Banieczki

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Mam takie luźne pytanie :) Co sądzicie o stawianiu baniek? Myślę,nad postawieniem ich na kolana z którymi stale mam problem :ech: Kiedyś miałam stawiane na plecy i czułam się po nich bardzo dobrze...Ale kolana? Co o tym myślicie? Tylko mnie tu nie linczujcie :bum:
Złość nigdy nie trwa dłużej niż pięć kilometrów :)
Kiprun
Awatar użytkownika
lorak75
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bańki stawiane na plecy powodują zrobienie zaskrzepów pod skórą.
Organizm traktuje je jako ciało obce i reaguje zwiększoną ilością antyciał. Tak więc możesz łatwiej w ten sposób zwalczyć np, infekcję.

Bańki na kolana nic nie dadzą, ponieważ twój problem nie polega na infekcji.
bab00n
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

a masz jakiś poważny problem z kolanami? czy po prostu odczuwasz ból np. po bieganiu?
Jagoda81
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Bańki są nie tylko na infekcje- ja na plecach miałam stawiane z powodu migren i odpukać po 5 zabiegach mam z tym spokój :)
Co do kolan to czytałam że bańki też pomagają na stany bólowe różnego pochodzenia i mogą być właśnie stawiane na kolanach...Byłam u 2 ortopedów i każdy miał inną teorię.Pierwszy polecił nie biegać...Stwierdził że ból to powód niestabilności bocznych wiązadeł i cech chondromalacji...Niestety po wizycie i pomimo przerwy w bieganiu pojawił się obrzęk z niewiadomego dla mnie powodu.Znalazłam następnego lekarza,który powiedział,że to stan zapalny <ale dlaczego?> ,przeciążenie i bardzo cienka warstwa chrząstki,którą należy odbudować.2 razy w tygodniu podawał mi zastrzyki: Traumeel S i Zeel-T.Oczywiście przerwa w bieganiu :ech: Brałam zastrzyki przez 2 miesiące i niestety nie odniosły takiego efektu jak bym chciała.Po skończonej kuracji zaczęłam truchtać ale ból jest po bieganiu <choć teraz znów mam przerwę z jego powodu :ech: > , przy chodzeniu,przy jeżdzeniu na rowerze z większym naciskiem gdy jadę pod górkę,przy zginaniu to już całkiem-dlatgeo unikam jak ognia :ech: Ogólnie to już prawie 6 miesiąc bez biegania-a stan kolan jakoś się nie poprawia...Na silowni zaczęlam wzmacniać nogi,chodzę na rehabilitację...I jestem zdesperowana biegać już ze łzami w oczach ale BIEGAĆ.... :echech: Dlatego pomyślałam o tych bańkach bo tonący brzytwy chwyta,prawda?
Złość nigdy nie trwa dłużej niż pięć kilometrów :)
Awatar użytkownika
andrzej332
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Z tego co wiem, to działanie baniek jest zbliżone do działania autoszczepionki i raczej nie wierzę w ich skuteczność "na kolana".
W przypadku "kolanowych dolegliwości" polecałbym raczej zimne okłady (Hot Cold Gel) zaraz po biegu, a w przypadku ostrych dolegliwości nawet do 3x dziennie po max 20min. Ten mechanizm będzie na pewno skuteczniejszy od problematycznych w tym miejscu baniek.

pzdr
OlekB
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

są spoczko
Nic nie umiem i nic nie wiem, jestem matoł bity w ciemię...
Awatar użytkownika
fotman
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Bańki trzeba umieć stawiać. Tzn trzeba wiedzieć dokładnie gdzie postawić bańkę by uzyskać oczekiwany efekt. Kłania się wschodnia medycyna- punkty akupunkturowe itp. Stawiając "na pałę" można sobie zrobić krzywdę.
ODPOWIEDZ