Slawcio pisze: ↑22 sty 2022, 05:10
Chciałem powiedzieć, że GPS jest na tyle niedoskonały, że producenci muszą wprowadzać programowe korekcje odnośnie dystansu. Z pewnością jedni to robią lepiej inni gorzej. Nie oceniam, bo nigdy nie analizowałem tego pod tym kątem.
To zanim zaczniesz sie wypowiadac, prosze poszperaj troche w jakis sposob obrabiany jest GPS i co to w ogole jest sygnal GPS.
Suunto na pewno posiłkuje się kadencją, ale z tego co zaobserwowałem nie wychodzi mu to za dobrze. Czy Polar to robi nie wiem, ale tak mi się wydaje, sprawdzę w niedalekiej przyszłości. Z Garminami nie mam pojęcia, ale pamiętam początek pierwszego biegu z 945, gdzie ślad był piękny a tempo mocno zaniżone. Więc coś jest w sofcie, a że to był pierwszy bieg to prawdopodobnie nie miał jeszcze wystarczająco danych porównawczych.
Dobra kończę filmikiem od Suunto
https://www.youtube.com/watch?v=qCpOK0L8o5E
Nie ma czegos takie jak "GPS speed signal". To jest skrot myslowy, ktora wprowadza niejanosci.
Co wiecej GPS nie podaje nawet sygnalu, gdzie w danej chwili sie odbiornik znajduje.
GPS przekazuje tylko informacje ktory to satelita do transmituje, gdzie powinien sie w tej chwili znajdowac itp.
Na tej podstawie odbiornik musi sobie wyliczyc ile czasu sygnal do niego lecial i na tej podstawie okresli, gdzie sie znajduje.
Odbiornik odczytuje sygnal GSP regularnie i na tej podstawie wylicza przebyta trase. I to zaczynaja sie schody.
Biorac pod uwage warunki idealne (dobry pogoda, otwarta przestrzen itp) dokladnosci sygnalu wynosi 10m. Przy zlej wyrazniej spada.
Co to oznacza? A to, ze jezeli odbiornik odczytuje syhnal np. co sekunde, to jego pozycja co sekunde moze sie przesuwac w kazdym kierunku w stosunku do polozenia rzeczywistego.
Zatem algorytm producenta musi to w jakis sposob uwzgledniac, "wygladzac", bo inaczej wygladalo by, ze lecimy totalnymi zakosami i do tego nasza predkosc jest zupelnie niestabilna.
Dlatego zegarki, czy apki w komorce, nawet gdyby dostaly idealnie takie same odczyty GPS, to na koncu i tak inaczej wyliczyly by slad, a co za tym idzie predkosc i przebyty dystans, ktore sa pochodnymi sladu.