Problem z ipod nano + sensor

vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

m47! pisze:Dla amatora wystarcza jako takie buty i zapał a nie gadżety
Absolutnie się z Tobą nie zgodzę, te gadżety są właśnie dla amatorów, zawodowcy często nie używają żadnego sprzętu. Jeden z marokańskich biegaczy (pierwsza dziesiątka na maratonie w Londynie 09, nie pamiętam nazwiska) mówił że biega "na samopoczucie". Jak ktoś jest fachowcem to nie potrzebuje puslometrów czy GPS'ów do określania prędkości, on wie z jaką prędkością biegnie i jak szybko mu serce bije.
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
PKO
skoczekM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Dokladnie . Ja wlasnie zakupilem zestaw nike+ipod w celu sprawdzenia ile biegam , jakim tempem i czy robie postepy . Zawodowiec wszystko to doskonale wie jedynie z zegarkiem na reku .
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Fajna ta strona runner+. Ciekawsza od nike. No i widzę, ze jednak nie jestem najwolniejsza w tym pokonywaniu kilometrów. Zobaczymy jak będzie działac, bo na razie nie wiem jak przesyłac dane na tą stronę, ale jakoś do tego dojdę. Będę sie przy tym nieźle bawic. Dzięki Adamie - kiedys Fredziu.
ganryu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

co do wykresow owszem uwazam ze nie sa moze super dokladne ale tak jak pisal ktos wczesniej to raczej bierze srednia predkosc z jakiegos kilkusekundowego odstepu, niemniej gdy bieglem razem ze sciagnietym ze strony NIKE+ treningiem na szybkie 10 km to widzialem wyraznie roznice w tempach. zauwazylem tez ze jezeli daje staart treningu w momencie startu biegu to wykres predkosci zaczyna sie niejako od zera, dlatego teraz wlaczam start po przebiegnieciu okolo 20m.
A co do odmierzanego dystansu to akurat w czerwcu biegam co tydzien na zawodach i na kazdym biegu pokazuje mi wynik okolo 10.08-10.12km wiecc blad w granicach 1% jak dla urzadzonka ktore z zalozenia ma nam tylko umilac bieganie i motywowac do dlszego biegu to uwazam ze sprawdza sie bardzo dobrze :-) Pozdrawiam wszystkich
Łasic
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

pawlasty pisze:Witam serdecznie,

jestem użytkowniem ipoda nano z sensorem nike. Od pewnego czasu zauważyłem problem z charakterystyką wykresu biegu na stronie nikeplus.com. Otóż wykres nie jest prawdziwy do tempa jakim biegne podczas pomiaru.
Mam pytanie czy ktoś juz sie spotkał z takim problemem ?

Zdaje sobie sprawę że wykresy nie oddają w 100% charakterystyki biegu, ale jesli biegam przez 20 min w tempie 5min/1km równo i stabilnie za to wykres mi pokazuje przebieg liniowy prosty przez 15 min po czym nagle po 15 minutach wykres idzie gwałtownie w dół i w punkcie pomiaru na 4 km mam tempo 10min/1km.

Nie wiem w czym jest problem, biegam na stadionie, przeprowadziłem kalibracje ipoda...

Do czego mogę się doczepić ? Mam kalibrować ipoda co bieg ? czy może do tego że ipoda mam w kieszeni i luzno lata ;) ?
Bardzo dobrze wykresy wychodzą na www.slowgeek.com
skoczekM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Zarejestrowalem pierwszy bieg na nikeplus. Oczywiscie wykres nie zgadzal sie bo w pewnym momencie pokazuje mi tempo godzine na 1km xD musialbym sie chyba czołgac xD Ale o dziwo nie wplywa to na srednia ogolna na jeden kilometr ... dziwna sprawa ale moze przez to ze nie mam butow nike+ tylko new balance z wersją "na chama" czyli wydrążonym miejscem w bucie na nadajnik ... dosc niewygodnie sie biega bo mi nadajnik caly czas przypomina o swoim istnieniu kujac mnie w stope ale i tak lepsze to niz nic :)
elizakop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Ale masz pomysły, hihi. Nie możesz wygrzebać sobie większej dziury na ten sensor w bucie, żeby Cię nie bolała stopa?
ganryu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

moze przez to ze nie mam butow nike+ tylko new balance z wersją "na chama" czyli wydrążonym miejscem w bucie na nadajnik ... dosc niewygodnie sie biega bo mi nadajnik caly czas przypomina o swoim istnieniu kujac mnie w stope ale i tak lepsze to niz nic

a nie lepiej bylo sobie kupic specjalna mala "kieszonke" na sensor? szkoa niszczyc buty i na pewno stracily cos amortyzacji a sa do kupienia specjalnee kieszonki na rzepy i montowane do sznuruwek na sensor co pozwala na wiekszy wybor obuwia z ktorego mozna korzystac w czasie treningow z nike+[/quote]
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

olaboga ;-)
Szymon
Obrazek
m47!
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

elizakop pisze:Dla amatora wystarcza jako takie buty i zapał a nie gadżety
Wiem, wiem, znowu o pięknie hasania i truchtania w celu utrzymania zdrowej i prężnej sylwetki najlepiej na łonie natury. Tylko uważam, że biegacz amator ma prawo wiedzieć ile kilometrów przebiegł i w jakim czasie. Nie żyjemy w latach dwudziestych. Skoro mogę sobie pozwolic na kupienie czegoś, co uważam, że mi pomaga w truchtaniu i odpowiada na moje najprostsze pytania to dlaczego bym nie mogła tego używać. Wiem!!! bo jestem amatorem i nie powinnam. Tak, czy jakoś inaczej? Przeciez Ty nie musisz niczego takiego używac, no chyba że nie jestes amatorem, a poważnym biegaczem i musisz znać wszystkie parametry swoich treningów.
Hmmm chodziło mi raczej o sens zestawu nike+ dla kogoś kto zaczyna biegać.Wg mnie dystans jest mało przydatny z punktu widzenia treningu bo ja np. biegam na czas/tempo nie patrząc przy tym za bardzo ile km zrobiłem.Jeśli komuś taka kontrola treningu pomaga to czemu nie, niech wyda i 1000zł byle by go to motywowało czy tez pomagało w treningu (czy joggingu jak ktos biega 4fun ;))
vrs pisze:
m47! pisze:Dla amatora wystarcza jako takie buty i zapał a nie gadżety
Absolutnie się z Tobą nie zgodzę, te gadżety są właśnie dla amatorów, zawodowcy często nie używają żadnego sprzętu. Jeden z marokańskich biegaczy (pierwsza dziesiątka na maratonie w Londynie 09, nie pamiętam nazwiska) mówił że biega "na samopoczucie". Jak ktoś jest fachowcem to nie potrzebuje puslometrów czy GPS'ów do określania prędkości, on wie z jaką prędkością biegnie i jak szybko mu serce bije.
Faktycznie masz racje,ale taki całkiem świeży amator jak wstanie z kanapy to pulsometr dużo mu nie da bo będzie miał szalone tętno
skoczekM
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Buty i tak juz stare , bede musial wymienic na nowe . Pewnie wybiore jakies pegasusy z serii + ... Z ta dziurą to problem bo juz wiekszej sie nie da wydrążyć xD Dalej jest juz jakby sama podeszwa xD
Wracajac do tematu ... Fajna zabawka :) Jak dla mnie bardzo przydatna :)
Ewentualnie gdzie mozna kupic taka opaske na buta ? Bo szukalem i nie znalazlem ...
ganryu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

na pewno da sie w UK a nie wiem jak w Polsce...moze to byc kwestia nazewnictwa...nike+ sensor case lub cos w tym stylu. ja to znalazlem w sumie przez przypadek bo jak na stronie www.amazoon.co.uk wpisalem zze chce kupic sensor, znalazlo mi sklepy w ktorych moge to kupic, a na dole pojawila sie opcja"uzytkownicy ktorzy kupili sensor kupili takze:..." i tam byl ten kower na sensor ;)
ganryu
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ