Nike Free- dostępność i komentarze uzytkowników

Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Jakie wrażenia po pierwszych czterech tygodniach?
Nb. męskie Free 5.0 i 3.0 dalej są niedostępne w Polsce.
PKO
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Hej,

No już ze trzy dni zabieram się za napisanie kilku słów ale ciągle brakowało mi czasu... :grr:

Te buty to zdecydowanie większy hardcore niż początkowo myślałem, przesiadka nawet z modelu 7.0 jest dużym obciążeniem dla organizmu, ale po kolei...

Tak jak pisałem w poporzednim poście poszedłem sobie w nich pobiegać, dystans ok 75% mojego średniego dystansu ale dość szybko. Kolejnego dnia myślałem że z łóżka nie wstanę. Przez dobre 4-5 dni bolały mnie właściwie wszystkie mięśnie które mam w nogach, o większości z nich wcześniej nawet nie wiedziałem że są. Szok był na prawdę spory, przecież nie byłem nowicjuszem tylko osobą rozbieganą itd. Podsumowując takich zakwasów nie miałem nigdy w życiu, nie mogłem chodzić sprawnie po schodach, no masakra normalnie, żona śmiała się ze mnie że wyglądam jak robot.

Ponieważ do tej pory nauczyłem się że postępy robi się powoli dlatego odczekałem parę dni żeby wszystko ponownie zaczęło działać i poleciałem sobie do lasu. Tym razem nieco wolniej i dystans ok 4km. Następnego dnia było lepiej, ale znowu coś tam mnie bolało. Ostatecznie stanęło na tym że biegam teraz co dwa dni i powoli zwiększam dystans, na razie dochodzę do 7-8km w long run :hej: Ale powiem że 8km w tych butach to mniej więcej tyle co 15km w Asics Nimbus 10.

Co ciekawe w tych butach biega się inaczej i nie jest to coś oczywistego tzn, inaczej biega się na śródstopiu niż w butach z dużą amortyzacją. Zmienił mi się sposób stawiania stóp i inaczej pracują całe nogi. W butach z amortyzacją miałem tendencję do zbytniego biegania na przedzie stopy, teraz biegam jeszcze bardziej na śródstopiu. Tak jak pisałem wcześniej te buty są bardzo lekkie przez co szybsze bieganie w nich jest szczególnie przyjemne. Poza tym dają takiego fajnego "pałera". Kiedy wychodzę na trening to nogi aż same wyrywają się do przodu i są takie sprężyste. Poza tym biegając w butach z amortyzacją podczas stawiania stopy całą pracę amortyzacyjną wykonywałem łydkami bo tak było mi wygodnie, w 3.0 muszę amortyzować mięśniami całej nogi co zdecydowanie odciąża łydki.
Co ciekawe pomimo większej pracy mięśni stopy nic mi w tych butach nie drętwieje, malina po prostu.

Z problemów jakie miałem to bolał mnie przez jakiś czas jeden Achilles bo praca (zakres ruchu) jaką wykonuje stopa w tych butach jest zdecydowanie większa.

Podsumowując, najlepsze buty jakie miałem w życiu, nie były tanie ale są warte każdej złotówki, dały mi już tyle radości (i bólu) co żadne inne :bum:
Michał

10km 58'03'' - 2009-10-04 -> 52'01'' - 2009-11-11
Teraz dopiero się zacznie...
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dzięki za info.

Trzy pytania uzupełniające:
1. Po jakim biegasz podłożu (asfalt, las, trawa)?
2. Jak myślisz, czy w zimie da się w tych butach biegać?
3. Jak jest z rozmiarem- jeżeli Nike Pegasus mam 46 to i ten but zamawiać 46?
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Różnie, las, asfalt. Mógłbym biegać tylko po lesie ale nie chcę żeby nogi mi się przyzwyczaiły do miękkiego podłoża. Na ogół biegam 1/3 asfalt 2/3 las z tym że las też nie zawsze jest miękki, często są tam takie ubite ścieżki z jakimiś betonami itp.
2. Jak myślisz, czy w zimie da się w tych butach biegać?
Nie mam pojęcia, podeszwa jest dość śliska tzn ma te zęby ale one są bardzo duże, poczekamy zobaczymy :). Drugim problemem może być to że te buty są bardzo przewiewne
3. Jak jest z rozmiarem- jeżeli Nike Pegasus mam 46 to i ten but zamawiać 46?
Chyba tak, ja miałem Free 7.0 sprzed roku i zamówiłem dokładnie ten sam rozmiar w 3.0 (46). Moje pasują idealnie.

PS. Ja zamawiałem przez eBay.de w http://shop.sportrusser.de/, strona wygląda tak sobie ale pracują sprawnie ;)

PS2. A jak z tymi polskimi firmami co się odgrażały że mogłem do nich napisać i by mi te buty załatwili? Próbowałeś się z nimi kontaktować?
Michał

airda

Nieprzeczytany post

vrs pisze:
Różnie, las, asfalt. Mógłbym biegać tylko po lesie ale nie chcę żeby nogi mi się przyzwyczaiły do miękkiego podłoża.?
Dlaczego tak?
To wlasnie miekkie podloze jest najmniej kontuzjogenne i chyba 'bardziej wymagajace' niz asfalt.
Ciechan
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Ja też ostatnio zaopatrzyłem się w Nike Free 5.0, kosztowały mnie 299 zł, na przecenie w Intersporcie.

Pierwsze w nich wyjście na trening to była rewelacja, coś zupełnie innego niż bieganie w 'normalnych butach'. Biegło się niesamowicie przyjemnie i lekko. O ile w Asicsach Cumulus czasem słyszałem człapanie biegnąc po asfalcie, to tutaj cały krok był miękki i sprężysty. Troche obawiałem się biegania, bo mam kłopoty z piszczelami (shin splints), ale tutaj podczas biegu praktycznie nic nie czułem.

Następnego dnia miałem zakwasy i owszem, ale nogi sprawiały wrażanie zmęczonych jakoś inaczej niż zwykle.

Do tej pory zrobiłem w nich 50 km, biegając głownie po betonie, gdzieniegdzie po ziemi i właśnie na gruncie czuć ten kontakt z podłożem, w końcu buty nie mają w zasadzie zbyt wiele amortyzacji.

Muszę jednak podkreślić, że kiedy wyszedłem na trening z niewypoczetymi nogami to biegło się kiepsko, a następny tydzień musiałem odpuścić z powodu piszczeli. Widać, że gdy noga nie pracuje prawidłowo z powodu zakwasów to kości dostają w kość ;) o wiele mocniej.

Niemniej jednak, z racji tego że są tak fajnie lekkie pobiegłem w nich bieg Ursynowa i życiówkę na 5k udało się poprawić o całe 30 sekund, ale dopiero dość niedawno wróciłem do mocniejszego biegania... Mocno zakwasiłem mięśnie piszczelowe przednie, co poprzednio raczej mi się nie zdażało.

Przyznam, że na zakup Nike Free namówił mnie marketing. Z zakupu jestem jednak całkowicie zadowolony i myślę, że warto dać szansę tym butom, spróbwać czegoś nowego.
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:26

Nieprzeczytany post

Ile czekałeś na przesyłkę z tego niemieckiego sklepu? :hej:
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
Największa potęga człowieka leży w sile jego wiary...
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

vrs pisze:PS2. A jak z tymi polskimi firmami co się odgrażały że mogłem do nich napisać i by mi te buty załatwili? Próbowałeś się z nimi kontaktować?
Odpuściłem. Na zamówienie wolę ściągnąć z USA. Będzie taniej.
Chwilowo pracuję nad zdrowiem achillesów. Jak wyleczę kupię Free 5.0- może na koniec lata...
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nike free 5.0 mozna kupic w Polskim sklepie nie bede podawał linkow ale wystarczy wpisac w googlach nike free 5.0 i kazdy znajdzie napewno :ble: 339zl + 15zl za przesylke wiec nie tak zle a ten sklep niemiecki troszke drogie euro teraz to za bardzo sie nie oplaca raczej :ble: a everyday 2 mozna kupic na allegro ponizej 300zl wszystkie rozmiary no i w intersporcie jest podobno przecena na 299zl na free 5.0 wiec nie jest tak tragicznie :ble: i tak mysle mysle i chyba kupie :bleble:
Pozadrawiam
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
vrs
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tego co widziałem to w sklepach w PL są czasem dostepne poprzednie modele, a z rozmiarami jest masakra. Może teraz jest lepiej. Ja kupiłem 3.0 a tego w Polsce nigdzie nie widziałem.

@kamil9998
Na przesyłkę czekałem 3 dni robocze,

@airda
Mam taką teorię że najzdrowiej jest urozmaicać i tak też staram się robić. Poza tym zawody rozgrywane są na ogół na asfalcie więc przyzwyczajam nogi również do asfaltu.
Michał

airda

Nieprzeczytany post

vrs pisze:Poza tym zawody rozgrywane są na ogół na asfalcie więc przyzwyczajam nogi również do asfaltu.
Kiedys zadalam na forum pytanie, czy istnieje potrzeba 'przygotowywania' nog do podloza twardego (wlasnie a propos startow), jesli sie zawsze biega po miekkim. Okazuje sie, ze nie ma takiej potrzeby, co mi bylo na reke bo nie cierpie biegac po asfalcie czy betonie.
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kamil9998 pisze:Nike free 5.0 mozna kupic w Polskim sklepie nie bede podawał linkow ale wystarczy wpisac w googlach nike free 5.0 i kazdy znajdzie napewno :ble: 339zl + 15zl za przesylke wiec nie tak zle
Pozadrawiam
Te butki z google to stary model. Intersportu nie sprawdzałem. W USA można kupić za ok. 95$ z przesyłką do PL.
Awatar użytkownika
kamil9998
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fotman mógłbys na priv stronke tego sklepu z USA no i czy sprawdzony kupowales tam cos?? myslalem ze to nowy model skoro na stronie nike ID jest taki sam ale teraz tak patrze na strony amerykanskie i widze ze wyglada troche inaczej
Obrazek
MÓJ BLOG
KOMENTARZE DO BLOGA
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ