Garmin Fenix 7

Awatar użytkownika
Svolken
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:08
Życiówka w maratonie: 3:51:50

Nieprzeczytany post

Ryszard N. pisze: 27 sty 2022, 16:37 Jan123, przypomina mi kolesi z forum fotograficznego. Tam zawsze jest grupa tych, którym Leica Q2 się nie podoba. Oczywiście nie mają i mieć nie będą. Są za to absolutnymi znawcami sprzętu.
Jak może się nie podobać???? :szok: :usmiech:
New Balance but biegowy
Ryszard N.
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Svolken pisze: 27 sty 2022, 17:15
Ryszard N. pisze: 27 sty 2022, 16:37 Jan123, przypomina mi kolesi z forum fotograficznego. Tam zawsze jest grupa tych, którym Leica Q2 się nie podoba. Oczywiście nie mają i mieć nie będą. Są za to absolutnymi znawcami sprzętu.
Jak może się nie podobać???? :szok: :usmiech:
Nadchodzi q3, tak więc, podobnie jak na 7x, czekamy,…😀
Awatar użytkownika
Deter
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Wracając do śladu. Zegarek pozostawiony nieruchomo na kilka godzin pokaże kilka kilometrów i jakiś ślad a co dopiero w ruchu
Gagman
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 27 sty 2022, 07:03Jak F6X Pro Solar nie miał wersji z szafirem to było narzekanie, że Garmin tego nie zrobił, teraz w drugą stronę.
Szkoda oczywiście, że nie daje nam wyboru.
Ale jest 7x Solar bez szafiru:
https://trigar.pl/garmin-fenix-7x-solar-szary
hyzop
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Gagman pisze: 29 sty 2022, 18:14
keiw pisze: 27 sty 2022, 07:03Jak F6X Pro Solar nie miał wersji z szafirem to było narzekanie, że Garmin tego nie zrobił, teraz w drugą stronę.
Szkoda oczywiście, że nie daje nam wyboru.
Ale jest 7x Solar bez szafiru:
https://trigar.pl/garmin-fenix-7x-solar-szary
Jest ale nie ma wszystkich funkcji co ten z szafirem.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Od samego początku jest Solar bez szafiru i ciągle jest dostępny w sprzedaży.
Funkcje zasadniczo ma takie same, różnice polegają na pamięci 16GB, braku wielopasmowości GPS i nie jest to tytan DLC.
Zwykły ekran F7 z Gorilla DX też będzie pod pewnym kątem bardziej "mleczny" w porównaniu do F6 z takim samym ekranem (powłoka dotykowa i ewentualnie solarna - już o tym pisałem).

Zainteresowanym, co do ekranu, polecam ten wątek:
https://www.reddit.com/r/GarminFenix/co ... phire_red/

Te osoby dobrze opisały sprawę:
Obrazek

W słońcu widoczność jest bardzo dobra:
Obrazek
Moje foto z wczoraj:
Obrazek

Kupiłem sobie na Amazon słuchawki BT SoundPEATS H1 https://www.amazon.pl/gp/product/B08ZXHWMDH/ i grają rewelacyjnie z F7. Nie mam trzasków czy przerywania muzyki, jak to podrzucał info Jan123.
W domu testowałem również na Bose QuietComfort 35 II oraz starych TWS Mpow i na wszystkich słuchawkach muzyka i komunikaty z F7 odtwarzają się bez żadnych problemów.

Na początku napisałem, że nie widzę żadnej zmiany rewolucyjnej, ale po 12 dniach przekonałem się, że jednak tych zmian na plus jest całkiem sporo i nie żałuję, że sprzedałem F6X Pro Solar i zakupu jego następcy.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Fajne zestawienie z danymi serii F7: https://www.fitness-tracker-test.info/e ... n-fenix-7/

Tu istotne, że obsługiwane są różne systemy satelit:
Obrazek
DCR również o tym wspominał.

Jeszcze porównanie śladu GPS z sieci:
Obrazek
Mogę to potwierdzić z obserwacji u siebie.

Dziś ponad 2h20min biegu i zegarek zaciągnął trochę energii ze słońca:
Obrazek
Nie wiem ile to dało, ale cały czas biegłem z tarczą ustawioną na mapie i zużycie końcowe było 1,2%/1h. F6X Pro przy tym pokazywał około 5%/1h.
Albo jest tak dobrze, albo widget do baterii kłamie :spoczko: Nie zapamiętałem jaki był poziom naładowania przed i po, mam dane tylko z battery widget.
Mój Blog "Luźne wpisy"

duzymis
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 46m 35s
Życiówka w maratonie: 4h 13m

Nieprzeczytany post

Przyłączę się do dyskusji - w sumie zastanawiam się nieco nad tym Feniksem
Patrząc na moje umiejętności czy szybkość, kompletny "overkill", bo co najwyżej biegam coraz więcej i więcej (zresztą celuję w dystanse ultra, ale nie w zawody), nie skupiając się na szybkości.

Nadgarstek 16 cm więc wersje X nieco duże są, no ale mniejsze to sporo słabsze baterie.
Z jednej strony, kosmiczny koszt jak na to czego potrzebuję, zegarki za 1500 zł dają mi już i tak tyle info że nie wiadomo jak to wykorzystać.
Z drugiej, mogę sobie pozwolić, budżet mi się spina, wszystko super, a do tego można go wziąć jako smartwatch, wrzucić w koszty firmowe i mieć za ~30% mniej realnie, więc może z dłuższej perspektywy...

Ostatnio miałem okazję poużywać chwilę 6X i soft garmina zrobił na mnie bardzo niemiłe wrażenie. Ale to było naprawdę krótkie użycie i może trzeba nieco czasu, aby przebić się przez wszystko
Amadeusz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zgadzam się co do software'u (jeżeli mówimy o aplikacji na telefon), oczywiście jak każdy użytkownik już się przyzwyczaiłem i mogę się po niej poruszać z zamkniętymi oczami, ale UI/UX zatrzymał się na poziomie Androida w 2014/2015, ani to specjalnie ładne, ani przemyślane. No ale po 2-3 miesiącach korzystania się zapamiętuje gdzie co jest, i nie ma problemu.

Mniejsze wersje mają słabsze baterie, ale teraz nawet 7S ma dostatecznie dużo kopa żeby nie było to upierdliwe w codziennym użytkowaniu, a na gwałt i UTMB da się przelecieć jak się przejdzie na GPS-only ;) Nie mówię już o tym że teraz Solar daje realną różnicę więc może warto rozważyć.

Co do umiejętności to jeżeli ktoś podchodzi z podejściem "jak nie biegasz HM poniżej 1:30 to nie zegarek dla ciebie" to uważam że to gatekeeping niskich lotów, to jest sprzęt do aktywności i trenowania, jak zmotywuje i sprawi że poprawisz życiówkę albo ruszysz dupsko kiedy się nie chce (bo będzie 'dziura' w treningach) to znaczy że jesteś targetem - moim zdaniem ;)

Miałbym natomiast sporą rozkminę którego wziąć, bo F7 ma wyraźnie lepszy GPS/HR i dotyk (który wiele ludzi zachwala np. w mapach) ale F6Pro to teraz super deal, widziałem już za okolice 2 klocków - mamy tu 95% funkcjonalności za niewiele ponad połowę ceny. U mnie gadżeciarska natura by wygrała (tzn. biere 7 w ciemno), ale jak ktoś się nie jara sprzęcikiem i traktuje go czysto funkcjonalnie to teraz szóstka jest chyba troszkę bardziej opłacalna.
Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

Nie wiem czy tylko u mnie jest taki bug w Fenix 7 Solar , ale ani HRM-Pro, ani Hrm-Run4 nie mierzy dynamiki biegu. Zrobię jeszcze master reset dla zasady.

Edit: Master reset nie pomógł. Poczekam na aktualizację oprogramowania i jeśli nic się nie zmieni będę reklamował.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Mam HRM-Pro, ale chcę go sprzedać i na razie nie chcę go wypakowywać :-)
Możliwe, że jest coś zrąbane w sofcie.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
niuniek24w
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:39
Życiówka w maratonie: 3:06:36

Nieprzeczytany post

keiw pisze: 02 lut 2022, 19:08 Możliwe, że jest coś zrąbane w sofcie.
Całkiem możliwe. Teraz trochę pochyliłem się nad tematem i raz na kilka prób się połączy i trzyma dane dynamiki. Z HRM-RUN 4 łączy się znacznie lepiej ale też potrafi nie zaskoczyć. Puls mierzy poprawnie, oddech także. Poczekam na update. A przyznać muszę że GPS sztos.
10 km - 38:39 -20.09.2020r.
Półmaraton - 1:28:29 - 07.04.2019r.
Maraton - 3:06:36 - 06.10.2019r.

"Bieganie dało mi odwagę by zaczynać, determinację aby wciąż próbować i duszę dziecka, aby mieć z tego wszystkiego zabawę po drodze."
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

@niuniek24w nie mam już pasa ale mam Garmin RD Pod i mam zarejestrowaną całą dynamikę biegu.
Dziś miałem też dziwną sytuację z F7.
Pobiegłem na Parkrun, pauza na kilka minut przed startem, wznowilem i na koniec Parkrun druga pauza na kilka minut by się zeskanować, wznowilem trening i pobieglem do domu.
Całość to 20km i w domu dopiero zauważyłem, że trak kończy się dokladnie na koniec Parkrun. Dalej wszystkie dane mam ponieważ miałem Stryd. Po drugiej pauzie nie wiem czemu zdechł GPS.

Wysłane z mojego Pixel 5 .

Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
Pablope
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Szczecin, ciemna strefa.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Przepraszam, że zadam tutaj takie małe pytanko do użytkowników Garminów.

Jak to wygląda z Connect-em jak się ma kilka zegarków? Garmin ma ogarnięty temat?
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
ODPOWIEDZ