Kiedy ostatni akcent?
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
trzy dni przed. czyli np /zawody - sobota, akcent - środa/
mocny bieg ciągły około danielsowskiego T.
------
próbowałem pięć, cztery, dwa dni - ale największy 'gaz w nogach' ewidentnie wypada trzy dni po mocnym akcencie/krótszych zawodach.
po pierwsze popróbuj jak jest u Ciebie.
zdrówko
------
próbowałem pięć, cztery, dwa dni - ale największy 'gaz w nogach' ewidentnie wypada trzy dni po mocnym akcencie/krótszych zawodach.
zdrówko
we gather energies
ours and the ones of the nature,
in order to make this intolerable world
endurable
endurable
- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
Jurek pisał, że to zależy od wieku...
a w moim odczuciu zależy jeszcze od dystansu zawodów,
przed dychą, półmaratonem - dwa dni trzy dni przed... - ja wolę 4x2km w tempie docelowym... na przykład...
przed maratonem - ... 7 dni... - ostatni "mocny akcent" np. zawody na 10km... ;-)a ostatnie długie wybieganie nawet 14 dni przed... a w przysłowiowe 3 dni przed (albo nawet 4) coś a la 4km Mp .. (czyli wolniej niż T) i raczej ciężko to nazwać ciężkim treningiem ... raczej lekkim i krótkim tylko odrobinę szybciej niż "easy"
Jurek pisał, że po jakimś tam wieku - w ogóle ten czas treningu przesuwa się na coraz wcześniej... czyli np. 25 latek może robić 2 dni przed, 35 - 3 ... 40- 4 ... a 50 - 5 dni...
czy jakoś tak.. nie pamiętam dokładnie - ale odsyłam do książek Jurka
bo na pewno gdzieś to tam jest !
aaa.. na zakończenie napiszę -że ja się nie znam... - ot naczytałem się i teraz się wymądrzam.
a w moim odczuciu zależy jeszcze od dystansu zawodów,
przed dychą, półmaratonem - dwa dni trzy dni przed... - ja wolę 4x2km w tempie docelowym... na przykład...
przed maratonem - ... 7 dni... - ostatni "mocny akcent" np. zawody na 10km... ;-)a ostatnie długie wybieganie nawet 14 dni przed... a w przysłowiowe 3 dni przed (albo nawet 4) coś a la 4km Mp .. (czyli wolniej niż T) i raczej ciężko to nazwać ciężkim treningiem ... raczej lekkim i krótkim tylko odrobinę szybciej niż "easy"
Jurek pisał, że po jakimś tam wieku - w ogóle ten czas treningu przesuwa się na coraz wcześniej... czyli np. 25 latek może robić 2 dni przed, 35 - 3 ... 40- 4 ... a 50 - 5 dni...

aaa.. na zakończenie napiszę -że ja się nie znam... - ot naczytałem się i teraz się wymądrzam.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:40
trzy dni przed,może zdarzyć się wcześniej, ale nie później. w ostatnim lub przedostatnim dniu trucht i przebieżki w małej ilości. Czasem na dwa dni przed robię 1-2 ok 300m rytmem dla pobudzenia organizmu.
-
- Zaprawiony W Bojach
A co na to Daniels?russian, white russian pisze:trzy dni przed. czyli np /zawody - sobota, akcent - środa/
------
zdrówko

- ssokolow
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:35
- Życiówka w maratonie: 4:04:02
Znaczy że Rusek jest dziarski i młody... - jeśli jego obserwacja u niego się potwierdza...- to i tak wychodzi na to, że wie lepiej...
Ot i cała prawda o treningu.
Wniosek z tego taki - że jeśli nie wiesz jak taki trening podziała najlepiej na Ciebie, to powinieneś zacząć od tych 5 dni przed... i na następnych zawodach sprawdzić 4, 3 ..., potem potwierdzić kilka razy obserwację (bo w końcu jednorazowa dyspozycja mogła zależeć też od diety, temperatury, wiatru i bóg wie czego jeszcze....) a potem i tak biegać - tak jak ci najlepiej
Ach ten cudowny trening
Ot i cała prawda o treningu.
Wniosek z tego taki - że jeśli nie wiesz jak taki trening podziała najlepiej na Ciebie, to powinieneś zacząć od tych 5 dni przed... i na następnych zawodach sprawdzić 4, 3 ..., potem potwierdzić kilka razy obserwację (bo w końcu jednorazowa dyspozycja mogła zależeć też od diety, temperatury, wiatru i bóg wie czego jeszcze....) a potem i tak biegać - tak jak ci najlepiej

Ach ten cudowny trening

-
- Wyga
Dla mnie na przykład "mocny akcent" to 3,5 km w tempie, którego nie jestem w stanie wytrzymac na 10 km. Biegam wtedy na tętnie 95% i mocniej HR max. Albo 3 powtórzenia po 3 kilometry w tempie nieco mocniejszym od zawodów( przerwa 3-4 minuty).
- russian, white russian
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Daniels Danielsem - ale w tym tygodniu rozmawiałem z Michałem Bartoszakiem; swoją najszybszą piątkę na ulicy (a z dziesięciu najszybszych polskich 5k na ulicy dziesięć jest jego
) - pobiegł dzień po zawodach na milę.
Kowol rekord Polski na 10k pobiegł 4 dni po zawodach 5k na stadionie w 13.xx
itd, itd.
jedna z kozackich idei Mulaka, która mi się wryła w pamięć - to że zawody na dystansie krótszym (o 'stopień' - czyli np 3k pod 5k, 5k pod 10k itd) niż docelowy są pięknym bodźcem specyficznym.
takim w sam raz na ostatnie mocne bum.
niewątpliwie wraz z poziomem wzrasta tolerancja na konkretne bodźce, i szybkość regeneracji po nich.
zamiast pytać: "kiedy ostatni akcent przed zawodami?" lepiej zapytajmy : "jak to zrobić, żeby na dzień przed dychą biegać piątkę na zawodach... i żeby jeszcze zdążyła oddać."
-------------------------------
sokołow, jestem w twoim wieku, a nie "dziarski i młody", do cholery!!!
zdrówko

Kowol rekord Polski na 10k pobiegł 4 dni po zawodach 5k na stadionie w 13.xx
itd, itd.
jedna z kozackich idei Mulaka, która mi się wryła w pamięć - to że zawody na dystansie krótszym (o 'stopień' - czyli np 3k pod 5k, 5k pod 10k itd) niż docelowy są pięknym bodźcem specyficznym.
takim w sam raz na ostatnie mocne bum.
niewątpliwie wraz z poziomem wzrasta tolerancja na konkretne bodźce, i szybkość regeneracji po nich.
zamiast pytać: "kiedy ostatni akcent przed zawodami?" lepiej zapytajmy : "jak to zrobić, żeby na dzień przed dychą biegać piątkę na zawodach... i żeby jeszcze zdążyła oddać."
-------------------------------
sokołow, jestem w twoim wieku, a nie "dziarski i młody", do cholery!!!
zdrówko
we gather energies
endurable
endurable