Witam, proszę o radę w doborze obuwia do biegania. W teście wodnym wyszło, że jestem mocnym pronatorem (niskie sklepienie - płaskostopie). Ważę 76 kg i biegam 4 razy w tygodniu ok. 50 km. Do tej pory biegałem w Adidas Response ale się zużyły. Kupiłem następne Asics GT 2120 ale w tych nie mogę biegać bo ciągle robi mi się pęcherz na śródstopiu (od wewnątrz) na prawej stopie powodując znaczny dyskomfort na treningu. Nie chcąc wyrzucać pieniędzy w błoto PROSZĘ WAS o radę w doborze odpowiedniego obuwia Może w odpowiednich butach przejdą mi bóle w kolanach oraz kontuzje stóp które raz po raz mi dokuczają.
Pozdrawiam
buty dla mocnego pronatora
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie ma żadnej gwarancji, że jakakolwiek rada coś pomoże bo częto do właściwych dla siebie butów trzeba dojść metodą prób i błedów. Ale spróbowałbym Asics Fortitude 3.
- Vasics
- Wyga
No ale te asicsy właśnie tak maja działać, żeby nie dopuszczeć przekrzywiania stopy do wewnątrz. Dlatego te pęcherze... no i stopa w tym miejscu najdelikatniejsza bo do tej pory nie za bardzo stykała sie z powierzchnią a jeśli juz to przy minimalnym nacisku. Teraz nacisk jest mocniejszy i dlatego. Ja bym na zmianę biegał w nich i innych butach aż się stopa zaadaptuje.
A dla pronatora to pewnie jeszcze Structure Triax ze stajni nike, nb 740, saucony progrid guide...
A dla pronatora to pewnie jeszcze Structure Triax ze stajni nike, nb 740, saucony progrid guide...
-
- Dyskutant
hej 
jesli jestes mocnym pronatorem... asics gel foundation albo evolution
albo kayano 
New Balance 760
Nike Equalon
Adidas Adistar Salvation
Saucony Hurricane
duzo jest opcji- musisz sam znalezc cos fajnego- w zaleznosci od osobistych preferencji
pozdrawiam
Kama

jesli jestes mocnym pronatorem... asics gel foundation albo evolution

New Balance 760
Nike Equalon
Adidas Adistar Salvation
Saucony Hurricane
duzo jest opcji- musisz sam znalezc cos fajnego- w zaleznosci od osobistych preferencji

pozdrawiam
Kama
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam te buty i mialem identyczny problem, dokładnie w tym samym miejscu tworzyły mi się bez przerwy pęcherze. W 100% pomogło naklejanie na to miejsce tuż przed biegiem zwykłego papierowego lepca (takiego co jest na rolce nawinięty), po 1-2 godz biegania, po odklejeniu stopa tam nawet zaczerwieniona nie jest. Pozdrawiamnochalek75 pisze:. Kupiłem następne Asics GT 2120 ale w tych nie mogę biegać bo ciągle robi mi się pęcherz na śródstopiu (od wewnątrz) na prawej stopie powodując znaczny dyskomfort na treningu.