Badanie krwi - analiza
- przemekWCH
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam,
Jak często badacie krew? Jak analizujecie?
Chcę udać się do lekarza w celu zbadania krwi. Mają to być standardowe badania czy coś do nich dodać aby poznać swój stan?
Jak często badacie krew? Jak analizujecie?
Chcę udać się do lekarza w celu zbadania krwi. Mają to być standardowe badania czy coś do nich dodać aby poznać swój stan?
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 42:08
Ja raz na pół roku, oprócz morfologii krwi obwodowej robię sobie jeszcze biochemię (glukoza, kreatynina, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cholesterole i trójglicerydy).
I am addicted.
- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 59'47''
ja raz w roku robie badania profilaktyczne, ale nie dostaje wynikow do reki tylko jakby cos nie tak bylo to by do mnie lekarz zadzwonil. Skoro nie dzwoni to wszystko ok 

- F@E
- Zaprawiony W Bojach
@Bawareczka
U nas nie ma tak różowo, trzeba robić za swoje, albo mieć znajomości...skr***** służba zdrowia..
Kiedyś jak się robiło badania okresowe to robili, prześwietlenie, morfo, mocz itd. a teraz nawet cie nie osłucha...
Kiedyś jak byłem chory to normalka była że po robili mi badania, albo w trakcie choroby, a teraz mają to w dupie, rzadko kiedy, muszę sam sobie robić i sam sobie diagnozy wystawiać, narazie wszystkie były celne ale wtf że tak musi być ?
Kurde do badań wysokospecjalistycznych itp. trzeba mieć znajomości żeby to w miarę po ludzku wyglądało...na wszystko trzeba czekać Bug wie ile, w marcu ci mówią że cie nie zarejestrują do laryngologa bo już się umowy skończyły
paranoja, ten NFZ nie działa to jak coś co nie działa jeszcze działa ? NFZ miał już swój czas i nie zdał egzaminu, był to pomysł jakiegoś chorego człowieka...wiadomo było od początku że to nie wypali...
Pierdzieli się na morgi ten świat...
pozdro
U nas nie ma tak różowo, trzeba robić za swoje, albo mieć znajomości...skr***** służba zdrowia..
Kiedyś jak się robiło badania okresowe to robili, prześwietlenie, morfo, mocz itd. a teraz nawet cie nie osłucha...
Kiedyś jak byłem chory to normalka była że po robili mi badania, albo w trakcie choroby, a teraz mają to w dupie, rzadko kiedy, muszę sam sobie robić i sam sobie diagnozy wystawiać, narazie wszystkie były celne ale wtf że tak musi być ?
Kurde do badań wysokospecjalistycznych itp. trzeba mieć znajomości żeby to w miarę po ludzku wyglądało...na wszystko trzeba czekać Bug wie ile, w marcu ci mówią że cie nie zarejestrują do laryngologa bo już się umowy skończyły

Pierdzieli się na morgi ten świat...
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
mi sie nalezy raz w roku wiec korzystam. Dostaje nawet za te badania profilaktyczne punkty, ktore potem jak duzo nazbieram (raz w roku) wymieniam na nagrody. Tak wiec raz w roku maszeruje grzecznie do rodzinnego, dentysty i gina.
- Adam Ko.
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:15
- Życiówka w maratonie: 3:58:51
- Kontakt:
Spadłem z fotela.Bawareczka pisze:mi sie nalezy raz w roku wiec korzystam. Dostaje nawet za te badania profilaktyczne punkty, ktore potem jak duzo nazbieram (raz w roku) wymieniam na nagrody. Tak wiec raz w roku maszeruje grzecznie do rodzinnego, dentysty i gina.
Gorąca prośba o pomoc w badaniu do pracy magisterskiej. Tematyka biegowa: viewtopic.php?f=1&t=37461
Blog treningowy

Blog treningowy

- Bawareczka
- Zaprawiony W Bojach
to juz nie bede opowiadac co u rodzinnego mi badaja ale w kazdeym badz razie spedzam tam z dwie godzinki.
Punkty dostaje tez za test sprawnosciowy, przynaleznosc do klubu sportowego i udzial w kursach i imprezach organizowanych przez kase chorych np. na wiosne bylam na spotkaniu Nordic Walking i polmaraton w ktorym biegalismy sponsorowala tez nasza kasy chorych i dostalam za niego punkty (ja bieglam cwiercmaraton)
w zeszlym roku nie wybralam sobie zadnej premii tylko zatrzymalam punkty by w tym roku wybrac sobie cos lepszego. Zastanawiam sie nad gierkami do Wii
Punkty dostaje tez za test sprawnosciowy, przynaleznosc do klubu sportowego i udzial w kursach i imprezach organizowanych przez kase chorych np. na wiosne bylam na spotkaniu Nordic Walking i polmaraton w ktorym biegalismy sponsorowala tez nasza kasy chorych i dostalam za niego punkty (ja bieglam cwiercmaraton)
w zeszlym roku nie wybralam sobie zadnej premii tylko zatrzymalam punkty by w tym roku wybrac sobie cos lepszego. Zastanawiam sie nad gierkami do Wii
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Po drugiej stronie Renu co prawda bez wymieniania punktów na nagrody, ale raz do roku należy się bezpłatny bilans zdrowia.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
U nas syf i się nie zmieni bo Polak potrafi, wdrożyć ale chory system :D System bardzo korupcyjny i przyjazny ale firmom, nie zwykłemu pacjentowi...Mam na Śląsku znajomego managera 4 dużych szpitali i 2 stacji pogotowia, wiem jak się to kręci bo mi dokładnie tłumaczył ten mechanizm, ręce opadają jak Polak Polakowi umie zgotować bigos. Jemu się kasa kręci i dosłownie leje z pacjentów, mówi zawsze jak najwięcej przewlekłych chorób by się przydało...ML-a kupuje od tak, sirocco kupił z buta żonie, 4 domy, jacht, 36 lat - bajka, tylko jakim kosztem...
pozdro
pozdro
Ostatnio zmieniony 06 lis 2010, 21:39 przez F@E, łącznie zmieniany 1 raz.
- Deck
- Ekspert/Fizjologia
Ja bym do tego dodał bilirubinę, Alat, ferrytynę i ogólne badanie moczu, jeżeli jest możliwość to jeszcze GGTP i ALP. Natomiast odjął bym żelazo, tak na prawdę jego oznaczenie o niczym nie mówi.mirek87 pisze:Ja raz na pół roku, oprócz morfologii krwi obwodowej robię sobie jeszcze biochemię (glukoza, kreatynina, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cholesterole i trójglicerydy).
- kisio
- Zaprawiony W Bojach
F@E> oddaj honorowo krew. Za pierwszym razem morfologia pełna jest obowiązkowo robiona, później przy regularnym oddawaniu przynajmniej raz w roku - wystarczy poprosić o kopię wydruku 

- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
ja też przy oddawaniu krwi raz w roku mam badaniakisio pisze:F@E> oddaj honorowo krew. Za pierwszym razem morfologia pełna jest obowiązkowo robiona, później przy regularnym oddawaniu przynajmniej raz w roku - wystarczy poprosić o kopię wydruku
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Nick masz superowy, respekt, to mój ulubiony serial...Kapitan Bomba! pisze:ja też przy oddawaniu krwi raz w roku mam badaniakisio pisze:F@E> oddaj honorowo krew. Za pierwszym razem morfologia pełna jest obowiązkowo robiona, później przy regularnym oddawaniu przynajmniej raz w roku - wystarczy poprosić o kopię wydruku

- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
dzięki, spadam, musze lecieć Orzełem 5 na planetę Kurvix, misja - tajne!F@E pisze: Nick masz superowy, respekt, to mój ulubiony serial...

... chyba walnąłem offtopa

Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:59
- Życiówka w maratonie: 2:38:40
- Kontakt:
a taką biochemię to robią wszystkim w RCKiK? poprosiłem dziś o pełnę morfologię i mam coś mniej wskaźników niż kiedyś dostawałem (wniosek - wcześniej musiałem dostawać biochemię z podstawową morfologią, odbierałem to po kilku dniach)mirek87 pisze:Ja raz na pół roku, oprócz morfologii krwi obwodowej robię sobie jeszcze biochemię (glukoza, kreatynina, sód, potas, wapń, magnez, żelazo, cholesterole i trójglicerydy).
dziś dostałem WBC (leukocyty), RBC (erytrocyty) , HGB (hemoglobina), HCT (hematokryt), PLT (płytki krwi) i kilka pobocznych
a pamiętam że kiedyś dawali inne świstki gdzie między innymi był ALAT