Pulsometr
- runner78
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mam pytanie. jak mam ustalić dla siębie tętno minimalne na pulsometrze i czy jest ono istotne przy bieganiu. Biegam od miesiąca więc są to biegi rzędu 2,5 km 4x w tyg. Kupiłem najprostrzy pulsometr - wiem o co chodzi z tętnem max. Dzięki za wskazówki.
- runner78
- Dyskutant
właściwie to nie wiem zbyt wiele ani o tętnie spoczynkowym ani o probach wysiłku. Nie wiem jak prawidłowo wykorzystywać pulsometr podczas biwegów i poza nimi. Będę wdzięczny za wskazówki.
- Lukas85
- Wyga
Tutaj masz link do środkow treningowych:
http://www.skarzynski.pl/srodkitreningowe.html
Trucht: 60-70 % od Tmax
Owb1: 70-75 % Tmax
Wb2: 75-80 % Tmax
Wb3: 80-90 % Tmax
WT: 90-100 % Tmax
Pulsometr pokazuje Ci w trakcie biegu Twoje tetno i dzieki temu mozesz kontrolowac strefe wysilku w jakiej biegasz, przykladowo jesli Twoje Tmax wynosi 192, to jesli chcesz biegac owb1, to musisz biegac w zakresie tetna 70-75% x 192, czyli od 134-144. Nie zdziw sie jesli okarze, ze bieg na takim zakresie jest ślamazarny, o to wlasnie chodzi!!
Jako, ze jestes poczatkujacy narazie biegaj kilka miesiecy owb1, mozesz potem dodawac przebiezki, o czym w linku wyzec. Jak chcesz przesle Ci na maila plik: Biegiem po zdrowie - Jerzego Skarzynskiego, to biblia biegaczy, tam jest wszystko.[/img]
http://www.skarzynski.pl/srodkitreningowe.html
Trucht: 60-70 % od Tmax
Owb1: 70-75 % Tmax
Wb2: 75-80 % Tmax
Wb3: 80-90 % Tmax
WT: 90-100 % Tmax
Pulsometr pokazuje Ci w trakcie biegu Twoje tetno i dzieki temu mozesz kontrolowac strefe wysilku w jakiej biegasz, przykladowo jesli Twoje Tmax wynosi 192, to jesli chcesz biegac owb1, to musisz biegac w zakresie tetna 70-75% x 192, czyli od 134-144. Nie zdziw sie jesli okarze, ze bieg na takim zakresie jest ślamazarny, o to wlasnie chodzi!!
Jako, ze jestes poczatkujacy narazie biegaj kilka miesiecy owb1, mozesz potem dodawac przebiezki, o czym w linku wyzec. Jak chcesz przesle Ci na maila plik: Biegiem po zdrowie - Jerzego Skarzynskiego, to biblia biegaczy, tam jest wszystko.[/img]
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
WszystkoLukas85 pisze: Biegiem po zdrowie - Jerzego Skarzynskiego, to biblia biegaczy, tam jest wszystko.[/img]
- runner78
- Dyskutant
Dzięki za wskazówki Lukas. Będę równie wdzięczny za plik: Biegiem po zdrowie - Jerzego Skarzynskiego. Mój mail: mczichy@poczta.onet.pl.
POZDRAWIAM
POZDRAWIAM
- bebej
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Dziwię się.Lukas85 pisze:o co chodzi??bebej pisze:WszystkoLukas85 pisze: Biegiem po zdrowie - Jerzego Skarzynskiego, to biblia biegaczy, tam jest wszystko.[/img]
-
- Dyskutant
Lukas
mógłbym również prosić cię o plik: Biegiem po zdrowie - Jerzego Skarzynskiego. Mój mail: jasiupi@interia.pl
Z góry dzieki.
mógłbym również prosić cię o plik: Biegiem po zdrowie - Jerzego Skarzynskiego. Mój mail: jasiupi@interia.pl
Z góry dzieki.
- primo
- Stary Wyga
- Kontakt:
www.treningbiegacza.pl --- masz tu napisany artykuł mego autorstwa na temat początkowego zastosowania pulsometrurunner78 pisze:Mam pytanie. jak mam ustalić dla siębie tętno minimalne na pulsometrze i czy jest ono istotne przy bieganiu. Biegam od miesiąca więc są to biegi rzędu 2,5 km 4x w tyg. Kupiłem najprostrzy pulsometr - wiem o co chodzi z tętnem max. Dzięki za wskazówki.
primo