Dzień dobry.
Proszę o pomoc w następujęcej sprawie. Fizjoterapeuta stwiedził, że jedną z przyczyn bólu stopy jest u mnie używanie butów o zbyt wąskim przedostopiu.
W związku z tym szukam w miarę tanich butów (najlepiej coś z oferty Decatlonu lub inne buty do 200 zł) o szerokości wewnątrz min 10 cm ,w miejcu gdzie znajdują sie stawy palców, przy romiarze buta 43. Jeśli któś zna takie buty proszę o podanie modelu.
Buty z szerokim przodostopiem
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Szerokie papcie nie są raczej tanie. Altry, Topo Athletic, niektóre merrelle. Ale trzeba mieć na uwadze, że szerokie buty idą często w parze z zerowym dropem i małą amortyzacją.
W Decu całkiem szerokie są Evadicty MT 2:
https://www.decathlon.pl/p/buty-do-bieg ... _Turkusowy, całkiem je lubię, drop 8mm i mam wrażenie że całkowicie niezniszczalna podeszwa
W Decu całkiem szerokie są Evadicty MT 2:
https://www.decathlon.pl/p/buty-do-bieg ... _Turkusowy, całkiem je lubię, drop 8mm i mam wrażenie że całkowicie niezniszczalna podeszwa

The faster you are, the slower life goes by.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Miałem Mt2 i nie zgodzę się, że są szerokie. Są wąskie, po biegu 25 km miałem już odcisk na boku stopy. Poza tym, oferują naprawdę słabą amortyzację - jakieś kamyczki czy korzeń są w nich bardzo odczuwalne. Ja je z obu powodów reklamowałem i deca zwrócił mi środki
W deca będzie ciężko z szerokimi - to co z ich marek (kiprun, evadict itd) to wszystko wąskie buty
W deca będzie ciężko z szerokimi - to co z ich marek (kiprun, evadict itd) to wszystko wąskie buty
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
No nie, są dość szerokie szczególnie w przodzie, nie zbierają palców w szpic jak to robi wiele butów biegowych. Nie są to płetwy w rodzaju Altr, ale na tle innych butów z Deca nie są złe. A co do amortyzacji, to pewnie kwestia materiału porównawczego - ja biegam i chodzę w bardzo miękkich butach, i dla mnie MT2 oferują bardzo dużą izolację od podłoża. Amortyzacja to sprawa względna, mają dość twardą piankę, ale przy mojej wadze jest ok, za to na pewno nie powiem, że czuję w nich każdy kamyczek, bo dla mnie to są najbardziej izolujące buty jakie mam
. Ja raczej biegam tak do 10km, tu nie ma problemu, ale chodziłem w nich po górach traskę 100km w trzy dni i żadnych problemów z odciskami nie miałem. Jak widać, ile osób, tyle opinii 

The faster you are, the slower life goes by.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Topo ma kilka modeli z podeszwą 35/30, czyli drop 5 mm. Taki Ultraventure 3 jest w 'halukasch' szerszy niż niejedne altry. I bardziej pojemny na wysokość.
W Decathlonie absolutnie nie ma sensu szukać szerokich butów. Przechodziłem przez permanentne odciski na palcach, a miałem 4 pary różnych butów z Decathlonu. Oni mają wszystko na południowoazjatyckie kopyto.
Stare modele butów Altra będą w wielu miejscach na wyprzedaży. Jak ktoś nagle nie zacznie 100 km tygodniowo w tym robić, to mu brak obcasa w niczym nie zaszkodzi.
A od biedy można szukać jakichkolwiek butów o szerokości 2E, czyli 'wide' (albo nawet 4E z zagranicznego rynku), ale to wszystko będzie klasycznie do szpica, więc to tylko półśrodek.
W Decathlonie absolutnie nie ma sensu szukać szerokich butów. Przechodziłem przez permanentne odciski na palcach, a miałem 4 pary różnych butów z Decathlonu. Oni mają wszystko na południowoazjatyckie kopyto.
Stare modele butów Altra będą w wielu miejscach na wyprzedaży. Jak ktoś nagle nie zacznie 100 km tygodniowo w tym robić, to mu brak obcasa w niczym nie zaszkodzi.
A od biedy można szukać jakichkolwiek butów o szerokości 2E, czyli 'wide' (albo nawet 4E z zagranicznego rynku), ale to wszystko będzie klasycznie do szpica, więc to tylko półśrodek.