Komentarz do artykułu Newsy ze świata - Finał Golden League

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Taniec z Gwiazdami czy You Can Dance bardziej mnie interesuje niż skok o tyczce bo taniec to jest jakiś interesujący rodzaj wysiłku.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:
fotman pisze: Z przyzwoitości należy także wspominać o sukcesach skoczków i miotaczy na mitingach, z których są relacje.
Ktoś z was ma ochotę robić dla bieganie.pl relacje z konkurencji pozabiegowych za darmo ?
No dobra, dobra. Macie prawo o tym nie pisać- wasz portal- wy decydujecie.
Chodziło mi o to, że jeśli już piszecie o jakimś mitingu lekkoatletycznym to dziwnym jest pominięcie milczeniem drobnych sukcesów naszych niebiegaczy gdy nasi biegacze są nieobecni albo jakby niobecni (bo nadają się do startów w seriach dzieciecych, ewentualnie serii E biegu sprinterskiego).

Chodzi tylko o wzmiankę a nie o opis i dogłębną analizę konkursów i każdej próby z osobna.
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bennet - odpowiedź jest wg mnie duzo banalniejsza niz te prostokaty i kwadraty - nie macie tyle odwagi i wiedzy by pisac o lekkoatletyce i to jest głowny powód, że wybiórczo traktujecie bieganie - trafiłem? Cos tam wiecie o wytrzymałosci i to wsio, ale dobre i to. Gdyby tak jeszcze szła za tym jakas działalnosc kibicowska na stadionach to pół biedy - ale niestety jest wrecz odwrotnie, wszyscy zniechecaja do lekkiej, do prawdziwych trenerów rodem z polskich uczelni - nota bene bardzo dobrych uczelni - niestety wiekszosc biegaczy długodystansowych, tych amatorskich biegaczy- to totalni abnegaci z zakresu lekkiej atletyki. Ich wypowiedzi przypominaja mi wnerwionych kibiców piłkarskich którzy siedza przed telewizorem zapewniaja ze sami potrafia lepiej grac w piłke niz reprezentacja. Nagor może wreszcie zrozumie co chciałem powiedziec piszac, że posuje tu jak kwiatek do kożucha - może to trochę zbyt nachalne zmieniać na siłę obraz przecietnego buiegacza amatora , zmieniac czyjąs wizję budowania prywatnego portalu i jescze go pouczac ale gdybym nie widział pozytywów przedsiewziec które tu tworzycie to juz dawnio by mnie tu nie było . Przyznaje sie ze walczę o tych amatorów i chce z nich zrobic swiadomych kibiców la - pomózcie mi zamiast bajki opowiadac o wyzszosci biegania długiego nad krótkim - takie teksty tylko pogłebiaja liczbę nieorientujących sie w podstawach lekkoatletyki.
Oczywiscie możemy dalej pisać że najlepszymi specjalistami od treningu biegaczy są dziennikarze albo inżynierowie - mozna w porywach inwencji twórczej zahaczyć o farmaceutów - ale to pozostawiam bez komentarza - takie teksty swiadcza tylko i wyłacznie o kompletnym braku rozeznania i o radosnej twórczosci internetowej. Tylko kto powaznie bedzie polemizował z tego typu pogladami. Mi sie jeszcze chce, ale sa granice absurdu.
Tomek Michałowski
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Adam , prezentujesz dość ekstremalne stanowisko, nie idzie o to żeby pokazywać i pisać jak trenuje Rogowska lub Pyrek ale jak dejecie newsa o Golden League to z przyzwoitości wypada napisać ,że nasze tyczkarki skoczyły nieżle oraz, że dyskobol i oszczepnik znalezli się na podium , nic więcej :echech: to również LA chociaż nie biegi
Tomek
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

bebej pisze:pomózcie mi zamiast bajki opowiadac o wyzszosci biegania długiego nad krótkim - takie teksty tylko pogłebiaja liczbę nieorientujących sie w podstawach lekkoatletyki.
Ja nie wiem czasem do kogo Ty piszesz bebej? Z kim ty rozmawiasz? Sam ze sobą ? Kto, gdzie takie rzeczy pisze ?

Tomek i Fotman - ja też was rozumiem ale skąd ja mam wiedzieć o tym, że Rogowska czy Małachowski gdzieś tam wystąpili ? Tym się trzeba interesować.
Jak wchodzę na rezultaty mityngów to sprawdzam wyniki konkurencji biegowych- czy były jakieś ciekawe i czy startowali Polacy.
Chodzi wam o to, że powinienem jeszcze sprawdzić, czy nie startowali nasi młociarze, tyczkarze, skoczkowie, dyskobole itd, tak ?
Ale czy rozumiecie, że mnie to nie interesuje? Nie chce mi się szukać o tym informacji. A nawet jak znajdę - to nie wiem co z tym zrobić. Dobry to wynik? Słaby ? I po co mam o tym pisać, dla kogo? W imię czego ? To że startowali na tym samym mityngu to coś znaczy ? Wg mnie np pchnięcie kulą i bieganie to są dyscypliny które tylko przez konieczność rozgrywania ich na stadionie mają ze sobą coś wspólnego (zresztą, pewnie nie trezba na stadionie).

Wy macie do mnie takie same pretensje, jakie ja mógłbym mieć do organizatorów mityngu skoku w zwyż w Łodzi w zeszłym roku: "Dlaczego tylko skok wzwyż!!!! Skandal !!! Dlaczego pomijane sa inne dyscypliny, a głównie biegi !!!"

Ja (my) zajmujemy się bieganiem. Amatorskim, zawodowym, górskim, po schodach, po mieście, dookoła Pałacu Kultury - gdziekolwiek to jest, na stadionie czy w kopalni. Jeśli tam przy okazji ktoś gdzieś pobije rekord świata w rzucie oszczepem to ja mu gratuluję ale mnie to mało interesuje.

To jest BIEGANIE.PL

Ale - jeśli jest ktokolwiek kto ma do przedstawienia jakiś ciekawy problem treningowy, sportowy, ludzki - związany z dowolna dyscypliną - od skoku o tyczce po Formułę 1 to jeśli mnie przekona, że warto jest o tym napisać albo jeśli sam potrafi napisać coś ciekawego a nie od nas oczekuje, że my napiszemy - to ja proszę bardzo - jestem otwarty.
Awatar użytkownika
Bennet
Administrator
Administrator
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tomek Michałowski pisze:Adam , prezentujesz dość ekstremalne stanowisko, nie idzie o to żeby pokazywać i pisać jak trenuje Rogowska lub Pyrek ale jak dejecie newsa o Golden League to z przyzwoitości wypada napisać ,że nasze tyczkarki skoczyły nieżle oraz, że dyskobol i oszczepnik znalezli się na podium , nic więcej :echech: to również LA chociaż nie biegi
Tomku,

Sam sobie odpowiedziałeś - "to również LA chociaż nie biegi". To nie jest portal o LA tylko o biegach. :oczko:
No i co mam tu teraz napisać? ;)
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dobra, poddaje sie - mam zal do PZLA , nie do was, ze szukam informacji o lekkiej atletyce i chce pogadac o lekkiej na portalu gdzie wiara sie na tym nie zna albo sie zna ale tylko na skrawku lekkiej i to bardzo specyficznym( chociaz troche czuje że nie jestem zupełnie sam w tych poszukiwaniach)-ale macie racje, moje marne bieganie amatorskie jest namiastka tego co było moim zyciem - taki sentyment do lekkiej atletyki, a nie miłosc do maratonów czy biegania po asfalcie - to chyba cała prawda.
Awatar użytkownika
Remus
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 30:28
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie wiem dlaczego tak nagle zainteresowaliście się innymi konkurencjami w naszych relacjach. Przecież nieraz przy okazji relacjonowania innych imprez wspominaliśmy o najlepszych występach Polaków. Kilka przykładów:

MŚ Juniorów w Bydgoszcz:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=60&id=768 - Robert Szpak
http://bieganie.pl/?show=1&cat=60&id=773 - Sylwester Bednarek
http://bieganie.pl/?show=1&cat=60&id=770 - Paweł Wojciechowski
do tego w każdym dniu informowaliśmy o sukcesach wszystkich Polaków, także w konkurencjach technicznych, gdy ci plasowali się w pierwszych ósemkach.

HME w Turynie:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=87&id=1154 - podsumowanie ostatniego dnia, gdzie jest wzmianka o złotych medalistach i startujących Polakach w konkurencjach technicznych
http://bieganie.pl/?show=1&cat=87&id=1145 - inny dzień jak wyżej
http://bieganie.pl/?show=1&cat=87&id=1144 - pierwszy dzień jak wyżej

Hengelo:
http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=11&id=1251 - była wzmianka o startach wszystkich Polaków

MP w Szczecinie:
http://bieganie.pl/index.php?cat=10&id=753&show=1
http://bieganie.pl/index.php?cat=10&id=752&show=1
http://bieganie.pl/index.php?cat=10&id=754&show=1 - w każdym dniu lista złotych medalistów w konkurencjach technicznych

To te wybrane.
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Jak wchodzę na rezultaty mityngów to sprawdzam wyniki konkurencji biegowych- czy były jakieś ciekawe i czy startowali Polacy.
Chodzi wam o to, że powinienem jeszcze sprawdzić, czy nie startowali nasi młociarze, tyczkarze, skoczkowie, dyskobole itd, tak ?
po pierwsze primo to golden lige trzeba oglądać a oglądając biegi w międzyczasie pokazują konkurencje techniczne

po drugie primo - jak ja przeglądam wyniki z jakiś zawodów to z ciekawości patrze na konkurencje w których Polacy mogli zająć wysokie lokaty - nie ma tego dużo

po trzecie primo, gdybym był redaktorem w portalu o bieganiu i pisał relacje z zawodów w LA, gdzie nasi zajmują czołowe lokaty w konkurencjach niebiegowych to bym o tym napisał, a gdybym nie napisał z niewiedzy to z grzeczności nie pisałbym, że mnie to nie interesuje....
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.

Nieprzeczytany post

1. Ja nie oglądałem.
2. Ja nie patrzę. Mogę ?
3. A jak będę na Igrzyskach Olimpijskich to też mam napisać jak poszło naszym piłkarzom? A może kolarzom? Akurat to mnie bardziej interesuje. Dlaczego powinienem pisać o tym co się "rozumie" jako LA - bo ktoś kiedyś tak LA zdefiniował podczas kiedy mnie takie LA nie interesuje ? To tylko sztuczna definicja. Co powiecie jak za kilka lat usuną w ogóle biegi średnie i długie ze stadionu i wszystko się będzie biegało na ulicy (są takie głosy w IAAF, pokażę wam, przetłumaczę jeden tekst) - też wtedy powinienem pisać o konkurencjach rozgrywanych na stadionie ?
arek-z
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 37.40
Życiówka w maratonie: 3:55.50

Nieprzeczytany post

Ciekawe, jak ci, których w lekkiej atletyce interesuje tylko bieganie, reagują, gdy podczas oglądania mityngu Golden League, pokazywane są inne konkurencje. Zamykają oczy? Nie zwracają uwagi? Wychodzą do kuchni?
Stadion = biegi + skoki + rzuty.
To jest klasyka już od starożytności, jak ktoś tego nie czuje, to serdeczne wyrazy współczucia (bez ironii).
Dla mnie to tak, jakby ktoś powiedział, że oglądając mecz piłkarski, interesuje się tylko napastnikami.
Wypowiedź Naczelnego, choć szczera, mogła urazić sympatyków LA (a więc również biegania), których nie brakuje na pewno na tej stronie.

Na marginesie, największym wydarzeniem mityngu obok wyniku Choge i Richards było 2.06 w skoku wzwyż Ariane Friedrich i prawie udany atak na 2.09.

Dla fanów LA polecam Fantasy Games na stronie www.iaaf.org. Super zabawa w menagera lekkiej atletyki za darmo :)
deckard
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

właśnie Adam.

a ja od siebie jeszcze dodałbym, że w związku z tym że forów polskich o pływaniu nie ma, a zachodnie fora są dla rodziców pływających dzieci, to powinien tu powstać dział o pływaniu.

pływanie jest bardzo blisko związane z bieganiem.
podobnie jak z rowerowaniem.

i jestem pewien że to się opłaci.

a przy okazji - widziałem wczoraj powtórkę z m_ee_tingu z Bydgoszczy.
relację uczciłem minutą ciszy :D. jedyna korzyść z tej relacji jest taka, że pokazali fajny stadion. bedę w okolicy to sobie pobiegnę, o ile wpuszczają ludzi z ulicy ;)
SBBP.WAW.PL
Awatar użytkownika
bebej
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ludzie, mówie tu do pasjonatów lekkiej atletyki, zostawcie Adama , Benneta i reszte pasjonatów biegania w spokoju - ta dyskusja pokazuje jedno - ogromny potencjał, wielkie zainteresowanie lekką atletyka, które nie jest zaspokojone i pokazuje ludzi pozostawionych samym sobie - to lata zaniechań, zamykania stadionów i degradacji tego co było pieknego w tym sporcie - pierwsi sie zorganoizowani biegacze amatorzy, stworzyli strony biegowe i chwała im za to - jestesmy tu tylko goscmi - ale swoja drogą naciski na PZLA zeby uruchomic jakis system konsultacji z fachowcami, aby mozna było w kulturalny sposób porozmawiac o lekkiej o rzeczach, które sie dzieja w tzw terenie powinien być. Ja PZLA nie chce tylko krytykować, ale tam są pieniadze i chodzi mi tylko o to, aby je z głowa wydawać. Edukacja szkolenie czasopisma fachowe - to wszystko kuleje . Mozemy tutaj współpracować z kolegami z zaprzyjaźnionych portali, którzy juz pewne naciski rozpoczeli - ma to sens?
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze: 3. A jak będę na Igrzyskach Olimpijskich to też mam napisać jak poszło naszym piłkarzom?
jak dasz tytuł "newsy z igrzysk" a nasi będą na medalowym miejscu to jak najbardziej...
arek-z
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 37.40
Życiówka w maratonie: 3:55.50

Nieprzeczytany post

a na zdjęciu Blanka Vlasić, Jelena Isinbajewa i Tero Pitkamaki i tylko jeden przedstawiciel biegania Kenenisa Bekele :)
ODPOWIEDZ