Wpływ wysokości buta na prędkość biegu

Piorunowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Tak, nogą ląduję pod ciałem, ale poźniej noga przesuwa się do tyłu (a właściwie ciało do przodu), więc w bucie wyższym w okolicach palców wybiję się pokonawszy większy dystans niż w bucie niższym w okolicach palców. Ja nie wiem, czemu ładują tyle pianki akurat na pięcie i robią taki "drop" zamiast robić buty wyrównane - przedwczoraj obszedłem mnóstwo sklepów i praktycznie wszystkie buty do biegania tak wyglądały (w Adidasie mieli też jakieś inne, ale nie mieli dla mnie rozmiaru), więc kupiłem takie z wysoką piętą. Wczoraj idąc chodnikiem z kilkanaście razy zdarzyło mi się głośno szurnąć piętą. :grr:

Tak, to jest oczywiste, że płytka karbonowa jedynie usztywnia-stabilizuje.
PKO
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Jak jest dobra pozycja biegowa miednicy, to duży drop nie przeszkadza w lądowaniu i dociskaniu od razu na przód. Poza tym z pięty też można inicjować i dobrze docisnąć na nasadę.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

pawo pisze: 17 lip 2025, 11:53 Długość wahadła wpływa na częstotliwość własną, tylko tyle. Ale nikt nam nie zabroni machać szybciej dłuższym kijem, czy sznurkiem. A masa żeby było śmieszniej na częstotliwość nie wpływa, a lżejsze buty pomagają. To jednak bardziej skomplikowane. Rozgryzam ostatnio wahadło tylne, sam muszę bo yacoola to nie interesuje. Ciekawy temat, częstotliwość własna jest około 1Hz, więc najlepsza kadencja byłaby 120, a przecież wiadomo, że musi być 180. :hahaha:
Oj, nie jest to "tylko tyle"
Wahadło potrzebuje więcej siły, żeby wprowadzi w ruch i utrzymać ten ruch na stałym kacie. A my nie w próżni, żeby myśleć tylko o częstotliwości własnej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Każde wahadło musi otrzymać energię, żeby utrzymało stałe wychylenie, owszem, jak krótsze to mniej, ale za to częściej. To coś z czym nie zgadzałem się z Lewandowskim, że wydłużenie kroku zmniejszy pracę włożona. Ty się zgadzałeś, to czemu teraz się z tym nie zgadzasz?

https://www.youtube.com/shorts/B63UD7mk ... ture=share
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

pawo pisze: 17 lip 2025, 16:02 Każde wahadło musi otrzymać energię, żeby utrzymało stałe wychylenie, owszem, jak krótsze to mniej, ale za to częściej. To coś z czym nie zgadzałem się z Lewandowskim, że wydłużenie kroku zmniejszy pracę włożona. Ty się zgadzałeś, to czemu teraz się z tym nie zgadzasz?

https://www.youtube.com/shorts/B63UD7mk ... ture=share
Bo on mówił o czymś innym. O wydłużeniu kroku usuwając opory biomechaniczne.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Rolli pisze: 17 lip 2025, 16:12 Bo on mówił o czymś innym. O wydłużeniu kroku usuwając opory biomechaniczne.
Rozwiń, bo nie łapię o co Ci chodzi.
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Piorunowy pisze: 17 lip 2025, 13:22 Ja nie wiem, czemu ładują tyle pianki akurat na pięcie i robią taki "drop" zamiast robić buty wyrównane
Oczywiście, że robią buty "wyrównane", i grube i cienkie (np. Torin, Magnifly, Vapor Glove), tylko że przeciętny kupujący takich nie chce, bo się boi natychmiastowej awarii achillesa/łydki.
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Piorunowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

weuek pisze: 17 lip 2025, 19:49 Oczywiście, że robią buty "wyrównane", i grube i cienkie (np. Torin, Magnifly, Vapor Glove), tylko że przeciętny kupujący takich nie chce, bo się boi natychmiastowej awarii achillesa/łydki.
A ja się obawiam tego, że takie buty ograniczą moją ruchliwość, zwłaszcza skoczność, przez niedostateczne naciąganie achillesa. Z drugiej strony, może i buty z silnym dropem też się nadają, bo np. tutaj sprinterka pokazuje ćwiczenia, które najwyraźniej achillesa rozciągają, wykonując je w podobnych butach do moich: https://www.youtube.com/watch?v=jaHujJhkAWE
Awatar użytkownika
weuek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42
Życiówka w maratonie: 3:55
Kontakt:

Gdy się nie ma doświadczenia, to są same obawy. Popróbuj różnych, to się przekonasz co do czego lepsze.

Jak się może achilles niedostatecznie rozciągać w butach bez dropu, skoro im większy drop, tym zakres pracy achillesa mniejszy?
Lubisz bieganie czy trenowanie cyferek?

https://runalyze.com/athlete/weuek
Piorunowy
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

weuek pisze: 18 lip 2025, 07:00 Gdy się nie ma doświadczenia, to są same obawy. Popróbuj różnych, to się przekonasz co do czego lepsze.

Jak się może achilles niedostatecznie rozciągać w butach bez dropu, skoro im większy drop, tym zakres pracy achillesa mniejszy?
Zgadza się. Ja mam właśnie buty z silnym dropem (widzę, że faktycznie niejasno to sformułowałem), więc zakres pracy achillesa jest niewielki. Moja obawa jest ta, czy "naturalna sprężystość nogi" jest w takich butach optymalnie wykorzystana.
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

pawo pisze: 17 lip 2025, 16:42
Rolli pisze: 17 lip 2025, 16:12 Bo on mówił o czymś innym. O wydłużeniu kroku usuwając opory biomechaniczne.
Rozwiń, bo nie łapię o co Ci chodzi.
A co tu pisać. Przecież wiesz co to ChatGPT

Hamowanie zwrotne (Ib) Czujniki ścięgien chronią przed zbyt dużą siłą – wyłączają aktywność mięśnia
Hamowanie antagonistyczne Gdy kurczy się jeden mięsień (np. biceps), układ nerwowy wycisza jego przeciwnika (np. triceps)
Hamowanie presynaptyczne Zmniejsza sygnał nerwowy docierający do mięśnia – np. podczas przeciążenia
Renshaw inhibitory Ograniczają nadmierne pobudzenie motoneuronów – kontrola wewnętrzna rdzenia
Centralne zmęczenie Mózg świadomie / nieświadomie obniża siłę sygnału, np. w stresie lub przy braku energii
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Jeśli ktoś biegnie 10 000 m na zawodach i średnio ten krok jest metrowy, no to robi 100 000 kroków i jakąś siłę wkłada w każdy wykonany krok. A jeśli by włożył tą samą siłę w każdy krok, ale ten krok nie byłby metrowy, a metr i 10 cm albo 1 i5 cm, no to zaoszczędziłby set kroków na przestrzeni 10 km i to już by dało wiele, wiele sekund, a może nawet minut. Tylko poprzez zwiększenie ruchomości w stawie kolanowym, w stawie skokowym, w stanie stawie skokowym, w stawie biodrowym.
To kawałek skryptu z podcastu, nie zgadzam się z tym na pomarańczowo, a z tym na czerwono nie zgadzam się podwójnie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ