Czy buty mogą być nielegalne? Dyskwalifikacje na biegach coraz częstsze
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Producenci sprzętu sportowego prześcigają się w użyciu coraz nowszych technologii, które mają sprawiać, że biegamy szybciej. Jednak jak pokazała Niepodległa Piątka, czyli Mistrzostwa Polski w biegu na 5 kilometrów - start w niektórych butach może grozić dyskwalifikacją. Jak to możliwe?
https://bieganie.pl/sport/czy-buty-moga ... -czestsze/
https://bieganie.pl/sport/czy-buty-moga ... -czestsze/
- jorge.martinez
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:17
- Życiówka w maratonie: 2:57:27
Ciekawi mnie, co w mają w głowie ludzie z poziomu sub15, którzy na MP zakładają takie buty. Po co to? Treningowo? No nie, bo biegł w słabszej serii i po pierwszym kilometrze biegł już sam.
1000m - 2:59.35 (VI'22) | 3000m - 9:49.75 (X'23) | 5km - 17:02 (V'23) | 10km - 35:17 (XI '23) | 15km - 55:57 (I '19) | HM - 1:18:21 (III '23) | M - 2:57:27 (IV '18)
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Generalnie, ludzie bez poziomu, a także mało biegający, myślą, że im więcej amortyzacji, tym lepiej (zdrowiej).
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Mało ludzi wie które są legalne a które nie. A jeszcze mniej ma ochotę wyszukać na stronie WA listy legalnych butów i potem jest efektjorge.martinez pisze: ↑17 lis 2023, 18:24 Ciekawi mnie, co w mają w głowie ludzie z poziomu sub15, którzy na MP zakładają takie buty. Po co to? Treningowo? No nie, bo biegł w słabszej serii i po pierwszym kilometrze biegł już sam.
- jorge.martinez
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:17
- Życiówka w maratonie: 2:57:27
Coś w tym jest, bo chłopaki którzy startowali w 7 serii dopiero w szatni wyszukiwali, czy Vapory czy Alfaflaje są legalne. Jeśli wyczynowcy są tak samo ogarnięci z suplementami diety, jak z butami, to nie dziwią dziwne wpadki na dopingu.
Ale serio, czy informacja o 4cm jest aż tak bardzo tajna? Przecież każdy producent pisze o tym, że ich żelazko powyżej 4cm to but treningowy.
Chyba że ścigacze się nie interesują w ogóle niczym co wiążę się z bieganiem. To smutne, bo raczej nie ma co się spodziewać po takich szczególnego rozwoju, chyba że trenerzy ich krótko będą trzymać.
Ale... trudno być mistrzem, gdy się człowiek swoją dziedziną w ogóle nie interesuje.
Ale serio, czy informacja o 4cm jest aż tak bardzo tajna? Przecież każdy producent pisze o tym, że ich żelazko powyżej 4cm to but treningowy.
Chyba że ścigacze się nie interesują w ogóle niczym co wiążę się z bieganiem. To smutne, bo raczej nie ma co się spodziewać po takich szczególnego rozwoju, chyba że trenerzy ich krótko będą trzymać.
Ale... trudno być mistrzem, gdy się człowiek swoją dziedziną w ogóle nie interesuje.
1000m - 2:59.35 (VI'22) | 3000m - 9:49.75 (X'23) | 5km - 17:02 (V'23) | 10km - 35:17 (XI '23) | 15km - 55:57 (I '19) | HM - 1:18:21 (III '23) | M - 2:57:27 (IV '18)
-
- Zaprawiony W Bojach
Jakbym miał jakąś rozkmine z butami to też pisał bym do Ciebie xd Poczuj się doceniony że w tym temacie uznawany jesteś za fachowoca odnośnie tych butów to widziałem jak jakis koleś sprzedawał takie na giełdzie biegowej dodając że na 90% zawodach można w nich biec , zal mi ludzi z takim podejściem, dla mnie to czysty doping . Jeszcze można zrozumieć że ktoś chce tak oszukać w elicie bo nagrody finansowe , ale w 6 serii na MP to byli pewnie amatorzy z poziomu 17/5 , ciężko mi uwierzyć w tłumaczenie że nie wiedzieli .
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:42
- Życiówka w maratonie: 2:47:03
Zgadzam się Seba. Jak ktoś się bawi w bieganie na wynik to powinien się trzymać zasad obowiązujących pro, nawet jeśli nikt tego nie sprawdzi.
Inaczej jest równie żałośnie jak w przypadku tych, co mają życiówki na trasie dychy opadającej 100 m w dół albo biegnącej w prostej z zachodu na wschód z "przypadkowym" mocnym wiatrem w plecy...
Inaczej jest równie żałośnie jak w przypadku tych, co mają życiówki na trasie dychy opadającej 100 m w dół albo biegnącej w prostej z zachodu na wschód z "przypadkowym" mocnym wiatrem w plecy...
10k: 35:42 | M: 2:47:03
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Zaprawdę powiadam, każda życiówka powinna być czyniona na stadionie. Żeby nikomu dupy nie ściskało.
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.
- pawo
- Wodzirej
Mi nie ściska, możesz biegać nawet z Kasprowego.
Ps. Kiedyś w Bydgoszczy pobiegłem dwudziestkę z wichurą w plecy od startu do mety. I to była jedna pętla, start tam gdzie meta. Liczy się wynik, czy nie?
Ps. Kiedyś w Bydgoszczy pobiegłem dwudziestkę z wichurą w plecy od startu do mety. I to była jedna pętla, start tam gdzie meta. Liczy się wynik, czy nie?
-
- Zaprawiony W Bojach
Wierzę że sporo ludzi było nieświadomych, ja śledzę światek butów i o ile Prime X2 (nawet wykorzystywali nielegalność w jako slogan reklamy) i Superblast to oczywistość, nie miałem pojęcia że Tempo Next% są 'wyższe' niż Alphafly.
Wybór jest też o tyle dziwny że każdy producent ma wyraźnie lepsze opcje na każdy dystans (na 5k: Vaporfly, Takumi Sen, Metaspeed Sky, SC Elite itd) więc oszukiwanie po prostu nie ma sensu.
Wybór jest też o tyle dziwny że każdy producent ma wyraźnie lepsze opcje na każdy dystans (na 5k: Vaporfly, Takumi Sen, Metaspeed Sky, SC Elite itd) więc oszukiwanie po prostu nie ma sensu.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 35:42
- Życiówka w maratonie: 2:47:03
Według przepisów chyba się liczy - co trochę pokazuje ich niedoskonałość, bo zdecydowanie potrafię sobie wyobrazić trasy czy warunki pogodowe przy których pogoda wyraźnie pomaga na trasie spełniającej wymogi do rekordów.
10k: 35:42 | M: 2:47:03
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
W większości przypadków, buty same w sobie nie są przedmiotem prawa karnego czy cywilnego, więc ogólnie rzecz biorąc, nie można uznać ich za "nielegalne". Jednakże, w kontekście biegów i dyskwalifikacji, pojęcie nielegalności może odnosić się do zastosowania specjalnych rodzajów butów, które nadają nieuczciwą przewagę zawodnikom.
W ostatnich latach pojawiły się kontrowersje w świecie biegów na długie dystanse związane z nowymi technologiami stosowanymi w butach. Niektóre modele butów do biegania zostały skrytykowane za zbyt skomplikowaną technologię, która potencjalnie umożliwia nadmierną amortyzację, sprężystość lub inną przewagę, co może prowadzić do nieuczciwych rezultatów.
Organizacje sportowe podejmują kroki w celu uregulowania używania butów i uniknięcia nadużyć. Przykładowo, w 2020 roku World Athletics wprowadziła zasady dotyczące maksymalnej grubości podeszwy i innych parametrów butów.
W ostatnich latach pojawiły się kontrowersje w świecie biegów na długie dystanse związane z nowymi technologiami stosowanymi w butach. Niektóre modele butów do biegania zostały skrytykowane za zbyt skomplikowaną technologię, która potencjalnie umożliwia nadmierną amortyzację, sprężystość lub inną przewagę, co może prowadzić do nieuczciwych rezultatów.
Organizacje sportowe podejmują kroki w celu uregulowania używania butów i uniknięcia nadużyć. Przykładowo, w 2020 roku World Athletics wprowadziła zasady dotyczące maksymalnej grubości podeszwy i innych parametrów butów.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
No i mamy "nielegalnego" posta od Sztucznej Inteligencji.