Plan treningowy na 4 km
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Hej, nigdy wcześniej nie miałem takiej zajawki biegowej, ostatnio mi się bardzo spodobało, do tej pory wyglądało to tak że chodziłem sobie przebiec 5, czasami 4 km tempem ok 5min/km. Kilka lat temu miałem dobra wydolność i kondycję bo trenowałem piłkę.
Teraz postanowiłem że chce zacząć biegać z głową i planem, moje postanowienie to chciałbym przebiec 4km w 16 minut.
Teraz pytanie czy jest ktoś w stanie mi pomóc jak powinienem zacząć trenować? Jak rozpisac bieganie żeby jak najlepiej przygotować się do przebiegniecia 4 km?
Teraz postanowiłem że chce zacząć biegać z głową i planem, moje postanowienie to chciałbym przebiec 4km w 16 minut.
Teraz pytanie czy jest ktoś w stanie mi pomóc jak powinienem zacząć trenować? Jak rozpisac bieganie żeby jak najlepiej przygotować się do przebiegniecia 4 km?
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
To jest bardzo fajny czelendż. Sprawdziłem w moim kalkulatorze i kalkulatorze na portalu i 16/4K odpowiada około 11:45/3K i 20:15/5K. Wybierz sobie plan na 3K i na 5K i skompiluj środki treningowe. Przykładowo dwa tygodnie z akcentami pod 3K i dwa tygodnie pod 5K. Robi się ciekawie, bo 3K patrzy w planie na półtoraka, a 5K na dychę.
- yacool
- Zaprawiony W Bojach
- Kontakt:
Na głównej na dole strony są jakieś plany. Daniels w swojej książce też podaje przykłady. Na początek, żeby się zorientować. Może jeszcze ktoś z forum zapoda coś na 3K-5K.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja znalazłem 4-tygodniowy plan pod 3km (trening 3x w tygdoniu) - miesiąc szybko zleci.. Ale może przydałoby się wcześniej zrobić "tydzień 0" z 3 spokojnymi treningami biegowymi i poznać swój poziom bazowy. A dopiero potem celować w którąś kolumnę.
https://www.wojsko-polskie.pl/cwzs/u/13 ... sowani.pdf
https://www.wojsko-polskie.pl/cwzs/u/13 ... sowani.pdf
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
-
- Rozgrzewający Się
Racja, myślę że tydzień 0 obowiązkowo od niego zacznę wcześniej poprostu wychodziłem i biegłem te 4/5km w tempie które sięgało średnio tętno 170. Więc już sporo. Dlatego chciałbym podejść teraz do treningu mądrze i progresowac.
-
- Zaprawiony W Bojach
Dla jednego tętno 170, to już blisko maksymalnego wysiłku, a dla innego mocniejsze rozbieganie (cechy indywidualne). Jeden potrafie mięc tętno ponad 200, a inny dobija tylko do okolic 180.
Koniecznie daj znać gdy będziesz po tygodniu 0, i chociaż drugi raz, gdy będziesz już znał wynik ze sprawdzianiu po przygotowaniach wg jakiegoś planu.
----------------------------------------------------------
1440miles
1440miles
-
- Rozgrzewający Się
Wydaje mi się, że zacznę trenować tym planem: https://bieganie.pl/trening/5km-dla-amb ... 3-tr-tydz/
i przeplatać co tydzień z planem na 3km, ale niestety nie mogę znaleźć żadnego.
Dziś chciałbym zrobić test, jaki test mogę zrobić żeby sprawdzić jak wyglądam. Test na 1km?
Przypomnę, że chciałbym przebiec 4km w 16 min
Dziś chciałbym zrobić test, jaki test mogę zrobić żeby sprawdzić jak wyglądam. Test na 1km?
Przypomnę, że chciałbym przebiec 4km w 16 min
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Wszystko można, ja np. biegam ze swoim własnym "szkicem" planu modyfikowanym na bieżąco. Ale podejście by mieszać plany na 5 i 3 km wydaje się dziwne. To już chyba lepiej zostać przy tym planie, tylko np. zmniejszyć kilometraż lub czas tych długich wybiegań, a niektóre treningi szybkościowe robić nieco krótsze odcinki, ale w szybszym tempie.Matti93 pisze: ↑02 lip 2023, 16:35 Wydaje mi się, że zacznę trenować tym planem: https://bieganie.pl/trening/5km-dla-amb ... 3-tr-tydz/
Nie ma to jednak pewnie większego znaczenia.
Najlepszy jest test Coopera, tylko trzeba jednak w miarę wiedzieć na co się stać, by od początku biec w miarę szybko, bo inaczej wynik testu będzie niedoszacowany, nie da się potem nadrobić czasu. Na tej podstawie można przeliczyć czasy na konkretny dystans , jest do tego w sieci wiele różnych kalkulatorów, także przeliczyć jak szybko biegać różne treningi.
A może zamiast 4 km w 16 minut załóż sobie 5 km w 20 minut. 5 km to bardzo popularny. dystans. Na 4 km to chyba nie ma nawet ulicznych zawodów.
-
- Rozgrzewający Się
Jako, że dopiero zaczynam swoją przygodę mogę mieć dużo głupich pytań..
1. Zaczynając z planu z linku: https://bieganie.pl/trening/5km-dla-amb ... 3-tr-tydz/
pierwszy dzień jest oznaczony 15′ 75% - czy ja dobrze rozumiem - 15 minut biegu tętna maksymalnego (w moim przypadku Hmax 190, więc 75% to 142,5???)
2. Dziś właśnie w taki sposób przebiegłem i tempo było bardzo wolne i praktycznie się nie zmęczyłem, nawet ciężko mi było utrzymać takie niskie tętno - czy ja dobrze to rozumiem?
Dodam, że ja się dopiero uczę treningu z głową dlatego prośba o wyrozumiałość
1. Zaczynając z planu z linku: https://bieganie.pl/trening/5km-dla-amb ... 3-tr-tydz/
pierwszy dzień jest oznaczony 15′ 75% - czy ja dobrze rozumiem - 15 minut biegu tętna maksymalnego (w moim przypadku Hmax 190, więc 75% to 142,5???)
2. Dziś właśnie w taki sposób przebiegłem i tempo było bardzo wolne i praktycznie się nie zmęczyłem, nawet ciężko mi było utrzymać takie niskie tętno - czy ja dobrze to rozumiem?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:47
- Życiówka w maratonie: - - -
Przecież #mimi ci podlinkował plan na 3 km, w dodatku rozpisany na konkretne czasy.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 56:30
wielce prawdopodobne iż masz tętno maxymalne wieksze niż te 190 i tyle.Matti93 pisze: ↑03 lip 2023, 20:43 Jako, że dopiero zaczynam swoją przygodę mogę mieć dużo głupich pytań..
Tompoz
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
Aby efektywnie przebiec 4 km dystansu, warto rozpisać bieganie na różne fazy. Rozpocznij od kilkuminutowego rozgrzewki, wykonując dynamiczne rozciąganie i łagodny jogging. Następnie utrzymuj stałe tempo przez większość trasy, dostosowując je do swoich możliwości. W ostatnich 1-2 kilometrach zwiększ tempo, angażując większe wysiłki. Pamiętaj także o odpowiednim nawodnieniu i relaksującym rozciąganiu po biegu, aby zapobiec kontuzjom i poprawić regenerację mięśni.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Z czatu GPT to wkleiłeś?
Nie umiem biegać, ale bardzo lubię. W szkole nigdy nie ukończyłem biegu na 1km, a w 2023. roku przebiegłem 3714 km. Nie robię planów i jest mi z tym dobrze.