użytkownika
Gwynbleidd
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
Życiówka w maratonie: powyżej trzech

Nieprzeczytany post

A nie myślałeś żeby przy okazji sprawdzić się w jakichś zawodach pływackich? Jeśli nie umiesz pływać to nie powinno być to przeszkodą, wystarczy znaleźć jakieś zawody na basenie nie głębszym niż metr pięćdziesiąt, tak żebyś mógł iść po dnie...
herr107
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

lone wielkie dzięki za ten trening przyda się :)

gwynbleidd nie wiem o co chodzi z tym pływaniem, ale w tej dyscyplinie jestem dobry wygrałem parę zawodów :bleble:
Running is my freedom
Awatar użytkownika
Kapitan Bomba!
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

gwynbleidd pisze:A nie myślałeś żeby przy okazji sprawdzić się w jakichś zawodach pływackich? Jeśli nie umiesz pływać to nie powinno być to przeszkodą, wystarczy znaleźć jakieś zawody na basenie nie głębszym niż metr pięćdziesiąt, tak żebyś mógł iść po dnie...
:hej:

a zapytam - dlaczego "musisz" przebiec maraton? biega się dla radości z biegania a nie z musu
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
Awatar użytkownika
piter82
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:32
Życiówka w maratonie: 3:22:xx

Nieprzeczytany post

herr107 pisze:Witam prośbę w marcu muszę przebiec maraton, oczywiście to będzie trucht-marsz-trucht-... ,ale muszę wyrobić sobie jakąś forme i tu moja prośba czy możecie polecić mi jakiś trening wytrzymałościowy? Od tygodnia biegam treningiem który dostałem od kolegi
2:00 Bieg/3:00 marsz x6.

@Dodam że muszę przebiec cały maraton poniżej 8 godzin
ja po 5 mcach od 0 przebiegłem maraton w 3:59, najważniejsza regularność
Ciągle do przodu pokonując własne słabości
10k - 40:32 - 05.10 15k - 01:04:39 - 09.10 21,097k - 1:29:57 - 09.10 42,195k - 03:22:36 - 09.09
Mój Blog Aktywni Sportowo
GG 730243
mariusz k
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak masz na to 8 godzin to możesz startować nawet jutro. Jak byś miał trzy to musiałbyś przez te 5 miesięcy mocno trenować :oczko:
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jak miał by limit 3 godz to musiał by trenować dużo wiecej niż 5 miesięcy :)myśle ze osoba która nie miała nic wspólnego z bieganiem i chciała by złamać 3 h w maratonie w 5 miesięcy przygotown taki cel jest nieosiągalny na taki czas Juz trzeba mieć pare tys km w nogach
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
MuszaBycTrocheSzybsiMuszaMiecUmiejetnosciIWole
AleWolaMusiBycMocniejszaNizUmiejetnosci 
przepior
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

gwynbleidd pisze:A nie myślałeś żeby przy okazji sprawdzić się w jakichś zawodach pływackich? Jeśli nie umiesz pływać to nie powinno być to przeszkodą, wystarczy znaleźć jakieś zawody na basenie nie głębszym niż metr pięćdziesiąt, tak żebyś mógł iść po dnie...
Mistrz ciętej riposty. :D

A co do tematu to ja po przerobieniu planu z marszem i biegiem do 3 czy 4 tygodnia odpuściłem go i biegiałem tak o, ile mi się chciało i kiedy przeplatając go marszem. Nie wiem po co porywasz się na maraton, nie lepiej tak jak ja pół? Ja choć jestem w stanie przebiec (chodzi tu o ciągły bieg) półmaraton, ale nie wystartowałbym. Dla mnie start to po to żeby coś osiagnąć, dać z siebie wszystko po odpowiednim przygotowaniu i mieć satysfakcję, że zrobiłem to sumiennie, a wynik wiadomo, chce się mieć jak najlepszy, ale dla mnie zrobienie teraz półmaratonu to mała satysfakcja. Przebiegłem raz na wybieganiu trochę więcej, czas koszmarny, ale miałem satysfakcję, że dałem radę. Na zawody jednak chce się przygotować. Wybór należy do Ciebie, ale na początek może coś mniejszego niż maraton?
mariusz k
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Ciawaraz pisze:Jak miał by limit 3 godz to musiał by trenować dużo wiecej niż 5 miesięcy :)myśle ze osoba która nie miała nic wspólnego z bieganiem i chciała by złamać 3 h w maratonie w 5 miesięcy przygotown taki cel jest nieosiągalny na taki czas Juz trzeba mieć pare tys km w nogach
Nie do końca się zgodzę. Jeżeli koś jest młody, szczupły i ma podstawową kondycję do to myślę że jest to osiągalne, oczywiście nie dla wszystkich, ale jest. Jakieś 3 tyg. temu zacząłem biegać jak co roku ( po sezonie kolarskim ) i mam taki mały cel, 12 grudnia u mnie w mieście jest bieg na 10km, spróbuję złamać 40 min, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mariusz k , biegles kiedyś non stop 3 godz w tempie 4:15min/km myśle ze nie nie masz pojęcia ile to pracy kosztuje tu nie chodzi czy ktoś jest szczupły czy nie do takiego czasu trzeba swoje wybiegac jesli ktoś nie biegał i w 5 miesięcy zrobi taki cZas to naprawdę mu bardzo pogratuluje , dys 10 km a maraton to dwie rożne rzeczy ja bez przygotowania z bieganiem nie regularnym pobieglem 8k w 34:08 i co z tego ja moja wiedza o bieganiu była żadna wtedy tez myślałem ze maraton to nic wielkiego lecz gdy zacząłem trening pod ten dystans i pod czas poniżej 3 h to nabralem szacunku do tej odległości i czasu:))))
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
ZwycięscySąZrobieniZczegośCoZnajdujeSieWGlebiNichSamych-PragnienieMarzenieWizjaMuszaMiecWytrzymaloscDoOstatniejMinuty,
Ciawaraz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ijeszcze jedno rowerem potrafię przejechać 150 km -180 km naraz nigdy nie miałem z tym problemu bardzo lubię rower, lecz bieganie męczy dużo bardziej dlatego postanowiłem zabrać się za ten sport:)
Train Hard,Win Easy!!
KOMENTARZE
mariusz k
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Może maratonu nie przebiegłem, ale za to dwie połówki prawie z marszu zaliczyłem. I na tej podstawie mogę w odniesieniu do siebie stwierdzić że maraton poniżej trzech godzin nie byłby bardzo odległą perspektywą. Ale to musiałbym zacząć na poważnie biegać, w zeszłym roku przebiegłem raptem niecałe 400km w ciągu ok 2,5 miesiąca więc bardzo niewiele.
Przebiegłem owe 10km dokładnie po 4:14 czyli w docelowym tempie maratonu i wydawało mi się że jestem bardzo słaby i biegnę wolno(trasa była dobrze zmierzona i niezbyt łatwa). 5 miesięcy to jednak jest sporo czasu.

Ale fakt łatwe by to nie było i nie dla wszystkich osiągalne. Nie ma sensu dalej tej dyskusji prowadzić bo wiadomo każdy ma inny organizm i jeden prawie z marszu pobiegnie 40 min na 10km a inny przez dwa lata nie złamie 45min. Dodam tylko że nie uważam żebym posiadał jakiekolwiek predyspozycje do sportów wytrzymałościowych. Trochę lat w tym siedzę i wiem że nic mi łatwo w tym zakresie nie przychodzi.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ