Garmin Fenix 7

Bzyk
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Tak, ogarnia, wybierasz tylko ten, który ma być preferowanym źródłem monitorowania.
New Balance but biegowy
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Oki dzięki.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 05 lut 2022, 22:05
Dziś miałem też dziwną sytuację z F7.
Pobiegłem na Parkrun, pauza na kilka minut przed startem, wznowilem i na koniec Parkrun druga pauza na kilka minut by się zeskanować, wznowilem trening i pobieglem do domu.
Całość to 20km i w domu dopiero zauważyłem, że trak kończy się dokladnie na koniec Parkrun. Dalej wszystkie dane mam ponieważ miałem Stryd. Po drugiej pauzie nie wiem czemu zdechł GPS.
Taką samą sytuację opisała jedna z osób na forum Garmin:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... ty-widgets

Nie skojarzyłem wcześniej, że może być błąd w sofcie, który wyłączy GPS, jeśli w czasie trwania treningu wejdziemy w widgety.
Ja dokładnie tak zrobiłem, bo po pauzie, przytrzymałem lap, co wywołało standardową tarczę zegara i z tej pozycji wszedłem w widgety, by wybrać "Parkrun Barcode":
https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/e7b7 ... 8bdad9f17c
Z tego widget zeskanowałem swój kod Parkrun, wróciłem ponownie do wstrzymanego biegu i wznowiłem sesję.
Jak napisałem nie zauważyłem, że GPS nie działa, bo miałem Stryd.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
duzymis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46m 35s
Życiówka w maratonie: 4h 13m

Nieprzeczytany post

Od wczoraj używam F7X obok Polara Grita X i póki co wrażenia o wiele, wiele lepsze niż przy szybkim teście F6X. Może dlatego, że byłem już nieco przygotowany na ewentualne problemy z softem, a może kwestia dotyku, który jak dla mnie powoduje, że ze sprzętu korzysta się o wiele, wiele przyjemniej. Na Polarze nie miało to znaczenia (choć dotyk ma, ale działający niego gorzej), bo tam zwyczajnie mniej opcji. W Garminie jest tego dużo i przeklikiwanie się było strasznie niewygodne.

Zrobiłem też testowy bieg z dwoma jednocześnie na 11 km - trasa miejska ale mieszana, nieco otwartej przestrzeni, a nieco specjalnie blisko bloków (w tym 10-piętrowych) aby zobaczyć, jak sobie poradzą. Zegarki na kurtce biegowej, podłączone do pasa H10 (Garmin po ANT+, Polar po BT).
Ogólnie raz jeden, raz drugi lepszy, nie są to jednak zmiany jakieś kosmiczne. W jednym miejscu Polar zaliczył kompletny "fuckup" przez co potem miał cały czas odchył o 50m, ale poza tym bardzo, bardzo podobne - F7X ustawiony domyślnie, czyli na wszystkie systemy (to nie wersja Sapphire, więc multibanda nie ma). Przy autopauzie oraz powrocie z niej do ruchu oba wypadały niemal identycznie.

Poza tym nieco moich wrażeń i z treningu i ogólnych:
+ ze względu na większy rozmiar jest po prostu świetnie dobrze widoczny przy podnoszeniu ręki podczas biegu (ale nie jest to idealne, minusy dalej)
+ świetnie reaguje na podnoszenie ręki
+ cały bieg wziął 1% baterii gdzie i tak nie był ładowany jak powinien (odłączony przy 99% i tyle)
+ wibracje / dźwięki bardzo ok, można powiedzieć, że odczucia takie jak powinny być
+ mimo moich obaw, nie był odczuwalny wagowo negatywnie podczas biegu
+ po zakończeniu treningu bardzo dobre info o tym ile było tlenowo, a ile beztlenowo: obecnie zależy mi na tym dużo bardziej niż np. mocy jaką daje mi Polar i z którą nie mam co zrobić
+ to zwyczajnie nowszy sprzęt
+ Garmin będzie go aktualizował przez najbliższe 2/3 lata (choć to nie zawsze zaleta?)
+ nowszy chipset GPS
+ nowszy pomiar tętna (wg. dc bardzo ok)
+ dłuższy czas pracy (zależne od ustawień, ale patrząc co ludzie piszą to tak 2-3x tyle co Polar)
+ o 1 rok dłuższa gwara (3 vs 2 lata) bo brany w eAzymut
+ dobre mapy, które przy obsłudze z dotykiem zrobiły się użyteczne (w F6X to była porażka)
+ jednak nieco bajerów które być może się przydadzą (np. płatności, muzyka na siłce)

- podsumowania autolapów (co 1 km) takie mało czytelne, słabiej wyglądają niż na Polarze
- słaby kontrast np. wskaźnika tętna, u Polara cała liczba jest w kolorze danej strefy co robi to czytelniejszym
- liczby itd. mimo że większy ekran też takie mniej czytelne.. choć może to też kwestia przyzwyczajenia, a może jeszcze muszę pogrzebać w ustawieniach
- tandetny, silikonowy pasek w zestawie w telefonie za ponad 4 tysiące: Garminie, serio?!
- póki co jak dla mnie Garmin connect jako platforma dużo gorsza niż Polar Flow: jeden bałagan, masę zbędnych rzeczy itd... choć ofc. platforma sama za mnie nie trenuje
- przy pracy biurowej: nieco go czuć przy ciągłym noszeniu, może trzeba chwili aby się przyzwyczaić

A jakby ktoś interesował wspomniany fuckup Polara - dwa zrzuty, pierwszy z Fenixa (ten źle pokazuje na dole: na "kółeczko" wbiegałem z jednej strony, wybiegałem z drugiej), drugi z Polara (dobrze zaznaczone wejście i wyjścia, ale w środku masakracja):

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Wypychają soft 7.24:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... tware-7-24

Dziś biegałem z kolegą, który ma F6. Tu screen z zapisów trasy:
Obrazek
https://i.imgur.com/qHpQhY2.jpg

Obrazek
https://i.imgur.com/mE9TKEM.jpg

Który jest który? :spoczko:

Specjalnie dla Jan123, który mi zarzucał, że daję ślady zegarków z różnych okresów :bleble:
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

tak się nie liczy bo na innej ręce .
duzymis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46m 35s
Życiówka w maratonie: 4h 13m

Nieprzeczytany post

Podrzucam bo ten koleś sam kupuje sprzęt i naprawdę konkretnie testuje.

https://www.youtube.com/watch?v=Ka9LXKQy-fQ

W skrócie odnośnie Fenixa 7:
1. Analizę snu można wyłączyć bo i tak jest kiepska
2. Pomiar tętna jest całkiem całkiem, choć są lepsze sprzęty
3. GPS nawet w wersji zwykłej (bez multi-band) wypada najlepiej z dotychczas testowanych zegarków
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Oglądałem to już wcześniej i ten test, jak dla mnie, ma małą wartość. Nic ciekawego.

Dla mnie w zapisie snu istotne jest by czas zaśnięcia i obudzenia był zgodny, no i by widać było przebudzenia w czasie snu. Z tym nie mam w F7 problemów. Na fazy nie zwracam uwagi bo tego i tak z niczym nie sprawdzę i nie mam na to wpływu.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

W moim przypadku aktualizacja nic nie poprawiła w kwestii dynamiki biegu. Jak czasem załapie po 20 minutach to trzyma. Zachowanie zegarka nie jest normalne. Wrócę z ferii i będę reklamował.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Coś jest nie tak. Odpisałem ci na forum Garmina. Na razie nikt nic tam ciekawego nie zasugerował.
Dane po prostu powinny być, tym bardziej, że masz dwa pasy. Z jednym to można by podejrzewać, że coś jest nie tak z pasem.
Z RD Pod mam całą dynamikę biegu, przykład: https://connect.garmin.com/modern/activity/8264764350

Zgłoś sprawę do Garmina.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

keiw tak wiem. Tym bardziej, że do wczoraj miałem jeszcze F6X Pro i miałem z czym porównać. Wczoraj przed biegiem czekałem 15 minut aby wskoczył ekran z dynamiką. Póki ekranu nie ma to wiem że pomiaru nie będzie.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja u siebie nawet nie ustawiłem żadnego pola danych z dynamiką biegu.
Domyślam się, że masz to dodane ze względu na związane z tym problemy.
Ciekawe czy to problem globalny, czy wadliwy egzemplarz.
Na razie jednak nie widziałem by ktoś poruszał podobny problem.

Wysłane z mojego Pixel 5 .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

niuniek24w - a czy w czasie kiedy brak jest dynamiki biegu masz zapis częstotliwości oddechu? Zobacz to na Connect ale poprzez www.

Mój Blog "Luźne wpisy"

Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 08 lut 2022, 20:29 Wypychają soft 7.24:
https://forums.garmin.com/outdoor-recre ... tware-7-24

Dziś biegałem z kolegą, który ma F6. Tu screen z zapisów trasy:
Obrazek
https://i.imgur.com/qHpQhY2.jpg

Obrazek
https://i.imgur.com/mE9TKEM.jpg

Który jest który? :spoczko:

Specjalnie dla Jan123, który mi zarzucał, że daję ślady zegarków z różnych okresów :bleble:
Jeżeli chodzi o sam ślad to jest dość spora różnica, a jak wygląda kwestia dokładności tempa (bo zakładam że to gradient prędkości)?

F6 sugerowałby sporo zmian tempa (praktycznie cały szlak ma pełne spektrum kolorów) zaś F7 sugeruje że w biegu były 2-3 przyspieszenia (i lekkie zwolnienie na południu) a reszta w miarę stabilnym tempie.

A jak było naprawdę?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

To był spokojny towarzyski bieg, całość przegadaliśmy. Nikt nie patrzył na zegarek i nie pilnowaliśmy tempa.
Zwiedzaliśmy okolice nieznane mojemu koledze:-)

Mój Blog "Luźne wpisy"

ODPOWIEDZ