Bóle nóg - prośba o pomoc w zdiagnozowaniu przyczyn

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
evilmon
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie. Wczoraj w trakcie treningu odczuwałem dość silny ból nóg. Musiałem zwolnić do chodu bo ból byl dość bardzo dokuczliwy. Proszę pomóżcie mi zdiagnozować problem. Boję się kontuzji, a też nie chce rezygnować z biegania.

Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem obszary bólu. Nie mam pojęcia jak te mięśnie się nazywają, dlatego wklejam foto.

Dodam jeszcze, że ważę 99kg.

Z góry dziękuje za pomoc.

Obrazek
PKO
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

To normalne. Przejdzie samo. Ja jak za wcześnie próbuję kręcić dobry czas a nie rozgrzałem się odpowiednio to nie raz mam chęć zakończyć bieg, bo ból jest dokuczliwy, że nie da się odpowiednio stawiać stopy. Wtedy z reguły ostro wytracam prędkość i po 2-3km samo przechodzi. Palenie (tak to można nazwać) tych mięśni pojawia się też gdy mam stromy zbieg i za bardzo przyspieszę. Ostatnio miałem z tym problem podczas Biegu Żrorskiego kiedy nie dość że się za krótko rozgrzałem i nie porozciągałem to w dodatku wystrzeliłem na pierwszym kilometrze z tempem o wiele za wysokim jak na mnie (dałem się porwać tłumowi), w czego efekcie przez kolejne 3-4km zarówno mięsień piszczelowy jak i łydki mi spuchły i paleniem wołały o pomstę do nieba :grr:
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

evilmon pisze:Witam serdecznie. Wczoraj w trakcie treningu odczuwałem dość silny ból nóg. Musiałem zwolnić do chodu bo ból byl dość bardzo dokuczliwy. Proszę pomóżcie mi zdiagnozować problem. Boję się kontuzji, a też nie chce rezygnować z biegania.

Na załączonym zdjęciu zaznaczyłem obszary bólu. Nie mam pojęcia jak te mięśnie się nazywają, dlatego wklejam foto.

Dodam jeszcze, że ważę 99kg.

Z góry dziękuje za pomoc.

Obrazek
Moim zdaniem ból który się u ciebie pokazał jest to ból piszczeli. Nazwa tej kontuzji to shinsplints. Jedną radą na to są ćwiczenia wzmacniające przednie partie nóg-gdyż bieganie rozwija głównie tylne partie mięśni nóg. Poprostu za dużo za szybko itd. Na bieganie.pl jest artykuł o tym jak sobie radzić z tym-kliknij na poniższy link:

http://bieganie.pl/?show=1&cat=25&id=939

Pamięjtaj o tym żeby zwolnić-mam na myśli wolniejsze tempo no i max raz w tygodniu szybszy trening. Musisz przyzwyczaić nogi do wysiłku-biegać dużo wolnym tempem 70-80HR. I pamiętaj również o regeneracji gdyż tak samo jest istotna jak trening.

Pozdro
Obrazek

Run first, train later...
evilmon
Dyskutant
Dyskutant
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziękuje za rady i linka do tego artykułu. Waśnie się zapoznaje z tematem.

Muszę pomyśleć także o zmianie obuwia. Jak podaje autor artykułu, złe obuwie może być przyczyną.

Czy przy takiej wadze mam jakoś specjalnie patrzeć na wybieranie obuwia?

Pozdrawiam
Bartek
Awatar użytkownika
ArturS
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

evilmon pisze: Czy przy takiej wadze mam jakoś specjalnie patrzeć na wybieranie obuwia?
Pozdrawiam
Bartek
Tak, tutaj masz katalog butów z podziałem na kategorie wagowe i rodzaj stopy biegaczy. Samemu kupiłem buty dla biegaczy do 85kg, a zaczynając w nich biegać ważyłem tyle co Ty, ale mimo to nic złego się nie dzieje ani ze mną ani z butami.
Awatar użytkownika
CríostóirSweeney
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 03:56:13

Nieprzeczytany post

evilmon pisze:Dziękuje za rady i linka do tego artykułu. Waśnie się zapoznaje z tematem.

Muszę pomyśleć także o zmianie obuwia. Jak podaje autor artykułu, złe obuwie może być przyczyną.

Czy przy takiej wadze mam jakoś specjalnie patrzeć na wybieranie obuwia?

Pozdrawiam
Bartek
Buty też mogą być przyczyną jednakże najważniejsze są mięśnie-jeżeli będziesz miał za słabe to cały czas będziesz odczuwał ból.
Obrazek

Run first, train later...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ