Garmin Fenix 7

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

u mnie z lasami słabo, ale tam gdzie biegam ze „szczątkową” widoczności gps daje zajebiscie.
używałem Corosa z tym dual band a teraz Epixa2.
jeżeli pytasz czy warto dopłacić to w mojej opinii zdecydowanie warto.
New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze: 20 cze 2022, 13:00 u mnie z lasami słabo, ale tam gdzie biegam ze „szczątkową” widoczności gps daje zajebiscie.
używałem Corosa z tym dual band a teraz Epixa2.
jeżeli pytasz czy warto dopłacić to w mojej opinii zdecydowanie warto.
W zasadzie to nie pytanie "czy" doplacic, bo to jasne, ze moj nastepny zegarek bedzie mial Multi-Band,
ale po prostu chcialbym wiedziec czego sie spodziewac w takiej sytuacji.
Bo to w zasadzie jedyny moment, kiedy "zwykly" GPS mnie rozczarowuje;
bo tracking dla open-water w 6x Pro w stosunku do 3 poprawili kosmicznie.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wg mnie przeskok z F6 do F7 jest dużo,dużo większy pod każdym względem niż z F5 to f6. i programowo i sprzętowo.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja biegam dużo w lesie i multi-band spisuje się super. Wiadomo, że zawsze coś może się przydarzyć z GPS, ale ogólnie różnica pomiędzy nowymi chipsetami jest spora.
Teraz biegłem letnią edycję PoYeba w Puszczy Bukowej z F7X a w styczniu biegłem to samo z F6X.
Nałożyłem traki do porównania. Dodam, ze trasa była delikatnie tylko zmodyfikowana w rejonie mety i różnica była w dwóch niewielkich miejscach na trasie. Oczywiście zimą nie było liści a teraz oczywiście wszystko gęsto zarośnięte.
Link:
http://www.mygpsfiles.com/app/#OfRsOqiL
Można sobie powiększyć i zobaczyć różnice.
Teraz bieg rejestrowałem na profilu, który mam ustawiony pod ultra i tu nie miałem włączonego multi-band.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dziekowac, niezle to wyglada :taktak:
duzymis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46m 35s
Życiówka w maratonie: 4h 13m

Nieprzeczytany post

Używam F7X który multi-banda nie ma i mimo wszystko mam najlepsze wykresy jakie do tej pory widziałem, a przed jego zakupem testowałem Grit X, Corosa Vertixa (1) czy F6X

Jakby ktoś chciał - bieg w Lubawce, las, góry, do tego zrobiło się pochmurnie dosyć (na szczęście)
Jak dla mnie ślad bardzo ok na te warunki

http://www.mygpsfiles.com/app/#Ps6LB4La
Gorbalski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

duzymis pisze:Używam F7X który multi-banda nie ma i mimo wszystko mam najlepsze wykresy jakie do tej pory widziałem, a przed jego zakupem testowałem Grit X, Corosa Vertixa (1) czy F6X

Jakby ktoś chciał - bieg w Lubawce, las, góry, do tego zrobiło się pochmurnie dosyć (na szczęście)
Jak dla mnie ślad bardzo ok na te warunki

http://www.mygpsfiles.com/app/#Ps6LB4La
Zastanawiałeś się nad Epixem ?
Ja zbieram się do wymiany swojego TicWatcha PRO 3 GPS bo ostatnio podczas biegu się wyłącza.
Zegarek trochę danych dostarcza: długość kroku, ilość kroków / minutę.
Średnia prędkość, strefy tętna VO2 max.
No właśnie ale to są tylko dane a chciałbym mieć sprzęt, który na podstawie danych wygeneruje optymalny trening aby polepszyć wyniki na 10 KM.
Skłaniam się ku 7X ale najprostszy model.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S .

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja bardzo lubię Garmina jako 'suplement treningowy', body battery działa zaskakująco dobrze i skutecznie pokazuje kiedy coś nie gra w organizmie (przetrenowanie/przeziębienie/słaba regeneracja), wskaźnik "stresu" odpowiada mniej więcej temu jak się czuje, bywało że zegarek 2 dni wcześniej niż ja wiedział że będę chory.

Nie zmienia to faktu że jako platformę treningową polecam go tylko kompletnym amatorom którzy biegają stricte dla frajdy, bez szczególnego skupienia na poprawianiu wyników:
- zróżnicowanie treningów jest stosunkowo małe (kilka wariantów które powtarzają się przez praktycznie cały plan),
- algorytm czasem ma brainfart, ja np. na plan HM poniżej 1h50m przez pierwsze 4 tygodnie miałem tylko i wyłącznie 'easy run' (dodam że zaczynając plan miałem ok. 45km tygodniowo, na pewno nie wymaga to dodatkowego klepania kilometrów już na starcie planu)
- planowi potrafi kompletnie odbić kiedy kombinujemy z przestawianiem treningów - miałem tydzień przerwy i z prawie 2h długiego biegu zawróciło mnie do 1h10m - 5 tygodni progressu do tyłu,

Na pewno jest to lepsze niż człapanie w kółko tego samego (jak robi wielu biegaczy), ale jak ktoś chce naprawdę poprawić wyniki polecam jakąś książkę (np. Jacka Danielsa), gdzie jest do wyboru multum treningów o znacznie większej elastyczności niż Garminowe propozycje + ciekawe anegdoty i wytłumaczenie dlaczego robimy takie a nie inne jednostki treningowe / jakie są z nich korzyści.

TL;DR: kup Garmina bo jest fajny (i paradoksalnie właśnie durny zegarek dał mi motywację do biegania i polepszania wyników - tak naprawdę odmienił mi życie), ale trening sobie ułóż z lepszego źródła :)
Gorbalski
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

W chwili obecnej mam wrażenie właśnie takiego biegania w kółko wokół naszych zbiorników retencyjnych.
Raz przebiegnę te 10 km szybciej raz wolniej a zależy mi na progresie.

Wysłane z mojego Mi MIX 2S .

duzymis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46m 35s
Życiówka w maratonie: 4h 13m

Nieprzeczytany post

Gorbalski pisze: 23 cze 2022, 14:02 Zastanawiałeś się nad Epixem ?
Nie, zależało mi na czasie pracy na baterii i zegarku typowo sportowym, a Epix już jakby mocno skręcał w stronę smart.
W F7 mam wyłączone np. powiadomienia z telefonu całkowicie. Ostatnie czego sobie życzę podczas biegu to jakieś info o połączeniu czy wiadomości

Potwierdzam info o battery level czy informacji o stresie - u mnie też działa to ok. Ostatnio w domu pojawił się nowy członek rodziny, noce bywają ciężkie i to na nim też od razu widać ;)
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

https://www.eazymut.pl/garmin-enduro-2/ ... 54-01.html

Jest i Enduro 2, tym razem niewykastrowany (Enduro 1 nie miał map) kuzyn z jeszcze bardziej podkręconą baterią i wszystkimi możliwymi opcjami (solar + szafir, tytan, 32GB).

Wisienka na torcie to 2x jaśniejsza latareczka.

Jedyny szkopuł taki że kosztuje tyle co dwa Forerunnery 955.

Ale najciekawsze w tym zegarku jest chyba to że nic nie wyciekło przed premierą :hej:
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Czym różni się seria Enduro 2 od serii F7X?

Widzę, że niby jest grubszy, ale ma mniejszą wagę 70g?
Mój Blog "Luźne wpisy"

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jedyna realna różnica jest dla tych co jadą na multibandzie, bo Enduro ma praktycznie 2x taką żywotność baterii w tym trybie (41h vs 81h) - nie mam pojęcia jak Garmin to zrobił. No i dostaje się pasek nylonowy w zestawie, za który Garmin zapewne w swoim stylu będzie kasował 4 stówki :)

Cena zabija, ale z nowym systemem SatIQ (automatyczne przełączanie trybów GPS) mówimy o zegarku który nawet ludzie biegający codziennie będą ładować może z 15 razy w roku - chociaż to overkill bo podładować zegarek raz w tygodniu to żaden problem, te liczby po prostu robią wrażenie, w czasach gdzie muszę ładować czołówkę, słuchawki, telefon, czujniki i inne duperele każdy sprzęcik który dodaje odrobię wytchnienia jest mile widziany.
LukeDNB
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 42:32
Życiówka w maratonie: 3:27:37

Nieprzeczytany post

Warto dodać, że SatIQ za jakiś tydzień/dwa (jak doszlifują betę oprogramowania) trafi też na Fenixy7/Epixy2, razem z całą masą innych funkcji z 955 :)
5km - 19:46 (atest)
10km - 41:40 (zawody bez atestu)
15km - 1:03:15 (atest)
HM - 1:32:04 (atest)
M - 3:27:37 (atest)
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Już dawno trafił. Jak ktoś siedzi na starym stable, to oczywiście nie ma, ale to stable jest i tak tylko "stabilne" w domyśle

Wysłane z mojego Pixel 5 .

Mój Blog "Luźne wpisy"

ODPOWIEDZ