Garmin Fenix 7

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze:Zakładam ten wątek, bo pewnie koło kwietnia 2021 będzie nowy zegarek Fenix 7.

Czego się spodziewacie ?

Ja zakładam, że będzie LTE , może ekg cos z appla , SOLAR, nowe sugerowanie treningów, może moc
Nie zakładam aby coś rewolucyjnego wprowadzili.
Co by was skłoniło do zmiany na F7?
Jedynie co trafiłeś to, że jest bez rewolucji Obrazek

Wysłane z mojego Pixel 5 .

Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
New Balance but biegowy
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No jak dla mnie ekran dotykowy to jest rewolucja.
A jeszcze oled-owy ekran w Epix2 to już totalna rewolucja.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
MDziubek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 22 sty 2022, 09:41 No jak dla mnie ekran dotykowy to jest rewolucja.
To tylko moje zdanie, ale to dla mnie nie jest dobry kierunek. Jednym z kryterium przy wyborze nowego zegarka, było to by nie było ekranu dotykowego.

Krótkie uzasadnienie:

Treningi robię bez blokowania ekranu, bo zawsze zablokuje się jak chce zrobić np. okrążenie lub przełączyć ekran. Jak miałem blokowanie, to często o tym zapominałem i podczas zmian było opóźnienie zanim zorientowałem się, że nie odblokowałem. I w dobrej pogodzie to nie ma znaczenia. Ale już deszcz czy przejechanie mokrym rękawem powodowało, że coś się przestawiało. Nie zawsze, ale często, stąd decyzja o rezygnacji z tego.
---------------------
Pozdrawiam
Michał
Jan123

Nieprzeczytany post

MDziubek pisze: 22 sty 2022, 10:47
Slawcio pisze: 22 sty 2022, 09:41 No jak dla mnie ekran dotykowy to jest rewolucja.
To tylko moje zdanie, ale to dla mnie nie jest dobry kierunek. Jednym z kryterium przy wyborze nowego zegarka, było to by nie było ekranu dotykowego.

Krótkie uzasadnienie:

Treningi robię bez blokowania ekranu, bo zawsze zablokuje się jak chce zrobić np. okrążenie lub przełączyć ekran. Jak miałem blokowanie, to często o tym zapominałem i podczas zmian było opóźnienie zanim zorientowałem się, że nie odblokowałem. I w dobrej pogodzie to nie ma znaczenia. Ale już deszcz czy przejechanie mokrym rękawem powodowało, że coś się przestawiało. Nie zawsze, ale często, stąd decyzja o rezygnacji z tego.
Takze tak myślałem ale dotyk da sie wyłączyć czyli nawet w basenie sie sprawdzi
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

włączony dotyk nie powoduje że przyciski fizyczne nie działają.
póki co bez deszczu działa świetnie.
do tego można sobie ustawiać foty na wl/wył na aktywność i poza aktywnością wie wybór szeroki.
Jan123

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze: 22 sty 2022, 11:38 włączony dotyk nie powoduje że przyciski fizyczne nie działają.
póki co bez deszczu działa świetnie.
do tego można sobie ustawiać foty na wl/wył na aktywność i poza aktywnością wie wybór szeroki.

Foty Robercie sobie nim robisz super. :hej:
GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:32

Nieprzeczytany post

Keiw, wrzuć proszę zdjęcia F7 z 6X (o ile jeszcze masz 6x).
Jak rozumiem Ciebie przekonała latarka? :hahaha:
Testowałeś funkcję stamina? Można to uznać za miarodajne czy to tylko bajer?
Ciekawi mnie czy dodadzą tą funkcję do 6.
Jan123

Nieprzeczytany post

GOGIEL_PL pisze: 22 sty 2022, 12:38 Keiw, wrzuć proszę zdjęcia F7 z 6X (o ile jeszcze masz 6x).
Jak rozumiem Ciebie przekonała latarka? :hahaha:
Testowałeś funkcję stamina? Można to uznać za miarodajne czy to tylko bajer?
Ciekawi mnie czy dodadzą tą funkcję do 6.
Jakby chcieli to by dodali juz dawno jak hiity.
Chyba za slaby procek. Bo wydajnosc x2 wieksza niz f6.
GOGIEL_PL
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:32

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze: 22 sty 2022, 12:59 Jakby chcieli to by dodali juz dawno jak hiity.
Chyba za slaby procek. Bo wydajnosc x2 wieksza niz f6.
Może specjalnie nie dodawali by ludzi skłonić do zakupu, a za jakiś czas pójdzie update i też się pojawi.
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 22 sty 2022, 05:10 Chciałem powiedzieć, że GPS jest na tyle niedoskonały, że producenci muszą wprowadzać programowe korekcje odnośnie dystansu. Z pewnością jedni to robią lepiej inni gorzej. Nie oceniam, bo nigdy nie analizowałem tego pod tym kątem.
To zanim zaczniesz sie wypowiadac, prosze poszperaj troche w jakis sposob obrabiany jest GPS i co to w ogole jest sygnal GPS.

Suunto na pewno posiłkuje się kadencją, ale z tego co zaobserwowałem nie wychodzi mu to za dobrze. Czy Polar to robi nie wiem, ale tak mi się wydaje, sprawdzę w niedalekiej przyszłości. Z Garminami nie mam pojęcia, ale pamiętam początek pierwszego biegu z 945, gdzie ślad był piękny a tempo mocno zaniżone. Więc coś jest w sofcie, a że to był pierwszy bieg to prawdopodobnie nie miał jeszcze wystarczająco danych porównawczych.
Dobra kończę filmikiem od Suunto
https://www.youtube.com/watch?v=qCpOK0L8o5E
Nie ma czegos takie jak "GPS speed signal". To jest skrot myslowy, ktora wprowadza niejanosci.
Co wiecej GPS nie podaje nawet sygnalu, gdzie w danej chwili sie odbiornik znajduje.
GPS przekazuje tylko informacje ktory to satelita do transmituje, gdzie powinien sie w tej chwili znajdowac itp.
Na tej podstawie odbiornik musi sobie wyliczyc ile czasu sygnal do niego lecial i na tej podstawie okresli, gdzie sie znajduje.
Odbiornik odczytuje sygnal GSP regularnie i na tej podstawie wylicza przebyta trase. I to zaczynaja sie schody.
Biorac pod uwage warunki idealne (dobry pogoda, otwarta przestrzen itp) dokladnosci sygnalu wynosi 10m. Przy zlej wyrazniej spada.
Co to oznacza? A to, ze jezeli odbiornik odczytuje syhnal np. co sekunde, to jego pozycja co sekunde moze sie przesuwac w kazdym kierunku w stosunku do polozenia rzeczywistego.
Zatem algorytm producenta musi to w jakis sposob uwzgledniac, "wygladzac", bo inaczej wygladalo by, ze lecimy totalnymi zakosami i do tego nasza predkosc jest zupelnie niestabilna.
Dlatego zegarki, czy apki w komorce, nawet gdyby dostaly idealnie takie same odczyty GPS, to na koncu i tak inaczej wyliczyly by slad, a co za tym idzie predkosc i przebyty dystans, ktore sa pochodnymi sladu.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Sikor pisze: 23 sty 2022, 22:36 To zanim zaczniesz sie wypowiadac, prosze poszperaj troche w jakis sposob obrabiany jest GPS i co to w ogole jest sygnal GPS.
Można odnieść wrażenie, że się ze mną nie zgadzasz, a następnie piszesz to samo co ja.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Awatar użytkownika
Sikor
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 40:35
Życiówka w maratonie: 3:13:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: 24 sty 2022, 06:34 Można odnieść wrażenie, że się ze mną nie zgadzasz, a następnie piszesz to samo co ja.
Widze, ze nadal zupelnie nie rozumiesz.
Piszesz jakby slad GPS i dystans byly jakimis odrebnymi tworami.
A dystans jest wynikiem liczenia sladu.
Im dokladniej slad wyliczony na podstawie sygnalu GPS pokrywa sie z prawdziwym sladem, tym dystans jest dokladniejszy.
Mowiac najprosciej jak sie da: przebyty dystans, to dlugosc wyliczonego przez odbiornik sladu.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dziś zrobiłem kolejny test na mojej ciężkiej trasie.

Jakie mam tu warunki już wcześniej opisałem:
"bieg po chodniku przy ścianach wysokich kamienic, pełno nadajników BTS i innych, trakcje elektryczne (torowiska), bieg pod kilkoma rusztowaniami i przejściami pod budynkami."

Dla zobrazowania wrzucam kilka zdjęć:
https://imgur.com/a/qvGVoVo

Obrazek Obrazek Obrazek

Naniosłem do porównania pomiary z następujących urządzeń:
- Polar V800
- Garmin 6XPro
- F7X Solar - GPS z opcją wielopasmowości
- F7X Solar - GPS bez wielopasmowości (opcja: Wszystkie systemy)
- Google Pixel 5 (smartfon)
Link -> http://www.mygpsfiles.com/app/#ngcsVira
Dla większej czytelności można sobie odznaczyć z porównania każdy z traków i wybrać te, które chcemy.
Obrazek

Tu jeszcze bieg z Polar Vantage V w tym terenie, foto z wątku VV:
Obrazek
Wątek: viewtopic.php?f=75&t=58715&p=960519#p960519
i trak VV i V800: http://www.mygpsfiles.com/app/#efRan0l3

Ocenę pozostawiam wam.
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Siedlak1975
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:59
Życiówka w maratonie: 2:59:13

Nieprzeczytany post

Na moje oko to pixel najlepszy :hejhej:
Jan123

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze: 24 sty 2022, 18:04 Na moje oko to pixel najlepszy :hejhej:
Na moje oko to co roku jest lepszy gps w 2019 widac byl najgorszy przed covidem duzy smog. Teraz biznesy sie zwijaja to i lepszy sygnal gps
ODPOWIEDZ