Jacek Ksiąszkiewicz – czy istnieje ładne bieganie?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Za późno.
Poza tym to nie jest rozwiązanie. Mnie oczywiście interesuje czysty wyczyn, ale też popularyzowanie zagadnień biomechaniki biegu. To jest trochę jak misja.
PKO
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

A propos, dobra seria, ten odcinek i ze Słomą Słomińskim, warto zerknąć.
https://www.youtube.com/watch?v=dvPUHHB ... u&index=16
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

pawo pisze: 15 paź 2025, 19:05 Dla mnie kadencji może nie być, czy biegnę równo, czy zwalniam, czy przyspieszam, to znaczenia nie ma bo kadencja jest stała. to znaczy jak przekroczę jakąś długość graniczną, to coś tam się zwiększy. /.../
KADENCJA – mnie to też teraz jakoś zainteresowało.

Moją uwagę zwrócił fakt, że niektórzy (pro, u Mantza np.) trenują, realizują wszystkie jednostki treningowe (z wyjątkiem rytmów) w kadencji zbliżonej do startowej. W przeciwieństwie do pozostałych (wydaje mi się że jest ich więcej, co już na coś wskazuje : ) u których zauważalna jest duża różnica między kadencją poszczególnych jednostek treningowych (w zależności od tempa). Jedynie jednostki w tempach startowych są realizowane w kadencji startowej (tak to nazwijmy)

Co mnie najbardziej ciekawi/dziwi mimo kadencji startowej nie skacze im tętno (tak jak mi) gdy biegają biegi spokojne.

Może jest to jakiś wskaźnik „doskonałości” realizacji schematu kroku biegowego?
Albo może/raczej doskonalszego zaadoptowania JAKIEJŚ realizacji kroku biegowego przez organizm (=układ tensegracyjno powięziowy)?

U mnie tętno idzie w górę! Nie potrafię biegać z niskim tętnem (BS-ów =wolno) z dużą kadencją... Dlaczego? :spoczko:

PS
@pawo a tempo 3:00, 3:30 to w jakiej kadencji biegasz/biegałeś? No i jak z tętnem u Ciebie?
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Tętno miałem zawsze wysokie, nawet teraz rozkręca się do 180+.
tempo 3:40 kadencja 163, ale to zależy od butów, a dopiera gdzieś poniżej 3;30- 3:20 kadencja wzrasta, no ale tak szybko to biegnę chwile. :hejhej:
Radość z biegania
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Trochę zboczę z tematu ładnego biegania,ale sami zobaczcie -w korkach po asfalcie!-https://www.instagram.com/p/DP4Xe4YClUe ... ZzcGo2cg==
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ