Rozgrzewka
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:15
- Życiówka w maratonie: 3:58:51
- Kontakt:
Żadne. To znaczy zaczynam od wolnego truchtu, powoli przyspieszając, a jeżeli w planach mam jakiś akcent, to dodaje przed nim kilka przebieżek.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy

Blog treningowy

- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 59'47''
- Życiówka w maratonie: brak
przed treningiem tez sie nie rozgrzewam
przed zawodami tak
przed zawodami tak
- wysek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 32:34
- Życiówka w maratonie: 2:43
- Kontakt:
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Mam pytanie - czemu przed bieganiem mam się rozgrzewać czymś innym niż bieganie?
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy

Blog treningowy

-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Chyba warto porozciągać nawet te 10min twoje mięśnie i ścięgna nie uważasz? Łatwiej wtedy bedą tobie te twoje nogi pracować.
To teraz ja mam pytanie- jak wygląda rozgrzewka bez rozciągania? Biegamy te 10-15 min i co? Odpoczywamy 5mi i np. biegamy zakres? Bo tego nie rozumiem
To teraz ja mam pytanie- jak wygląda rozgrzewka bez rozciągania? Biegamy te 10-15 min i co? Odpoczywamy 5mi i np. biegamy zakres? Bo tego nie rozumiem
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
...żeby wprawić głowę w nastrój. Resztę ciała można doprowadzić do wrzenia samym tylko myśleniem o nim. Rozgrzewka to zabawa ruchem i sztampowe jej traktowanie zabija spontan. Jak wskakujesz do piaskownicy, to nie sortujesz wpierw foremek, tylko walisz prosto w piach, prawda? Luz, chłopaki i dziewczyny.zinow pisze:(...)czemu przed bieganiem mam się rozgrzewać czymś innym niż bieganie?
W marcu tego roku, oglądałem Mistrzostwa Świata w przełajach w Bydgoszczy. Ciekawe rzeczy działy się właśnie w strefie rozgrzewkowej, bo już na trasie zawodów był standard - walka białych z dublem.
Mocny zawodnik z tego dubla. Pochodzi z Afryki, a jego rozgrzewka dała mi sporo do myślenia...
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Wygląda całkiem zwyczajnie - zaczynam sobie spokojnie truchtać i przez pierwsze 2-3 kilometry rozpędzam się do prędkości docelowej, jeśli to ma być spokojny bieg, albo kończę to truchtanie przebieżkami i robię akcenty, jeśli są zaplanowane. Uważam, że najlepiej mięśnie do szybkiego biegu przygotuje wolny bieg. Całe to rozciąganie i gimnastykę przed bieganiem uważam za niepotrzebne zawracanie głowy. Co innego rozciąganie po biegu, albo uzupełniające ćwiczenia siłowe.Sikorrrr pisze:Chyba warto porozciągać nawet te 10min twoje mięśnie i ścięgna nie uważasz? Łatwiej wtedy bedą tobie te twoje nogi pracować.
Blog treningowy

Blog treningowy

- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Ok. 2 lata temu zmieniłem zwyczaje rozgrzewkowe (stare zwyczaje opisałem tutaj). Wcześniej strasznie dużo czasu w rozgrzewce poświęcałem na rozciąganie. Dziś uważam, że nie miało to sensu.
Teraz robię tak:
1. ok. 8min biegu w narastającym tempie (5:00min/km-4:30min/km),
2. krążenia kończyn przez 6-7min.,
3. skipy, wieloskoki, podskoki, cwały itp przez ok. 10-15min.
4. przebieżki z narastającą prędkością (4x50m).
Po takiej rozgrzewce jestem gotowy do dość szybkiego biegania. Do bardzo szybkiego biegania wydłużam rozgrzewkę o więcej skipów, skiporytmów itp i dodaję ok. 5min. rozciągania.
Do wybiegań, fartleków, małych/dużych zabaw biegowych nie robię żadnej rozgrzewki poza pkt1.
Za to po każdym treningu 4-8min truchtu i 10-25min rozciągania.
A, i jeszcze jedna rzecz pomaga mi się rozgrzać: automasaż kijkiem- ok. 5min wałkowania mięśni nóg.
Teraz robię tak:
1. ok. 8min biegu w narastającym tempie (5:00min/km-4:30min/km),
2. krążenia kończyn przez 6-7min.,
3. skipy, wieloskoki, podskoki, cwały itp przez ok. 10-15min.
4. przebieżki z narastającą prędkością (4x50m).
Po takiej rozgrzewce jestem gotowy do dość szybkiego biegania. Do bardzo szybkiego biegania wydłużam rozgrzewkę o więcej skipów, skiporytmów itp i dodaję ok. 5min. rozciągania.
Do wybiegań, fartleków, małych/dużych zabaw biegowych nie robię żadnej rozgrzewki poza pkt1.
Za to po każdym treningu 4-8min truchtu i 10-25min rozciągania.
A, i jeszcze jedna rzecz pomaga mi się rozgrzać: automasaż kijkiem- ok. 5min wałkowania mięśni nóg.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
O MOIM TRENINGU
-
- Stary Wyga
Ja trochę pokręcę rączkami, bioderkami, wykroki co by achillesy rozciągnąć troszeczkę (przeczytałem gdzieś, że powinno się to zawsze robić), podskoki itp. Długość rozgrzewki zależy od tego jak szybko GPS złapie fix.
Jak ładna pogoda to czasem robię to lepiej, ale jak pada to ekspresowo i nogi za pas i w las. 

- fotman
- Zaprawiony W Bojach
Jak w ramach kręcenia kończynami zrobisz taki zestaw:spid3r pisze:ale wierzyć się nie chce że wymachujesz 6-7 minut kończy=na=mi
1. Skłony głowy do klatki piersiowej, do ramion i do tyłu, skręty w lewo i w prawo- po 5x
2. Krążenia głową w lewo i w prawo- po 10x.
3. Krążenia ramionami- lewa w przód, prawa w przód, lewa w tył, prawa w tył, wiatrak w przód, wiatrak w tył, razem lewa i prawa w przód, razem w tył- po 10 obrotów.
4. Krążenia biodrami w lewo, w prawo- po 10x.
5. Krążenia kolanami w lekkim przysiadzie-
a. w rozkroku- krążenia do środka, na zewnątrz- po 10x;
b. kolana złączone- krążenia w lewo, w prawo- po 10x.
6. Krążenia w stawie skokowym w lewo, w prawo- każda noga po 10x.
7. Skręty tułowia w lewo, w prawo- po 5x.
... to zobaczysz, że wyjdzie minimum 6 minut.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
O MOIM TRENINGU
O MOIM TRENINGU