Mam pytanie,jaki trening należy wykonywać aby zrzucić troche mięśni z nóg?tłuszczu nie mam,jeszcze ok.2 lata temu biegało mi się o wiele łatwiej,lżej na 10
km,wtedy miałem mniejsze mięśnie,ważyłem 53 kg,teraz waże 59 kg,obwód łydki 35cm uda 52cm wzrost 165 cm,chciałbym aby nogi stały się chudsze,czytałem gdzieś że trening interwałowy na beztlenie spala mięśnie,ale nie wiem co dokładnie oznacza zwrot "spalanie mięśni" na siłownie nigdy nie chodziłem,a trening w tlenie spala tłuszcz,ale tłuszczu nie mam,mam 18 lat
Jak zrzucić zbędne kilogramy w postaci mięśni?
- PATATAJEC
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 00:44:26
- Życiówka w maratonie: 04:33:53
- Kontakt:
Na mój skromny rozum, to zupełnie źle kombinujesz. Spalenie mięśni może Ci tylko zaszkodzić. Poza tym nie spalisz tylko mięśni nóg, a będzie spalana każda partia. To, że odczuwasz różnicę na niekorzyść, w stosunku do biegania kiedyś i teraz nie oznacza, że winę ponoszą rozbudowane mięśnie nóg. Może jesteś po prostu zmęczony treningiem i tyle. Może źle się odżywiasz. Może masz do dupy morfologię. Nie wyobrażam sobie też, że przy 59 kg można mieć za duże mięśnie nóg... Nie tędy droga IMHO.
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Nie baw sie w spalanie miesni bo musialbys zostac anorektykiem zeby ci sie to udalo. Mozesz poprzez trening przebudowac czesc wlokien miesniowych w strone wolnokurczliwych i wtedy noga wysmukleje, ale to jest duzo pracy i treningu wytrzymalosciowego, musialbys ograniczyc jedzenie miesa(gdzies raz na 2 tygodnie i to tylko chudziutkie mieso kurczak lub indyk), a i tak nie masz gwarancji, ze miesien wysmukleje tyle ile chcesz. To zalezy jakie masz predyspozycje, a zeby to sprawdzic musialbys zrobic biopsje miesnia i potem jeszcz kupe badan. Moja rada jest taka. Zacznij trenowac do maratonu i zobaczysz co sie stanie. Powodem moze tez byc na przyklad to ze bierzesz jakies odzywki bialkowe typu kreatyna i to sprawilo rozwoj miesni nog, albo wykonywales cwiczenia silowe na nogi.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
- fotman
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
A nie wystarczy obiektywnie spojrzeć na swoich rodziców (ew. dziadków)?MichalJ pisze:To zalezy jakie masz predyspozycje, a zeby to sprawdzic musialbys zrobic biopsje miesnia i potem jeszcz kupe badan.
Nie lubię człapać kilometrów. Wystarczy 400m.
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
'anything over 400m, I take a taxi' Jimson Lee www.speedendurance.com
O MOIM TRENINGU
KOMENTARZE NA TEMAT MOJEGO TRENINGU
-
- Rozgrzewający Się
po pierwsze nie spalisz mięśni. Jak wiadomo z fizjologi, biochemi białko spalamy w ekstremalnych wysiłkach trwających powyżej 3H. Kolejny aspekt to wykonywanie wysiłków długotrwałych aby zmienić włókna FT( szybko kurczliwe) na ST( wolno kurczliwe) co spowodować miałoby wizualne wychudzenie mięśnia. Wiec powiem tak: z punktu widzenia nauki przejście włókien FT w ST lub odwrotnie jest nie możliwe. Nie pozwala na to ich budowa anatomiczna. Nie zmienimy białego w czerwone, grubych włókien FT w chude ST. Poprzez trening wytrzymałościowy możemy jedynie zmieniać energetykę włókien. Tzn włókna szybkie stają się pod względem biochemii wysiłku włóknami wolnymi, po prostu wykorzystują w większym stopniu przemiany tlenowe, niż bez treningu. Bo chyba nie muszę mówić ze podczas wysiłku pracują zarówno włókna ST jak i FT niezależnie od czasu i intensywności trwania wysiłku, zmieniają się natomiast proporcje ich udziału w wysiłku zależnie od czasu trwania i intensywności.
Odsyłam do literatury naukowej
pozdro
Odsyłam do literatury naukowej
pozdro