10km poniżej 40 min w 24 tygodnie

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ODPOWIEDZ
Skat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Cześć,

To mój pierwszy post tutaj, choć forum czytuję od dłuższego czasu.

Chciałbym się poradzić w kwestii planu treningowego, którego nie mogę tu podlinkować, ale który znalazłem na konkurencyjnym portalu z treningiem biegacza, gdzie jest rozpisane 24 tygodnie do przebiegnięcia 10k poniżej 40 minut, biegając 3 lub 4x/tydz.

Chodzi o wersję 4 razy w tygodniu. Czy zejście poniżej 40 min na 10 km z tym planem jest realne, jeśli w tym roku pobiegłem 48 min?

Biegam mniej lub bardziej regularnie od ponad 10 lat. Kilometraż tygodniowy raczej nie przekraczał nigdy 50 km, ostatnio to było raczej max 30 km.

Mam 193 cm, waga 108 kg. Zakładam zejście z wagą do ok. 100 kg, a to złamanie 40 min to fajny cel na 40 lat :oczko:

Ogólnie to szybkie odcinki biegowe fajnie mi wchodzą, lubię je, np. podczas interwałów na bieżni po kilkaset m, ale na pewno mam problem z wytrzymałością - przy ok. 50 min/10k, półmaraton zrobilem z wielkim wysiłkiem w 1:55, a maraton w sporo powyżej 4h. Wiem, że waga swoje robi, ale biorąc to wszystko pod uwagę, myślicie że z tym planem jest realne zrobienie tego wyniku?
PKO
Awatar użytkownika
fangss torpeda
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43.22
Życiówka w maratonie: brak

Skat pisze: 06 lis 2025, 22:08 24 tygodnie (...) 10k poniżej 40 minut
Jest to możliwe, ale raczej trudne do wykonania i potencjalnie kontuzjogenne. Raczej polecałbym postawę typu : dam z siebie najwięcej ile mogę przez 0,5 roku i zobaczymy co nabiegam, a jeszcze lepiej przez 1 rok. Ale życzę powodzenia.
Był już ktoś z podobnym pytaniem i nie wiadomo jak skończył:
viewtopic.php?f=12&t=65845
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:41:17
Kontakt:

Odpowiadając brutalnie, nie ma szans. 40 minut to nie jest łatwe wyzwanie.
Jeżeli potrzebujesz celu, to plan realizuje jak najbardziej, ale na tym planie za cel obierz 20 minut na 5K,
następnie 90 min 21 km. I dopiero zacznij myśleć o 40 minutach.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
Skat
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Dzięki Panowie za opinie. Wiem że 40 min to już ambitny czas (sam w szczycie swojego biegania w 2018 zrobiłem 45 celując w 42 min), dlatego bardzo mnie zastanowił ten plan i chciałem go skonsultować. Bo nie stawia on wymagań wstępnych co do formy bazowej, a wręcz przeciwnie, zaczyna się bardzo lajtowo, od 4x rozbiegań w początkowych tygodniach, więc nie mam jak się zweryfikować. A opinie pod planem wyglądają dobrze.

Nastawiłem się, że realny jest taki progres, jeśli w końcu utrzymałbym regularność biegania 4x/tydz. przez te 5 miesięcy (tak mi się jeszcze nie zdarzyło), zrzucił wagę i dołożył ogólne ćwiczenia siłowe (które i tak zacząłem robić dla poprawy sylwetki). W zimie zwykle łatwiej mi regularnie niż w lecie, kiedy przez inne obowiązki bieganie czasem spadało na liście priorytetów.

No nic, będę robił ten plan, tydzień 1 to bieżący tydzień, wydłużając rozbiegania w niedziele, bo wtedy lubię pobiegać więcej dla przewietrzenia głowy niż 8-10 km, i zobaczymy jak będzie szło. Postaram się raz w miesiącu w zimie pobiec parkrun, żeby monitować postępy i patrzeć czy 20 min pęknie (w lutym na jedynym moim parkrunie miałem 22 min).

[mention]Slawcio [/mention], prawdę mówiąc to w kwestii progresu wyników myślałem odwrotnie o 21 km - nie że 90min/HM to będzie droga do 40 min, tylko że jak zrobię to 40 min, to potem złamię 1:40 na HM Wiem że z przeliczników wychodziłoby to dużo szybciej, ale wiem też, jak obecnie puchnę powyżej 15 km…
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ