Garmin Fenix 8 (i pokrewne: Enduro, 7 Pro etc).

Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie rozumiem argumentu o czytelnosci w sloncu.
W lipcu przesiadlem siez 6x pro na FR 970.
970 byl testowany w totalnym sloncu zarowno w domu jak i po poludniowej stronie Alp.
Czytelnosc? 100%, nie wiem co tu moze byc bardziej czytelne (a wzrok mam juz nie ten :ble:).
A jasnosc mam ustawiona ma minimum, czyli 1/3 czy jakos tak.
PKO
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Warto dodać że oprócz MicroLED wyszła wersja OLEDowa, ale tylko w wariantach 47 i 51mm, no i bez MIP (za to szafir w zestawie).

Natomiast wygląda na to że zamiast mówić o czystym upgrade, mamy raczej do czynienia z sidegradem, co jest dla mnie mega zawodem.

https://www.reddit.com/r/Garmin/comment ... nix_8_pro/

Wszystkie nowości okraszone są subskrypcją. Wywalasz 5 klocków na zegarek i musisz dodatkowo bulić 10 euro miesięcznie jak chcesz korzystać z LTE i inReach - o ile w ogóle usługa jest dostępna w danym kraju. LTE jest w ogóle jakoś dziwnie zaimplementowane, bo można się komunikować tylko przez aplikację Garmin Messenger (wtf) więc jak chcesz otrzymywać wszystkie notyfikacje to i tak trzeba zabrać telefon. Zegarek jest grubszy i ma mniejszą baterię (marginalnie, ale jednak).

Wydano kolejną generację na hardwarze która pamięta czasy Fenixa 7 (przypominam: 5500 ziko) mapy nadal renderują się po prostu powoli (co widać nawet na materiałach promocyjnych Garmina). Amazfit Balance za 650zł nadal ma większy i lepszy wyświetlacz.

Generalnie sporo sapię, ale od początku uważałem że Fenix 8 wnosi bardzo mało względem poprzedników (no właściwie dzwonienie + głośnik + nurkowanie dla tych 1% co uprawiają ten sport), tutaj mamy powtórkę z rozgrywki, tylko cena (znowu) fiknęła w górę. Aż trudno uwierzyć że FR970 został tak uczciwie wyceniony.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mapy sie moga renderowac jak chca, bo to tez dla 1% nabywcow. Powaznie rzecz biorac, to wlasnie w ten glosnik/mikrofon powinni inwestowac, bo to by sie realnie przydalo koledze budowlancowi, a jeszcze nie ma (w feniksie 7).

Obrazek

Rzeczywiscie sie zrobil bajzel w ofercie. ;-)
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 03 wrz 2025, 15:31 Mapy sie moga renderowac jak chca, bo to tez dla 1% nabywcow. Powaznie rzecz biorac, to wlasnie w ten glosnik/mikrofon powinni inwestowac, bo to by sie realnie przydalo koledze budowlancowi, a jeszcze nie ma (w feniksie 7).

Obrazek

Rzeczywiscie sie zrobil bajzel w ofercie. ;-)
Kompletną bzdurą jest inReach. Zastanawiam się do czego mogło by to służyć biegaczowi. Mam to w Garminie turystycznym. Używałem go dwa razy w życiu w wysokich górach Afryki. Od tego czasu leży sobie spokojnie już od 6 lat.Komunikacja działała bez zarzutu. Wiadomości tekstowe docierały tam gdzie je wysyłałem. Na szczęście, nie miałem pilnej potrzeby a robiłem to raczej aby sprawdzić czy to działa. No i oczywiście abonament.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

@Ryszard N. A mnie po co zacytowałeś?

Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

weuek pisze: 11 wrz 2025, 13:33 @Ryszard N. A mnie po co zacytowałeś?
Istotnie, coś mi się popieprzyło.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

InReach jest tak skrajnie sytuacyjny (ja bym nie skorzystał ani razu w życiu) że też dziwi mnie że pakują to do każdego zegarka, zamiast zrobić jakąś edycję z tym chipem ("outdoor edition", cokolwiek).

Pompuje to tylko i tak absurdalną cenę (i grubość zegarka) na jeszcze wyższe poziomy. W przyszłym tygodniu wychodzi Apple Watch Ultra 3 który od Garmina jest tańszy o prawie 2000zł (!!!), jak startowała pierwsza edycja AWU to cena była bardzo zbliżona do Garminów.

Jeżeli w tej chwili szlag trafiłby mojego Enduro to i tak kupiłbym zegarek tej marki (pewnie 955) ale jak widzę w jakim kierunku to dąży (jak tak dalej pójdzie to za 2 generacje Fenixy będą startowały od 10000zł w górę) to zaczynam mieć trochę antagonistyczne nastawienie.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Bo z tego się robi produkt coraz mniej dla ciebie, a coraz bardziej modny. Modny ma mieć wszystkiego jak najwięcej, czy potrzebujesz czy nie. A nawet działać to nie musi.

Birdwood
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Zastanawiałem się nad nim, bo zdjęciach wygląda zjawiskowo, do treningu i na co dzień, ale po zobaczeniu go w sklepie, w dotyku przypomina mi najtańszy plastik. Wiem, że powinien być jak najlżejszy, ale jego wykonanie mnie odrzuca.
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Można się bardzo czepiać Garmina (jak widać po moim pierdololo w tym wątku) ale wykonanie mają akurat absolutnie topowe. Do dzisiaj na każdych większych zawodach można spotkać ludzi z Fenixem 3 czy Forerunnerem 920XT.

Ba, niedawno padł rekord na 100km "hostowany" przez Adidasa i zwycięzca (3:34min/km przez 100km :bum: ), zwycięzca biegł z Forerunnerem 735XT. Jak to nie jest świadectwo wybitnej jakości (tym bardziej że te urządzenia często są katowane kilkanaście godzin tygodniowo, latami) to nie wiem co nim jest.
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2025, 11:50 przez Amadeusz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Mój plastikowy ma już 27 miesięcy i trzyma się świetnie. Ostatnio robił 6 terenowych/wycieczkowych maratonów w 6 kolejnych weekendów. Noszony prawie 24/7. Tylko że ja nie kupiłem go dla wyglądu, tylko dla funkcji.

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ciekawe co tak naprawdę widział Birdwood, bo żaden Fenix w dotyku nie "przypomina najtańszego plastiku".
Na pewno nie seria 8. Chyba wpis, by sobie licznik nabijać.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Pewnie nie wie co oglądał.

Awatar użytkownika
Dawidavila
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:14
Życiówka w maratonie: Półmaraton 1:25:19

Nieprzeczytany post

Może oglądał atrapę na wystawie w sklepie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ