Warunki, budowa ciała itp.

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Hey
Przez okres 2 lat paliłem ( jak smok :) ) jedna postanowiłem to zmienić, a żeby mieć motywacje zdecydowałem się biegać. I teraz pytania

1. Czy moja budowa oraz sylwetka ciała stwarzają warunki do szybkiego rozwoju ?
waga - 62kg
wzrost - 181cm
sylwetka smukła

2. Po tygodniu biegania poprawiłem swój czas na 5km o minute, po kolejnym dniu regeneracji i kilku dniach biegania, czas został poprawiony znowu o 40sec. Obecnie biegam 5km w czasie 22.56', czy przy tak szybkim rozwoju, korzystaniu z odpowiedniego planu treningowego itd. będę mógł coś osiągnąć ?
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2009, 15:03 przez Gramowicz, łącznie zmieniany 1 raz.
PKO
rayker
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Fajne pytania :-)

Odpowiedzi

1. większość biegaczy woli kobiety, taka jest bezlitosna statystyka (podaje sie wtedy inne wymiary)

2. Poczekaj i obserwuj progres. Często się waż. Jak wiadomo w miarę zbliżania się do prędkości światła rosnie masa przyspieszanego obiektu. Gdy to zaobserwujesz już nie staraj się przyspieszać, to nic nie da - wszystko pójdzie w masę.

3. Zapytaj dziewczyny
--------------------------------------
Where no man has run before.
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

rayker pisze:Fajne pytania :-)

Odpowiedzi

1. większość biegaczy woli kobiety, taka jest bezlitosna statystyka (podaje sie wtedy inne wymiary)

2. Poczekaj i obserwuj progres. Często się waż. Jak wiadomo w miarę zbliżania się do prędkości światła rosnie masa przyspieszanego obiektu. Gdy to zaobserwujesz już nie staraj się przyspieszać, to nic nie da - wszystko pójdzie w masę.

3. Zapytaj dziewczyny
Czytanie ze zrozumieniem nie boli
Browser
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

1. biegaczom moze sie nie podobac. ale jesli chodzi o sylwetke do biegania to raczej tak.
2 osiagnać coś mozna zawsze trzeba miec cele najpierw
3.a jak my mamy Ci udzelić satysfakcjonujacej i dla Ciebie i dla Nas odpowiedzi skoro nic rpawie o Tobie nie wiemy? 5 km to średni dystans o ile nie jest on zaliczany do krótkich. Pobiegnij np. 10 km czy 12 i wtedy sie pytaj. Może starzy wyjadecze Ci będą w stanie odpowiedzieć ja np. raczej nie będe.
gg 3305061
Awatar użytkownika
ssokolow
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:35
Życiówka w maratonie: 4:04:02

Nieprzeczytany post

22,56 to daje jakieś 4:30/km (nie chce mi się liczyć dokładnie) wynik taki jak średnio wysportowanego człowieka bez żadnego treningu...

- cóż... poprawa też taka jak u człowieka który nigdy nie trenował ;-) czyli na początku "jakaś" widoczna ...

- w chwili obecnej to wydaje mi się że będąc tak napalonym największe szanse "osiągnięcia" czegoś - to przetrenowania ew. kontuzji (tak zazwyczaj bywa jak się człowiekowi wydaje niewiadomo co) - bieganie to niestety sport dla cierpliwych... -
wprowadź się spokojnie ze 2 miesiące... potem zacznij trening... i za rok zobaczymy

w sumie nie jesteś "zapuszczony" ;-) więc na pewno masz większe szanse na szybkie bieganie niż wszyscy 30 latkowie z brzuszkami ;-) (w tym i ja)
Szymon
Obrazek
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Gramowicz pisze:Hey
Przez okres 2 lat paliłem ( jak smok :) ) jedna postanowiłem to zmienić, a żeby mieć motywacje zdecydowałem się biegać. I teraz pytania

1. Czy moja budowa oraz sylwetka ciała stwarzają warunki do szybkiego rozwoju ?
waga - 62kg
wzrost - 181cm
sylwetka smukła

2. Po tygodniu biegania poprawiłem swój czas na 5km o minute, po kolejnym dniu regeneracji i kilku dniach biegania, czas został poprawiony znowu o 40sec. Obecnie biegam 5km w czasie 22.56', czy przy tak szybkim rozwoju, korzystaniu z odpowiedniego planu treningowego itd. będę mógł coś osiągnąć ?
masz juz solidny poziom wytrenowania. Biegasz bardoz konkretnie w każdym biegu w Polsce tylu pokonasz co z tyloma przegrasz. Tak przy mądrym trenowaniu możesz coś osiągnąć. Masz budowę predysponowaną do tego sportu. Tylko teraz skup się na trenowaniu a nie na liczbach, a od treningu bedzies zbiegał szybciej. Zacznij robić dłuższe treningi. Znajdz zawody w swej okolicy np. na 10 km i wystartuj sobie. Jestes już na solidnym amatroskim poziomie wytrenowania.
A tak wogle to ile masz lat ?

Tompoz
Tompoz
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

ssokolow pisze:22,56 to daje jakieś 4:30/km (nie chce mi się liczyć dokładnie) wynik taki jak średnio wysportowanego człowieka bez żadnego treningu...

- cóż... poprawa też taka jak u człowieka który nigdy nie trenował ;-) czyli na początku "jakaś" widoczna ...

- w chwili obecnej to wydaje mi się że będąc tak napalonym największe szanse "osiągnięcia" czegoś - to przetrenowania ew. kontuzji (tak zazwyczaj bywa jak się człowiekowi wydaje niewiadomo co) - bieganie to niestety sport dla cierpliwych... -
wprowadź się spokojnie ze 2 miesiące... potem zacznij trening... i za rok zobaczymy

w sumie nie jesteś "zapuszczony" ;-) więc na pewno masz większe szanse na szybkie bieganie niż wszyscy 30 latkowie z brzuszkami ;-) (w tym i ja)
średnio wysportowany człowiek nie biega 5 km w 22 minuty bez treningu biegowego. To taka bzdura jak bym ja napisał że srednio wysportowany człowiek wyciśnie leząc 100 kg.

Tompoz
Tompoz
Gramowicz
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mam 17 lat obecnie. Z biegu na bieg coraz bardziej siebie zaskakuje, wczoraj przykładowo biegłem moim stałym tempem, a czas jaki uzyskałem na 5 km to 21 min 16 sek. Tym bardziej ochota na trening jest ogromna, w dodatku mam silną motywacje, ponieważ założyłem się z kilkoma osobami. A poza tym wybieram się do Krakowa na minimaraton (4200m) oraz później do Katowic na bieg "Unia na 5" ( 5000m). Więc wracam do treningów, będę starał się w miarę na bieżąco was informować o moich postępach.
Pozdrawiam
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ