Plan/trening biegowy - pytania

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
badej
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Część.
Jestem nowym użytkownikiem i dopiero zaczynam swoją przygodę z bieganiem. Mam kilka pytań dotyczących planu biegania.
Mam 16 lat, waże ok. 85 kg. Wcześniej przez 6 lat uprawiałem sztuki walki (od 6 roku życia, teraz już nie), chodzę również na basen (30 sekund na 50 metrów :P).
Pomimo mojej wagi jestem szczupły, wysoki i dobrze zbudowany.
Nigdy nie trenowałem biegania, ale zawsze miałem 6 - (ocena) na 1 km. W 3 klasie gim. miałem czas 3.29 na 1000m. Wtedy również zwymiotowałem :P (6 była od 3.30 w dół, 5 od 3.45 :P)

Jaki mi proponujecie plan biegania? Trzy, pięć, a może szęść razy w tygodniu? Jaki dystans? O której godz.? Rano, wieczorem?
Przed czy po bieganiu mogę ćwiczyć pompki, brzuszki (powyżej 100 powtórzeń)? Jak by mógł wyglądać początek? Lekcję mam od 8.00 do 14.30
Chcę poprawić kondycję i trochę schudnąć...
W poniedziałek przebiegłem ok. 5-7 km (wcześniej nie biegałem). Pod sam koniec płuca bym se wypluł z bulu :P

Pozdrawiam.
PKO
Awatar użytkownika
td0
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Co chciałbyś osiągnąć biegając?
Jaki masz cel?

p.s. Niby jesteś szczupły, a chcesz schudnąć...?
:) Tomek
wojtek91
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jeżeli masz jakis konkretny cel to faktycznie, przydałby sie jakis plan. Ale jezeli chcesz schudnac i miec dobra kondycje to nie jest Ci potrzebny jakis określony plan. Jeżeli chcesz biegac dla zdrowia, dla poprawy kondycji wystarcza Ci z pewnoscią 3 treningi tygodniowo. Biegaj tak zeby sie nie zajechac, tempo nie jest wazne. Jezeli chcesz biegac dla kondycji to biegaj na wytrzymalosc a nie siłowo(szybko). Biegaj wolno, w takim tempie w którym kontrolujesz swój oddech i potrafiłbyś swobodnie rozmawiac. Nie patrz na czas, patrz na przebyty dystans. A co do dystansu to poznaj go sam, poznaj swoje mozliwosci by moc ocenic jaki dystans potrafisz przebyc w wolnym konwersacyjnym tempie by nie czuc sie jakos silnie zmeczonym. Co do rozgrzewki, jeśli bedziesz biegł powoli, to ten bieg sam w sobie moze byc swietną rozgrzewka. Po treningu bardzo ważne jest to zeby podtrzymac organizm jeszcze chwile na troche podwyzszonych obrotach, dobrym pomyslem są rozciągania po biegu. Pora dnia nie jest ważna, biegaj wtedy kiedy pasuje Ci najlepiej, pamietaj o tym żeby ok. 2-3 godz przed biegiem nie jesc. Wiec podsumowując, jeżeli nie masz celu typu: chce przebiec 5 albo 10 km w jakims tam czasie. Tylko chcesz biegac dla kondycji to biegaj powoli a długo. Pamietaj o tym by nie biegac za czesto, jeden dzien przerwy po dluzszym biegu wskany.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ