Nike Structure Triax 13 czy Asics Gel-Kayano?

pablo_polska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
proszę o pomoc w wyborze butów bardziej doświadczonych biegaczy, którzy może mieli do czynienia z tymi modelami butów:

W grę wchodzą dwa modele :
Nike Structure Triax 13 oraz Asics Gel- Kayano.
...a może jakaś inna sugestia ?

Moje wymiary:
wzrost: 176
waga: 88
stopa: duża pronacja( wynik z w testu wodnego).
Mam płaskostopie.

Czekam na wizytę u ortopedy i ostateczne określenie rodzaju stopy. Jestem początkującym biegaczem.
Z góry dzięki za wszelkie sugestie !
PKO
kaaamcia
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witaj :)
Wlasnie zamienilam Kayano na Structure Triax- w chwili obecnej nie stac mnie na Kayano, jest to but drogi.
Kayano jest butem mocniej stabilizujacym niz Structure- daje wrazenie idealnego dopasowania do stopy, choc nie od samego poczatku- pamietam swoje poczataki z Kayano- dramat /trzeba dac im jakies 2-3 tygodnie :)/ Ja biegam w Kayano 15- nowe 16 przetestowalam na "gait analysis" i okazalo sie ze zdecydowanie mniej w nim stabilizacji /ale mysle ze to jest kwestia soft top duomaxu, obecnego tylko w damskim modelu- dlatego meski moze byc ok/. Najlepiej jak bys znalazl miejsce w ktorym robia dynamiczna analize biegu, wzial obydwa butki i sprawdzil, ktory dziala na Ciebie lepiej :)
Kayano jest ciezszy-problemem dla mnie bylo przebiegniecie 2*10 km dwa dni z rzedu- drugi dzien jak w ceglowkach, strasznie bolaly mnie lydki. problem sie rozwiazal jak zaczelam sie wiecej rozciagac i wzmacniac nogi na silowni.
Structure jest lekki, nie tak wygodny, nie tak dopasowany, ale jest cos takiego w tym bucie ze zaczynam go lubic ;) Zachecila mnie cena- jest duzo tanszy niz Kayano, a jakoscia naprawde nie odstaje az tak bardzo. Szczegolnie jesli jestes poczatkujacym biegaczem- Nike sa bardziej miekkie, wiec latwiej z nimi na poczatku :)

Ah, inne modele- Saucony Omni albo Hurricane/Omni tansze a naprawde super stabilizuje- jest jednak niec wezszy nic np. Nike/, Mizuno Wave Inspire /mega lekki but ze swietnym trzymaniem srodstopia/.
Daj znac jak sie na cos zdecydujesz i jak sie biega.
pozdrawiam
pablo_polska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kamcia, dzięki za odpowiedź.
Wybrałem Triax głównie dlatego, że cena rzeczywiście nie jest taka straszna. Niestety but w ogóle nie odpowiada mojej stopie.
W trakcie biegu w tych butach mam wrażenie, że stopa schodzi mi na zewnątrz no i po bieganiu niestety pojawiją się bóle(biodra i kolana ). Myślę, że to nie wina buta a poprostu nie odpowiednie dopasowanie go do stopy-test wodny się nie powódł.
Jadę do Warszawy do sklepu. Wykonam badanie stopy. Wtedy wybiorę dla siebie coś odpwiedniego. A te buty ida niestety w odstawkę.

P.S. Do tej pory biegałem w nike pegasus i byłem bardzo zadowolony. Chyba wróce do tego modelu.Ja biegam głwónie po lesie. Niezła jazda. Zamierzam wziąść udział w maratonie Warszawskim- to mój debiut:-)

Pozdrawiam!
kaaamcia
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hej
Dobranie odpowiednich butow do biegania jest dla mnie rzecza niewiarygodnie ciezka... Ilez ja juz tych butow mam za soba- i zadne nie byly 100% idealne- choc najblizsze temu idealowi sa Kayano i Structure moga w zasadzie im dorownac ale potrzebuje troche czasu zeby je dokladnie przetestowac ;)
Maraton Warszawski- niezle ;)
Ja planuje swoj debiut na maratonie wroclawskim- w nastepnym tygodniu zaczynam dzialac z programem :)
Pegasus to super but- chcialabym w nim biegac ale niestety potrzebuje stabilizacji bardziej niz amortyzacji- kupilam vomero i okazaly sie kompletna klapa!
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Bouli
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Pablo - Twoja stopa wg opisu chyba jest bardzo podobna do mojej - płaskostopie i dość duża pronacja. Mam wagę 88kg więc też jest podobnie.
Tak się składa, że właśnie wykończyłem swoje Triax-y (800 km). Równolegle używam Asics 2140 i muszę przyznać, że je wyżej sobie cenię - lepsza stabilizacja, amortyzacja i dopasowanie do stopy. I ten model mogę Ci polecić - jego następca to 2150.
Kayano jest modelem wyższym ale cięższym i jakoś mi nie leżał przy przymierzaniu jak kupowałem buty po "dobiciu" Traix-ów - wybrałem Mizuno Wave Inspire - bardzo fajne i lekkie niestety nie mogę się o nich wypowiedzieć - dopiero w weekend pierwszy raz je założę, ale podczas przymierzania wyglądały obiecująco.
Awatar użytkownika
ErgoJanek
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 38:52
Życiówka w maratonie: 3h28

Nieprzeczytany post

Pablo, zapraszamy do ErgoLABu - zrobimy Ci analizę na bieżni i zobaczymy jak Twoja stopa pracuje. Moim zdaniem najlepiej jest sprawdzać buty w warunkcach maksymalnie zbliżonych do tych panujących na treningu - czyli w ruchu.

Mamy Triaxa i Kayano. Rożnica w ich trzymaniu jest naprawdę spora. Jednak ten NIKE daje sporo mniejsze wsparcie, a Kayano 16 mocno podpiera stopę (8 w skali 10ciu). Wszystko to widać na wideoanalizie, sam zobaczycz.
Pzdr,
Janek
kaaamcia
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ErgoJanek--> czy testowaliscie damski model Kayano 16?
pablo_polska
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi !
Nie mogę się doczekać aż odwiedzę Wasz sklep. Mam andzieję, że coś dobiorę dla swojego profilu. Buty do podstawa!
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ