Blog o biegach długich

czyli o rywalizacji na najwyższym poziomie, zarówno na szosie jak i w gó®ach
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nie robiłem takiej alternatywnej analizy, ale po zsumowaniu punktów faktycznie wszechstronność jest tu lepiej uchwycona. Jest kilka rzeczy do sprawdzenia. 1500, 3000 i 5000 są dystansami niejako obok siebie, gdzie bazą do porównań jest 3000, a pozostałe są dystansami pokrewnymi. 10000 bardziej koresponduje z 3000 i 5000, gdzie bazą jest 5000. Cheptegei i Barega bardziej pasują do tej grupy. Gigantami są zawodnicy, którzy znaleźliby się na czele obu grup. Tutaj Bekele nie powinien mieć kłopotów ze znalezieniem się na szczycie. W takich konfiguracjach można teraz zsumować czasy i punkty i ocenić, która metoda lepiej oddaje wszechstronność.
New Balance but biegowy
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Siedlak1975 pisze: Kasa Misu, kasa. Menagery wycisną z gościa co się da i następny do golenia. Takich Kamwororów w kolejce pewnie czeka cała "armia"
Nie widzę żadnego innego zawodnika z grupy treningowej Sanga, który miałby szansę na dobry występ na igrzyskach. Z całej Kenii jedynie Rhonex mógłby z nim rywalizować, ale on jest z Adidasa, więc inny sponsor i menager. Kamworor na kwalifikacjach olimpijskich pobiegł 27:01 i nikt jeszcze tak szybko nie biegał na wysokości.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Rhonex nie jest też u Sanga tylko u Colma. Dziadzio wydaje się najbardziej empatycznym i najmniej podatnym na naciski menedżerów. Myślę, że wyciągnął wnioski z Rudiszy, który nie może się pozbierać po kontuzji biodra.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z Rhonexem mu całkiem nieźle idzie, ale jakby czegoś tam brakowało. Bardzo mi się podobało jak wszyscy tylko gadali o butach z karbonem, a Rhonex przyszedł w zwykłych adidasach i poprawił rekord Cheptegeia na 10km o 14 sekund. Jednak w bardziej taktycznym biegu gdzie następują zmiany tempa Kenijczyk jakoś nie potrafi się odnaleźć, tak np było na półmaratonie w Walencji czy na MŚ w Doha.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Ogranicza go relatywnie krótki krok, co przy szarpanym tempie jest zabójcze, gdy nie ma się już rezerw w kadencji.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Właśnie obejrzałem dokument przygotowany przez maraton w Walencji opowiadający o zeszłorocznej edycji (https://youtu.be/R29mmOEOTUk) i muszę przyznać, że zrobił na mnie duże wrażenie. Widać profesjonalne przygotowanie całego filmu i naprawdę dobrze się to oglądało. Organizatorzy biegu są bardzo zaangażowani, a Marc Roig Tió, który jest trenerem w grupie NN Running Team w Kenii świetnie sobie radzi z wyborem elity. Mam nadzieję, że zrobią jeszcze jakiś dokument o zawodnikach z elity, bo moim zdaniem jest to bardzo dobry sposób na promocję biegu (tutaj np. filmik o Eliudzie przygotowany przed maratonem w Londynie - 1,4mln wyświetleń https://youtu.be/NSjslDcpzug). Z tego co sprawdziłem to w październiku w Walencji odbędzie się bieg na 10km, a zawsze mają dobre transmisję na yt, więc założę kanał i spróbuję zrobić komentarz na żywo. A w grudniu półmaraton i maraton to może uda mi się zrobić wycieczkę do Hiszpanii.

Jedyne minusy filmu to brak tłumaczenia na angielski, brak wcześniejszych zapowiedzi materiału i trochę dziwny moment premiery, bo od ostatniej edycji minęło już kilka miesięcy, a tegoroczna odbędzie się dopiero w grudniu.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zbliżają się pierwsze finały konkurencji długodystansowych w Tokio, więc stwierdziłem, że dobrym pomysłem będzie założenie własnej strony gdzie mogłbym wrzucać wpisy na ten temat. W piątek odbędzie się finał mężczyzn na 10.000m, więc wrzucam link i zapraszam do czytania. Bardzo chętnie przyjmę krytykę czy wskazówki.
Link: https://sites.google.com/view/biegidlug ... 2%C3%B3wna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
yaaceek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dla może jeszcze lepszym pomysłem gdyby to lądowało na na głównej bieganie.pl.
Dzięki za te informacje.
Awatar użytkownika
yacool
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Myślałem, że Cheptegei i Kiplimo to plemię Kalenjin. Przed czasami kolonialnymi mieli swoje tereny od Ugandy po Tanzanię.

Wrzuć może harmonogram startów i godzin oglądalności na kilka dni do przodu.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yaaceek pisze:Dla może jeszcze lepszym pomysłem gdyby to lądowało na na głównej bieganie.pl.
Dzięki za te informacje.
Chyba bym tego nie chciał. Jakieś 2 lata temu pisałem z Kubą Wiśniewskim i uświadomił mi on, że decydując się na taką współpracę musiałbym trzymać się określonych zasad uzgodnionych wcześniej z redakcją. Wolę pisać i wstawiać to co mi się podoba, żeby stworzyć coś własnego, a nie przejmować sie czy na pewno działam zgodnie z umową.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

yacool pisze:Myślałem, że Cheptegei i Kiplimo to plemię Kalenjin. Przed czasami kolonialnymi mieli swoje tereny od Ugandy po Tanzanię.

Wrzuć może harmonogram startów i godzin oglądalności na kilka dni do przodu.
Z tego co wyczytałem to Sebei jest mniej liczną grupą etniczną zamieszkującą zbocza Mount Elgon w Ugandzie, która należy do Kalenjin.

A harmonogram na pewno ogarnę
yaaceek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ricardo pisze: trzymać się określonych zasad
to już raczej nieaktualne. Ale rozumiem Cię jak najbardziej.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Dodałem już harmonogram do strony.

https://sites.google.com/u/2/d/1pLdhAUT ... authuser=2
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ricardo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Były rekordzista Japonii w maratonie (2:05:29), Suguru Osako, zapowiedział, że zakończy swoją karierę startem w olimpijskim maratonie. Wszystko wskazuje na to, że Japończyk jest w życiowej formie. Dlaczego, więc decyduje się przerywać karierę w takim momencie?

Film: https://youtu.be/9sUKftRHo1M

Tak tłumaczy swoje słowa:
"Kiedy w 2013 zdecydowano, że lokalizacją (igrzysk) będzie Tokio, wyznaczyłem sobie to jako mój cel. Dałem z siebie 100%, żeby był to mój najlepszy występ. Wyznaczając sobie ten cel chciałem wyeliminować myśl "zawsze będzie następny raz". Teraz kiedy zdecydowałem, że będzie to linia mety mojej profesjonalnej kariery, czuję, że mogę dać z siebie wszystko"
Awatar użytkownika
jacekww
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 38:27
Życiówka w maratonie: 3:53:44

Nieprzeczytany post

13:30 finał 10000m mężczyzn https://sport.tvp.pl/55102674/tokio-202 ... am-na-zywo

Tymczasem świetny bieg w eliminacjach naszej sztafety mieszanej 4x400m, raptem sekundę wolniej od WR.
ODPOWIEDZ