Profil topograficzny trasy | zaawansowane narzędzie

bajkalskoje
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zapraszam do przetestowania narzędzia - w sumie nie dla biegaczy, ale wielu tego już używa.
W ciągu kilku sekund można poznać ukształtowanie planowanej trasy - profil topograficzny.
Test narzędzia:

testuj narzędzie >

Narzędzie jest b. dokładne, ale są pewne ograniczenia.

ps
W ogóle to witam, zarejestrowałem się niedawno.
PKO
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mam przykladowy trening:
http://connect.garmin.com/activity/34796434

Jak to zrzucic ?
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
bajkalskoje
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wojtek pisze:Mam przykladowy trening:

Jak to zrzucic ?

Fajny trening, trasę wyznaczałeś GPS'sem i nie da się (na razie) zaimportować tego do programu.
Chyba że manualnie wprowadzisz trasę (punkty można dodawać np. tak: w polu wyszukiwania wpisujesz współrzędne
punktu + enter i tak każdy punkt - żmudna robota; lub po prostu wyklikując całą trasę).
Narzędzie jest stworzone docelowo dla użytkowników
którzy chcą poznać ukształtowanie trasy z którą nie mieli okazji do tej pory się zapoznać.
Znajomy dzisiaj jedzie na zawody w triathlonie i ukształtowanie trasy biegowej i rowerowej poznał dzięki temu narzędziu.

--
Awatar użytkownika
Alexia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

bajkalskoje pisze: Narzędzie jest b. dokładne, ale są pewne ograniczenia.
Hmmm... Tak z ciekawości sobie to oglądam. Najczęściej biegam po krakowskich Błoniach. Trasa niemalże płaska. Jest jeden nieznaczny podbieg (wzdłuż ul. Piastowskiej), który okazuje się zbiegiem (ładnie to brzmi ;) ). Na dodatek, odcinek wzdłuż al. 3-go Maja, który wydaje się na pierwszy rzut oka płaski jak stół, ma przewyższenia rzędu 4 metrów. Coś to nie tak działa. Albo ja nie umiem.

Sopockie molo - też jakieś nierówne jest...
"Ja biegnę beztrosko, bieg biorę za żart
Lecz ci co żartują zostają gdzieś w tyle."

Blog treningowy

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:59
Życiówka w maratonie: 2:18
Kontakt:

Nieprzeczytany post

bajkalskoje pisze:
wojtek pisze:Mam przykladowy trening:

Jak to zrzucic ?

Fajny trening, trasę wyznaczałeś GPS'sem i nie da się (na razie) zaimportować tego do programu.
Chyba że manualnie wprowadzisz trasę (punkty można dodawać np. tak: w polu wyszukiwania wpisujesz współrzędne
punktu + enter i tak każdy punkt - żmudna robota; lub po prostu wyklikując całą trasę).
Narzędzie jest stworzone docelowo dla użytkowników
którzy chcą poznać ukształtowanie trasy z którą nie mieli okazji do tej pory się zapoznać.
Znajomy dzisiaj jedzie na zawody w triathlonie i ukształtowanie trasy biegowej i rowerowej poznał dzięki temu narzędziu.

--
No wlasnie , warto by bylo ulatwic zrzucanie danych , szczegolnie majac na uwadze mala dokladnosc Garmina przy okreslaniu zmiany wysokosci.
Articles in English:
http://www.examiner.com/atlanta-sports-gear-in-atlanta/wojtek-wysocki

Looking back:
http://bieganie.pl/?cat=37

Jutup: http://www.youtube.com/user/wojtek1425/videos?view=0
Awatar użytkownika
Alexia
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

A to jest Zakrzówek. Kamieniołom zalany wodą. Głębokość 32 m. Brzeg urwisty, pionowy. A na wykresie jakieś łagodne wzniesienie.

Obrazek
"Ja biegnę beztrosko, bieg biorę za żart
Lecz ci co żartują zostają gdzieś w tyle."

Blog treningowy

Obrazek
bajkalskoje
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Alexia pisze:
bajkalskoje pisze: Narzędzie jest b. dokładne, ale są pewne ograniczenia.
Hmmm... Tak z ciekawości sobie to oglądam. Najczęściej biegam po krakowskich Błoniach. Trasa niemalże płaska. Jest jeden nieznaczny podbieg (wzdłuż ul. Piastowskiej), który okazuje się zbiegiem (ładnie to brzmi ;) ). Na dodatek, odcinek wzdłuż al. 3-go Maja, który wydaje się na pierwszy rzut oka płaski jak stół, ma przewyższenia rzędu 4 metrów. Coś to nie tak działa. Albo ja nie umiem.

Sopockie molo - też jakieś nierówne jest...
Racja, różnice rzędu kilkudziesięciu centymetrów (czasami kilku metrów) podlegają generalizacji (uproszczenie treści mapy)
i nawet wielkoskalowe mapy nie mają takiej dokładności. Nie zmienia to faktu, że jest to w tej chwili jedno z najdokładniejszych narzędzi do określania wysokości i ukształtowania terenu. Śmiało może konkurować z GPS'em tym bardziej, że możemy poznać ukształtowanie terenu zanim się nań wybierzemy.

edit: na moim profilu całkiem dobrze sobie radzi z klifem na Zakrzówku :-)
zobacz profil >

--
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:44:26
Życiówka w maratonie: 04:33:53
Kontakt:

Nieprzeczytany post

spid3r pisze:dziwne, wpisałem Warszawa bądź Lima a to coś mi nie znalazło, jakby stolice nie istniały

Opery używam
Znajduje bez problemu... kliknij resetuj (punkty się zresetują) i wpisz warszawa.
bajkalskoje
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

spid3r pisze:dziwne, wpisałem Warszawa bądź Lima a to coś mi nie znalazło, jakby stolice nie istniały

Opery używam
Sprawdzałem w Operze - działa. Kluczem do zadziałania jest Resetuj i dopiero wpisanie wyszukiwanego miejsca.

Proponuję wpisz tam swój adres zamieszkania :)
bajkalskoje
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

spid3r pisze:
bajkalskoje pisze:

Opery używam
Sprawdzałem w Operze - działa. Kluczem do zadziałania jest Resetuj i dopiero wpisanie wyszukiwanego miejsca.

Proponuję wpisz tam swój adres zamieszkania :)
klikałem na resetuj kilka razy i lipa
może trzeba jakiś plugin doinstalować ?
Na pewno nic nie trzeba doinstalowywać do Opery.
Zbadam dokładniej problem - dzięki za info.

edit: ew. zainstaluj najnowszą wersję bo chyba używasz wersji 9 a już jest Opera 10.5 znacznie lepsza
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To narzędzie korzysta z tych samych wartości wysokości, jakie daje nam Google Maps, tak? Czyli np w Sporttracks jak mi wyświetla mapę wysokości, to są to te same wartości, tak?
bajkalskoje
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

PATATAJEC pisze:To narzędzie korzysta z tych samych wartości wysokości, jakie daje nam Google Maps, tak? Czyli np w Sporttracks jak mi wyświetla mapę wysokości, to są to te same wartości, tak?
Nie testowałem "Sporttracks". Teoretycznie tak jest, jednak GEOCONTEXT-Profiler korzysta z najnowszego tzw. API Google Maps (duża dokładność) i jak na razie nigdzie w internecie nie widziałem żeby ktoś z tego korzystał.
Proponuję zrób szybki test: Porównaj profile dla australijskiego Uluru w GEOCONTEXT-Profiler i w Sporttracks. I zobaczysz, który program dokładniejszy. Stawiam na GEOCONTEXT :)
Awatar użytkownika
PATATAJEC
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Aby poznać profil trasy przez Uluru (:D) to musiałbym tamtędy przebiec, więc pewnie nie Sporttracks czyta z google maps bump mapy a mój Garmin, określa wysokość sobie tylko znanym sposobem.

Skąd tylko ta pewność o dokładności tego narzędzia? Ja zrobiłem sobie testy u siebie i na zakręcie, gdzie u mnie jest zupełnie płasko, tam pokazuje 10 metrowy peak :). Ale muszę przyznać, że niektóre trasy całkiem trafnie określa, choć na oko nie powiedziałbym, że są tam aż takie różnice (w metrach)... tendencja natomiast prawidłowa, pprócz tego kwiatka z 10 m peakiem
bajkalskoje
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

@PATATAJEC

Pewność jest stąd, że wszystkie narzędzia tego typu jakie testowałem po prostu sporo odstają.
Na dzień dzisiejszy jest to nowość i pewnie nikt (chyba nikt) tego API Googla jeszcze nie wykorzystał.
Niedokładności o których piszesz, owszem zdarzają się, jednak pamiętaj to narzędzie korzysta z map których treść jest generalizowana (uproszczona), aby mogły być czytelne. Również siatka punktów pomiarowych wysokości to nic innego jak poziomice, które przecież na mapie występują w pewnych odległościach od siebie. Na terenach nizinnych i na krótkich dystansach, program rzeczywiście może sprawiać wrażenie, że warjuje :)
bajkalskoje
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kilka dni temu zrobiłem kolejną aktualizację programu,
dodałem kilka nowych opcji o które proszą użytkownicy.
- poprawki błędów +
- import plików KML
- powiększanie okna mapy
- nowe zaawansowane opcje konfiguracji: personalizacja okna wykresu
+ własne logo lub zdjęcie + link do swojej strony (może być trasa np.: rajdu, szlaku lub zawodów sportowych: przykład co można uzyskać dzięki nowym opcjom)

ps
Przykład nie jest zbyt biegowy, ale osoby zainteresowane programem będą wiedziały jak z nowych opcji skorzystać np. tworząc trasę zawodów z własnym logo i linkiem do strony
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ