Technika biegu - analiza

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No i serce mi łamiesz, bo ja jutro zupełnie gdzie indziej.

Wiedziałem, że gdzieś to zapisałem, poradnik zdrowie pl, stek bzdur i mitów o przysiadach, szkodliwych bzdur ale to magia internetu. :hejhej:

Przysiady - jak robić przysiady?
Poniższa instrukcja pozwoli ci krok po kroku wykonać prawidłowy przysiad.

Stań prosto w lekkim rozkroku. Głowa powinna być przedłużeniem kręgosłupa, wzrok skierowany przed siebie. Wciągnij brzuch.
Powoli zacznij uginać kolana jednocześnie wypychając biodra do tyłu. Dla lepszej równowagi możesz trzymać ręce wyprostowane przed sobą. Staraj się, aby kolana nie wychodziły daleko przed palce stóp (jeśli jednak trudno ci zachować równowagę w tej pozycji, kolana mogą wyprzedzać stopy - ważniejsze jest, by nie pochylać się zbyt mocno do przodu). Pamiętaj również, by stopy całe przylegały do podłoża. Kąt między udem a podudziem powinien wynosić maksymalnie 90 stopni.
Prostując kolana, powróć do pozycji wyjściowej.
Przysiady wykonuj powoli, bez pośpiechu. Ważne jest, aby w czasie ćwiczenie kręgosłup był prosty, a brzuch wciągnięty.
New Balance but biegowy
Keri
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka w maratonie: 2:59:50

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 16 wrz 2022, 22:11 Tołfutstrajk. Widziałem u strusi i kilku ludzi, więc na metaanalizę za mało, ale studium przypadku chociaż.
-------------------------------

Pogrzebałem trochę przy McColgan.

ObrazekObrazekObrazek
Tak się zastanawia, czy to przekłamanie wynikające z zapętlenia, czy też prawe biodro "ucieka" jej na zewnątrz?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dokładnie. Prawe biodro w chwili uderzenia nie rozciąga pośladka, czyli przyczep końcowy nie idzie do przodu do rotacji wewnętrznej tylko na zewnątrz, zabierając ze sobą miednicę ze sporą częścią tkanek nad nią. Widać jak ciągnie tkanki na żebrach po prawej stronie. Taki nielokomocyjny shift w prawo pokaźnej masy ciała.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Zawsze tak ma, bo może dlatego, że wybiegła z łuku,
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dlatego trzeba więcej przykładów, ale z dotychczasowych obserwacji dostrzegam, że w takim razie zawodniczka bardzo lubi wybiegać z łuku. Nawet jak łuku nie ma.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:15
Życiówka w maratonie: 3:48:08

Nieprzeczytany post

Tu by chyba taśmy/gumy na uda mocno pomogły! Może do niej napisać, w sensie zwrócić uwagę na ten element? A może by się obraziła? :spoczko:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Obrażają to się tylko nasi zawodnicy. Jakbym mierzył wszystkich polską miarą, to nigdy bym nie poleciał do Kenii. Bo po co...
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To moim zdaniem powinieneś spróbować.
Analizujesz technikę, zauważyłeś coś takiego, tak trenujesz swoich zawodników (dajesz linki) i proponujesz by spróbowała to i to, na pewno jest jakiś kontakt do niej, najlepiej na priva

Myślę, że jak już zobaczy jak realizuje krok będzie zdziwiona lekko i zadowolona, że ktoś aż tak się tym interesuje.
Interesuje, tu oczywiście mam na myśli nas z forum! :spoczko:
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślisz, że mógłbym zostać jej biomechanikiem od prawego biodra? Hmmm. No nie wiem, czy Ruda byłaby tym zachwycona.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Konsultantem!
Wiedzę masz, i to dużą, oferuj, a co...

Ograniczenia są tylko w naszej głowie...
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

yacool pisze: 24 wrz 2022, 20:50 Hmmm. No nie wiem, czy Ruda byłaby tym zachwycona.
Hmmm, chcesz poznać moje zdanie?
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Chyba nie.

No ale sam pomysł na forum jako źródło, czy też inkubator śmiałych inicjatyw, to jak najbardziej jest to jego potencjał. Taki kamyczek do ogródka bezideowych mediów społecznościowych, które wypierają przestarzałe formy komunikacji.
Na razie skupiam się na moim czujniku. Jak to wypali, to mam nadzieję, że właśnie ludzie skupieni wokół forum staną się pierwszymi testerami. System tworzony od początku przez biegaczy kontra system garmina na przykład. Coś jak linux kontra windows.
Drwal Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Udziel tej rady!
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

No i facebuk kontra ławeczka pod wiejskim sklepem.
A jakbyś wpadł na pomysł zasilenia tego czujnika, z zasilacza laboratoryjnego, to nie zapomnij że tam oprócz masy i (+) jest też (-), a cyferki na wyświetlaczu strasznie małe. :grr: szlag by to.
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2022, 21:33 przez pawo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie no. Na komórkę ma być od razu zrzut treningu jak tylko będzie w zasięgu. A gapienie się w zegarek podczas biegu zmienia bieg. Czyli mamy problem obserwatora wpływającego na doświadczenie poprzez samą obserwacje, czy jakoś tak.
ODPOWIEDZ