Wypadająca pięta
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witajcie biegacze!Mam problem ,a mianowicie moja nieszczęsna pięta.Zakupiłem buty które były w sam raz idealnie dopasowane itp itd . Miałem małą wiedzę o doborze czytałem różne poradniki,wszelakie fora o tematyce biegowej.Gdy biegałem w zwykłych „adasiach”nie było tego problemu ,chodzi o luźna piętę podczas biegania .Sprawdzałem podczas chodu wszystko ok,natomiast gdy biegnę czuje wielki luz.Posiadam skarpetki stricte do biegania ,nic nie pomogło.Prosiłbym o radę ,co można by uczynić aby niejaki problem zniknął .Zaznaczam ze zrobiłem już ok.100km
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jedyne co mi przychodzi do głowy to przyłożyć się do wiązania - odpowiedni poziom ścisku na całej długości sznurówek, "węzeł biegacza" (nie wiem jak po polsku -> wygoogluj "runner's knot") na końcu.
Można też spróbować trochę grubszych skarpet (np. Balega) ale cudów nie ma, jak się niefortunnie trafi z anatomią względem buta to chyba nic nie wymyślisz.
Można też spróbować trochę grubszych skarpet (np. Balega) ale cudów nie ma, jak się niefortunnie trafi z anatomią względem buta to chyba nic nie wymyślisz.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
W niektórych butach konkretna pięta nie siedzi dobrze i nic z tym nie zrobisz. Wypróbuj inne buty. Moim ideałem trzymania pięty były np. Saucony Triumph 18 (chociaż drop dla mnie za wysoki), a koszmarem piętowym Hoka Rincon 3. Rozmiar ten sam, a odczucia zupełnie inne.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
Koszmarem piętowym dla ciebie, bo dla mnie nie.
Masz inne stopy i tyle.
Każdy musi dany but sprawdzić na sobie.
Wysłane z mojego Pixel 5 .
Masz inne stopy i tyle.
Każdy musi dany but sprawdzić na sobie.
Wysłane z mojego Pixel 5 .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze
Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
- weuek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 42
- Życiówka w maratonie: 3:55
- Kontakt:
Na ciebie w zasadzie wszystko pasuje (ciasne, szerokie - bez różnicy), więc masz nieograniczony wybór. Tylko jak te odciski wytłumaczysz? Dla mnie to jest dowód złego doboru buta.
- keiw
- Zaprawiony W Bojach
W Rincon nie mam i nie miałem odcisków.
Miałem w Altra Olympus, gdzie biegłem w górach 5h w ulewie.
Miałem też w Altra Escalante 2, z którymi dogadałem się dopiero po kilku biegach.
Escalante miałem wszystkie wersje i akurat tylko wersja 2 powodowała otarcia.
Pozostają jeszcze inne kwestie zdrowotne związane m.in. ze skórą, o czym chyba zapominasz.
To wszystko są cechy osobnicze i nie zawsze co tobie pasuje, będzie pasować innym.
Edit:
Oczywiście nie zaprzeczam, że buty nie powodują odcisków, jak najbardziej mogą, tak jak i skarpety, ale ten sam model u jednego je spowoduje a u drugiej osoby zupełnie nie.
Wyżej ustosunkowałem się do "wypadania pięty" w Rincon, co u mnie nie ma zupełnie miejsca. Nie wiem skąd nagle temat odcisków.
Miałem w Altra Olympus, gdzie biegłem w górach 5h w ulewie.
Miałem też w Altra Escalante 2, z którymi dogadałem się dopiero po kilku biegach.
Escalante miałem wszystkie wersje i akurat tylko wersja 2 powodowała otarcia.
Pozostają jeszcze inne kwestie zdrowotne związane m.in. ze skórą, o czym chyba zapominasz.
To wszystko są cechy osobnicze i nie zawsze co tobie pasuje, będzie pasować innym.
Edit:
Oczywiście nie zaprzeczam, że buty nie powodują odcisków, jak najbardziej mogą, tak jak i skarpety, ale ten sam model u jednego je spowoduje a u drugiej osoby zupełnie nie.
Wyżej ustosunkowałem się do "wypadania pięty" w Rincon, co u mnie nie ma zupełnie miejsca. Nie wiem skąd nagle temat odcisków.
Mój Blog "Luźne wpisy"
- Sikor
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 40:35
- Życiówka w maratonie: 3:13:29
- Kontakt:
Jarek wszystko ladnie wyklarowal, moge tylko przytaknac.
Obcierajace buty, koszulki i majtki to sprawy osobnicze: jednemu obcieraja te a drugiemu inne.
Co do latajacej piety, to tak jak juz ktos zauwazyl: dowiazac mocniej sznurowki, zeby stopa nie przesuwala sie do przeou w budzie i pieta pozostawala w mocnym konktakcie z zapietkiem.
Jezeli nawet to nie pomoze, to coz, pech, nastepnym razem kup inne buty. Z tym, ze jezeli latanie piety nie powoduje obtarc, to nie widze problem dobiegac w nich do konca.
Obcierajace buty, koszulki i majtki to sprawy osobnicze: jednemu obcieraja te a drugiemu inne.
Co do latajacej piety, to tak jak juz ktos zauwazyl: dowiazac mocniej sznurowki, zeby stopa nie przesuwala sie do przeou w budzie i pieta pozostawala w mocnym konktakcie z zapietkiem.
Jezeli nawet to nie pomoze, to coz, pech, nastepnym razem kup inne buty. Z tym, ze jezeli latanie piety nie powoduje obtarc, to nie widze problem dobiegac w nich do konca.