Do wiosennego maratonu z Jerzym Skarżyńskim.

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

no biegać już nie będę ;-) nie z tą masą... ;p nie przy tej ilości czasu na trening. Owszem może mógłbym teraz biegać 4x2km... i 12x400m ... jako akcenty + "coś" ... - ale takie bieganie ze swojego planu słabo mi wychodzi - poza tym na więcej niż 4 treningi w tygodniu czasu już nie mam za h...
zresztą jeszcze do 27 listopada kończę moje "taneczne przeboje" ...

No i 28 lat ;p czy ja wiem czy to taki "młody" ?

Nie no w tym sezonie chciałem spróbować jednak tego gotowego treningu... - jak coś z tego wyjdzie albo nie wyjdzie - jak będę miał jakieś dobre albo złe odczucia ... to może w następnym sezonie będę kombinował. Teraz już "klamka zapadła" ;-) i umówmy się że od kwietnia przyjmuję z otwartą głową wszelkie sugestie treningowe dostosowane do - wyników które jakoś uda mi się przez zimę "wyszurać"
Szymon
Obrazek
PKO
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:No i 28 lat ;p czy ja wiem czy to taki "młody" ?
se poszukaj ile lat ma taki mały co najszybciej pobiegł maraton na świecie ;)
Jurek z Lasu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze: No i 28 lat ;p czy ja wiem czy to taki "młody" ?
Ale żeś dowalił. :hahaha:

Jestem od Ciebie starszy o 8 lat, a czasami robię takie pokręcone akcenty że sam Daniels by się w głowę podrapał. Bieganie to zabawa ... a nie orka. :hej:
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dobra minęły 2 tygodnie - na razie realizacja "planu" to żadna realizacja... - jak zwykle "życie" - modyfikuje moje plany i weekendowe bieganie kończyło się porażką. - czyli z 2 tygodni wypadły mi 2 treningi ;/ - więc plan pod tym względem na razie leży

ale to nic - są też plusy - po pierwsze zmusiłem się do gimnastyki siłowej po treningach... i nawet jeśli nie poprawia to mojego biegania... to czuję że jednak jakieś tam mięśnie mi pozanikały ;-) i że teraz mają szansę odżyć. W szczególności "w kość" mi dają te ćwiczenia "a la pilates" takie jak te :
http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1000 tylko że ja robię je tylko w 4 płaszczyznach ;-)
na razie nie macham 3 serii.. ale zamierzam się poprawić .. wychodzę z założenia że i tak jest "poprawa" skoro w ogóle zacząłem ćwiczyć.

no i jest jeszcze jeden plus - dotychczas jak bym miał tak zawalone tygodnie jak te ostatnie - to pewnie pobiegał bym raz albo dwa razy ;-) a tu jednak zmuszam się czasem do wyjścia o jakiś dziwnych porach dnia i nocy.
Szymon
Obrazek
majmis
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Witam, zdecydowalem sie wreszcie na 1-szy maraton. Zaczalem z planem JSmaraton ponizej 5h. Mam problem z przygotowaniem sobie krosu. Biegalem dzis rano ok.11 Las Wolski. Duzo lisci mokro lalo jak cholera. Widze ludzi z Krakowa. Co sadzicie o krosie w L.Wolskim? Macie jakis inny pomysl na ten trening poludnie, zachod lub polnoc Krakowa.? Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

jestem z Krowodrzej Górki ... - jeśli możesz gdzieś podjechać samochodem - to owszem jest kilka fajnych miejsc gdzie można robić krosy -

najlepsze które mi przychodzi do głowy - to "skała kmity" - a dokładniej zostawić auto pod radarem i pobiec do lasu kilka pętli lub jedną (ok. 10km tam można zrobić bez powtarzania odcinków więcej niż "tam i z powrotem"

Zostaw tu auto

a jeśli nie - to też fajnie się biegnie z Krowodrzy chyba zielonym szlakiem w stronę giebułtowa, i potem do doliny prądnika - w sumie można sobie zrobić dowolnie długie wybieganie... bo do ojcowa jest chyba ze 20 km ;-) więc tam i z powrotem to kawałek. - zielony szlak na początku jest płaski a potem z 8km podbiegu ... może na kross trochę monotonnie - ale lepszy rydz niż nic ;-)

z ulubionych tras jest jeszcze fajna trasa z Młynki - asfaltem po którym nie jeżdżą auta (albo 1 na godzinę) - ale ona jest mało krosowa ;-) w sensie początek jeszcze ok. ze dwa podbiegi... ale tak ogólnie to powiedział bym że jest pofałdowana w 20% ;-)

Młynka

młynkę polecam w szczególności na długie wybiegania... bo biega się tam rewelacyjnie (wiem że trochę nie w temacie... ale na prawdę - rewelacyjna trasa... - do zamku w rudnie tam i z powrotem - z miejsca które zaznaczyłem na mapie jest ok. 16 km, - prostej ścieżki po lesie, (tym asfaltem) jest tam i z powrotem 26km... przy czym można trochę zmienić trasę (trzeba podbiec kawałek asfaltem pod te kopuły rmf'u) i wtedy można dobiec aż do zalewu Chechło wtedy to też tak pod 40 km można by zrobić ;-) - ogólnie piękne rejony ;-)
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

swoją drogą kolejny biegacz z krakowa ;-) fajnie - witam i mam nadzieję że spotkamy się na Cracovia marathon - jest już nas co najmniej 4'ro
(Ty, ja, Alexia i flądra;-)
Szymon
Obrazek
majmis
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

No ale trafilem. Z Mlynki biegam wlasnie dlugie wybiegania, ale km troche inaczej pomierz ylem. doost. drogi przed zamkiem ok.10,5 km do zamku 14.5 do nastepnej za zamkiem 16.5. /tyle na razie dlugich biegalem. Skale Kmity tez obieguje ale od rampy kolo restauracji do rampy w Kleszczowie oczywiscie wszystko tam i z powrotem. Ale nie myslalem o tych trasach w kategorii krosow? Czytam ksiazki Skarzynskiego , np. trasa krosowa 1,5 do 3 km, petle , duze urozmaicenie, potem ma byc przeciez aktywny kros. Duzo czasu i wysilku "intelektualnego " trace na logistyke. Coraz wiecej watpliwosci. Pozdrawiam.
majmis
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

2 czy 3 lata temu, zrobilismy sobie z kolegami /niebiegajacymi niestety/ spacer 2 bodajze dni przed wigilia. Z Lobzowa do Dulowej pociag, a z peronu do Puszczy dulowskiej i przez las potem pola do Zabierzowa i koleja z powrotem. Stad poznalem te trase. Dzieki za pomysly. Marek.
Awatar użytkownika
run
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:ALE ciągle mam nadzieje że ujawni się ktoś kto też zaczyna treningi wg Jurka do wiosennych maratonów.
Właśnie kończę 'Biegiem przez życie' potem się za drugi tom biorę. Też planuję start w KRK :)
sossen
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hejka,
wlasnie zabralem sie do przygotowan planu na nastepny rok biegowy i moj wybor padl na dokladnie ten sam plan co ssokolow.
Przez ostatnie dwa sezony probowalem zejsc ponizej 4h, ale jakos zawsze sie nie udawalo (max 4:05). Niby szybkosc byla, ale wytrzymalosc pozostawala wiele do zyczenia. U mnie problem zaczynal sie od 2:15, do tego czasu moglem biec 4:45 i bylo git. Potem ... no coz.
Robilem przez pewien czas duzo dlugich wybiegan, ale stosunkowo niewiele WB2 i tu uwazam lezy pies pogrzebany.
W tym planie jest to fajnie zestrukturyzowane ze sporym naciskiem wlasnie na WB2.
Tym nie mniej plan ten mam zamiar realizowac od 15.11, koniec okolo kwietnia. Potem mam zamiar mocno podkrecic czasy na 10km (teraz 44.00) i 21,1 (teraz 1:37:00), tzn. co 4 tygodnie start, raz 10 raz 21. Start w maratonie przewiduje dopiero na jesien. Chce sie tym razem naprawde dobrze przygotowac i nie rozczarowac po 35km :).
Moim problemem jest tylko stosunkowo plaski teren, a sile biegowa trzeba gdzies cwiczyc.
Sossen
-------------------------------
Obrazek
tu mnie znajdziesz więcej:
http://www.sosnowka.de
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

sossen ... z tymi twoimi czasami to aż dziwne że nie pobiegłeś poniżej 4h...
u mnie mój pierwszy maraton pobiegłem właśnie w 4:04:02 netto, (4:05 brutto) - zaczynając spokojnie na 4:15... - czyli biegnąc prawie 6min/km... - ;-) dopiero po 21km pobiegłem szybciej... i właśnie taki czas padł... - a najlepsza dycha... biegana kilka tygodni po maratonie (forma jeszcze moim zdaniem wzrosła) - 48:35 .... najszybszy półmaraton 1:50 !! co przy twoich czasach to w ogóle "pikuś"

dziwię się.. bo - wydaje mi się że bez popełnienai jakiś "szkolnych błędów" - powinieneś był machnąć maraton i to w 3:50 ;-) oczywiście nie chcę się wymądrzać ;-) bo co ja tam wiem... - ale trochę się dziwię... i jestem przerażony czy nie powrałem się z motyką na słońce. (tak na prawdę chciałbym nabiegać wiosną 3:45 - to było by super)

EDIT:

ech.. albo coś masz źle zmierzony rekord na 10... albo na prawdę musiałeś się czołgać do mety... wg http://www.mcmillanrunning.com/cgi-bin/calculations.pl po wstukaniu rekordu na 10km.. wychodzi że twoje tempo "easy" jest między 5:13 a 5:30 ... nie mówiąc o tym że teoretycznie stać cię na 3:30... a przecież 30 minut to KUPA czasu...
Szymon
Obrazek
sossen
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

hejka,
no wlasnie o to chodzi, ze ja tez sie sugerowalem kalkutorami itd.
Mam po prostu taki organizm i tyle. Leciutki tez nie jestem (182, 86kg, 33 lata). Troche to trwalo zanim do mnie dotarlo, ze musze wszystko jednak stopniowac.
Wiem, ze szybkosciowo jestem spoko na 3:30 w maratonie, ale brakuje mi wytrzymalosci tempowej (WB2) i to mam wlasnie zamiar realizowac w nastepnym sezonie.
Z drugiej strony jak popatrze na czasy ludzikow w M40 i M45 to wiem, ze naprawde potrzeba troche czasu, aby wejsc na swoj prawdziwie dobry poziom.
Dlatego wlasnie najpierw duuuuzo bazy i WB2, a potem systematyczne zwiekszanie predkosci poprzez sprawdziany na 10 i 21. Jak tam pojdzie wszystko po mysli (poprawa dotychczasowych czasow) to start w maratonie na jesieni na pewno bedzie udany.
Lepiej zejsc stopien nizej z wymaganiami, zeby sie milo rozczarowac na koniec :)
-------------------------------
Obrazek
tu mnie znajdziesz więcej:
http://www.sosnowka.de
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

prawda prawda ;-) no to trzymam kciuki - choć wydaje mi się że jak będziesz biegał wg planu - to po prostu nie ma szans żeby ci się nie udało ;-)

mi brakuje jeszcze prędkości do poprawnej realizacji planu - więc... no po prostu mam ciągle nadzieję że w miarę realizacji to wszystko "samo wzrośnie" ... a jak nie .. cóż .. - najwyżej pobiegnę na 3:50 albo i 4:00 w końcu to też była by życiówka.
Szymon
Obrazek
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

dzisiaj zrobiłem pierwszy raz trochę inną trasę ... - bardzo fajna pętelka mi wyszła... ok 85% podłoża tej trasy to teren !! do tego początek bardzo urokliwy wzdłuż doliny Prądnika - rewelacja ;-) na kross też się nie najbardziej nadaje (bo płasko..) ale można by spróbować pobiec bardziej "w prawo" i wtedy na pewno było by górzyściej.

http://www.mapmyrun.com/run/poland/krak ... 2683778283
Szymon
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ