Interwały a tętno
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie do Was panowie, którzy napewno wiecie znacznie więcej ode mnie, dlatego pytam. Jak to jest, że podczas odcinków tempowych 4x3 km biegłem przy tętnie ok 90 % tmax, a na ostatnim choć przyspieszyłem na ostatnich 50m to i tak tętno wykazało tylko 180, czyli 90%hrmax. Jak to jest a przecież po drugiej tempówce miałem nawet ok 190, reszta w normie.
Robert
-
- Wyga
Czyżby to były oznaki zmęczenia.
Robert
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Symptomatyczne i często własnie zmeczenie przy interwałach jest powodem ze nam sie wydaje iz biegniemy szybciej niz na poczatku a rzeczywistosc jest okrutna.Robert Zwola pisze:Czyżby to były oznaki zmęczenia.
podczas biegu raczej należy kontrolowac tempo, a podczas przerw mozna sobie analizowac tetno, jesli ktos ma jeszcze siłe.
-
- Wyga
Jakie VO2 max mają zawodnicy, którzy biegają maraton w 2:15 i poniżej. Chodzi mi o skrajne wartości - najniższe i najwyższe. Czy któryś z nich miał poniżej 70. Natomiast jakie wartości mają kobiety, które biegają poniżej 2:30. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaki o ile Vo2 max jest ważniejsze w biegu na 1500m a o ile w maratonie. Podejrzewam, że im dłuższy dystans to Vo2 max ma mniejsze znaczenie, ale ma i to duże.
Robert
- MichalJ
- Ekspert/Trener
- Kontakt:
Sa tez tacy ktorzy maja niskie VO2max a sa dobrzy. VO2max to tylko jeden z wielu wyznaczników aczkolwiek bardzo istotny(ale nie najwazniejszy). Wazne jest tez wykorzystanie tlenu pobieranego przez organizm. Bo co z tego że ktoś ma dużą pojemność silnika jak ten silnik jest mało wydajny.
Michal. J
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl
MOIM TRENEREM JEST JEZUS-strasznie wymagajacy ale warto mu zaufac
www.rodzinkamisyjna.pl