Trening 10k/40min

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nelman88 pisze:Ile według Ciebie to takie minimum? Ja myślę że dojdę gdzieś do 160-200km/miesiąc jak się plan rozkręci.
Ciężko powiedzieć, nie jestem trenerem, oni mają doświadczenie jakie jest minimum. Z własnego doświadczenia wiem, że 40 minut nie jest takie proste i trzeba się postarać.
Zerknij na jakieś wyniki zawodów. Ile osób robi 42 minuty a ile schodzi poniżej 40 minut.

Proponuję plany brać pod 10k (większa objętość) ale najpierw na celownik wziąć 5k/20 min. A jak zbliżysz się do 19 minut, możesz myśleć o ataku na 10k/40 min.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
New Balance but biegowy
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tak dodam, że moim zdaniem, to bym celował w 5 treningów i z 6h tygodniowo a minmum to 4 treningi i z 5h.
PB: 17:17, 36:14, 1:22:28, 2:46:06
Fotoblog+ https://bieganie.org/
Nelman88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 39:10
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Dzisiaj pobiegałem trochę po stadionie i nie ma tragedii wyszło 11,50km w tym trochę ćwiczeń na przyspieszanie i zwalnienie, rytmów i interwał 6*800m 2:57, tak więc gdzieś 3:42min/km tempo, pomiędzy nimi 3min odpoczynku w truchcie, trening wyszedł średnio 4:35min/km, nie czułem się jeszcze mocno zajechany i co najważniejsze każde 800m zrobiłem w identycznym czasie.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze:
Nelman88 pisze:Ile według Ciebie to takie minimum? Ja myślę że dojdę gdzieś do 160-200km/miesiąc jak się plan rozkręci.
Ciężko powiedzieć, nie jestem trenerem, oni mają doświadczenie jakie jest minimum.
No to ja oczywiście napiszę, że nie ma tu nic takiego jak, niezbędne minimum i żaden trener tego nie powie, bo nie ma tu sztywnych reguł, bo nie rzecz w ilości, ale w jakości. Nie mówiąc o tym, że są różne szkoły, można te 10k biegać z objętości a można z intensywności.
A poza tym, wszystko zależy od: indywidualnych predyspozycji, trybu życia i sportowej przeszłości, innych aktywności sportowych (tu widzę, że jest ich sporo) i jeszcze parę rzeczy można by wymienić.
Znam takich, którzy pobiegli poniżej 39 min. po 3 m-cach biegowego treningu, znam takich, którzy biegali w okolicach 40 min. przy kilometrażu nie przekraczającym 40km/tydz., ale do tego dochodziło wiele lat aktywności górskiej i związana z tym bardzo wysoka wydolność, znam też takich, którzy pomimo kilku lat zaawansowanych treningów i stosowania różnych planów z trudem łamali 45min.
Mi wystarczało ok. 50k/tydz., ale do tego też dochodziły inne aktywności, inne treningi, no i wiele lat intensywnego treningu wcześniej.
MajorSki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Hej

Jestem w trakcie realizacji Garmin Coach plan 10k u Gallowaya ustawiłem 45min, mimo ze jest to raczej powrót do formy gdzie 6lat temu biegałem 52min a obecnie (przed rozpoczęciem planu) pewnie 55-56min :D

Mam pytanie o interwały vo2max widze ze u Gallowaya jest ich bardzo dużo, obecnie rozpisane mam 10x800 w tempie 95-98%vVO2max (z 5min bieg), ale widziałem ze niektórzy mają ich pozniej 16x a nawet 20x :o jeszcze nigdy nie spotkałem w żadnym planie takiej ilości :D jak to u Ciebie wyglądało? organizm szybko się dostosował? Mój pierwszy bieg z szybkim tempem 6 interwałów i tylko 2x udało mi sie zmieścić w zakładanym 4:05-4:18, a 4x wolniej 5-15s, w kolejnym tygodniu juz ich było 8x troche się zdziwiłem ze udało się wszystkie przebiec w zakładanym tempie, teraz po 4takich treningach biegne 8x i trzymam równe tempo ok 4:10, ale troche przeraża 16x czy 20x. Zastanawiają mnie również długie przerwy ok 90% czasu biegu, moje tętno spada do regeneracyjnego z 178 poniżej 118 już po ok 1min, zastanawiam się czy nie powinienem skrócić przerw z 3min na 2min. Jak długie miałeś wybiegania? bo słyszałem ze z czasem potrafią dobijać do 26-28km..

Pozdr
Tomek
Nelman88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Napiszę tak, startowałem z pułapu 48-49min/10k, i pamiętam że też chyba w pierwszym tygodniu miałem serie z tempem docelowym 4x800m i zegarek pokazał mi (5.0 ponad siły) i tak też się czułem, z tygodnia na tydzień było już tylko lepiej ale wiem że na dwa tygodnie przed ukończeniem planu już robiłem 18 takich powtórzeń. Widzisz ja z początku odpoczywałem w chodzie tak jak było to napisane w treningu, ale po czasie myślę jakieś 2-3tyg. już było mi za nudno i wolno( też tętno spadało szybko) i zacząłem robić odpoczynek w truchcie, teraz też realizuje jego plan, tyle że w ogóle nie chodzę a zawsze truchtam. Plan na mnie podziałał bo zrobiłem z docelowych 45min, 42:20, a teraz klepiąc to samo robię te 800m w 2:57(3:42min/km), i tak jak piszesz ostatnie tygodnie takie wychodziły około 25km wolnych wybiegań czy 22km tam gdzie były interwały. Napiszę Ci że sam nie zrealizowałem planu do końca, myślę że gdzieś 80-90%, zdarzało mi się go skracać, właśnie jak za bardzo czułem nogi bądź pogoda słaba była, tzn. wychodziłem z domu ale zamiast np: 12x800m robiłem 10 lub 8, albo skracałem długi bieg o kilka km, tak żeby nie biec krócej niż 1.5h, w 100% robiłem tylko podbiegi i zbiegi bo one do końca stosunkowo krótkie są. Tak z ciekawości zapytam, służysz gdzieś, bo w nicku rzuca się w oczy major? :bum:
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

beata pisze: No to ja oczywiście napiszę, że nie ma tu nic takiego jak, niezbędne minimum
Czyli moje 72 km w maju wystarczy, i już Cie lubię. :usmiech:
A w ogóle ktoś ukradł bardzo obszerny post tuż z pod Twojego, cenzura czy co albo autor się scykał i sam usunął.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

pawo pisze:Czyli moje 72 km w maju wystarczy, :usmiech:
Spoko, wierzę w Ciebie :hej:
A w ogóle ktoś ukradł bardzo obszerny post tuż z pod Twojego, cenzura czy co albo autor się scykał i sam usunął.
Tak, zauważyłam i nawet się zastanawiałam, czy to aby nie moje halucynacje albo inne omamy -bo wydawało mi się, że post był, a nie ma ;).
Akurat w poście owego autora nic kontrowersyjnego nie było, więc nie posądzałabym go, no ale kto wie?
Dziwne rzeczy się tu ostatnio dzieją ...
MajorSki
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Nelman88 pisze: Widzisz ja z początku odpoczywałem w chodzie tak jak było to napisane w treningu, ale po czasie myślę jakieś 2-3tyg. już było mi za nudno i wolno( też tętno spadało szybko) i zacząłem robić odpoczynek w truchcie, teraz też realizuje jego plan, tyle że w ogóle nie chodzę a zawsze truchtam. ...............................

Tak z ciekawości zapytam, służysz gdzieś, bo w nicku rzuca się w oczy major? :bum:
No co Ty ja kategoria "D" mam pręty i śruby w kręgosłupie :P

No właśnie ja tez przechodziłem do marszu, teraz truchtam, ale zastanawiam sie czy skracać przerwy czy truchtać, czy truchtać szybciej :D zobacze jak mój organizm będzie reagował przerwy powinny być niby 50-90% bieg trwa obecnie 3:20-3:30 wiec skrocenie z 3min do 2min to jest 60% wiec sie niby mieści :)

a jeszcze tak z ciekawości jak z prognozami Garmina tz. chodzi mi o "symulator wyścigu" czy jak pobiegłeś 10k w 42min to Garmin wtedy rzeczywiście pokazywał Ci 42min czy mniej? bo zastanawiam sie czy on sie tak myli, czy po prostu ja sam w siebie nie wierze. Bo po 5tyg pokazuje mi 5k 19:49, 10k 42:03, a wydają mi się to obecnie jeszcze nieosiągalne czasy.

W jakim tempie biegałeś wybiegania? bo nie podają czasu, a gdzies na filmiku Galloway podawał ze to ma być 3-4min/mile wolniej od tempa docelowego co daje ok 2min/km wolniej czyli 6:30 i w takim tempie biegałem na początku, ale obecnie widze ze to bliżej 6:00 cały czas na tlenie w tempie swobodnej konwersacji (tętno 130-145)

Pozdr
Tomek
Nelman88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Mi symulator wyścigu nie doszacował i miałem coś koło 42:50, natomiast to że sądzisz ze nie pobiegniesz tak szybko wcale o tym nie znaczy, sam nie myślałem że dam radę cisnąć cały czas coś koło 4:30 a wyszło dużo szybciej i to jeszcze w wietrzny dzień. Co do wolnych wybiegań zawsze biegam na tętno do 145uderz/min i jest to coś koło 5:15-5:30 w zależności od dnia i sampoczucia ale i tak później średnie mam koło 140. Ja nie skracam poprostu truchtam, z początku jak masz 4,6,8 to może zdać egzamin, ale później możesz żałować ze na 12 powtórzeniu już nie biegniesz w zakładanym tempie.
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

Co do długości przerw, to też zależy, jaki to ma być trening ... Można zrobić np. 20x400, na 75%, z przerwą 200m w truchcie, a można zrobić 3x400m na 95% z przerwą 10min w marszu, wtedy jest to trening powtórzeniowy, nie interwałowy.
To tylko przykład, bo ilość kombinacji jest spora, zależnie od celu. Generalnie im mocniejsze tempo odcinków, tym mniej powtórzeń i dłuższa przerwa, tak w uproszczeniu. W jednym planie treningowym mogą się znaleźć oba rodzaje treningu.
Awatar użytkownika
pawo
Wodzirej

Nieprzeczytany post

Ba, nie tylko w planie ale i na jednym treningu.
No bo takie coś, to co to?
(600 +200+200) x3 - powiedzmy 2 min i po 34 sek
przerwa 2:30 min i 6 min
Awatar użytkownika
beata
Ekspert/Trener

Nieprzeczytany post

pawo pisze:Ba, nie tylko w planie ale i na jednym treningu.
No bo takie coś, to co to?
(600 +200+200) x3 - powiedzmy 2 min i po 34 sek
przerwa 2:30 min i 6 min
Nie no, jasne, ale to już wyższa kombinatoryka :bum:
Ja czasem sobie biegałam takie coś: 1000-800-600-400-200, wszystko na przerwach 200m. Fajne, bo się nie nudzi :hejhej:
Nelman88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam ponownie, odświeżam swój temat ponieważ wczoraj na Biegu Króla Eryka w Darłowie udało się złamać 40minut na 10k a dokładnie był to czas 39.10, trasa miała dużo zakrętów i wiało strasznie. Teraz pytanie do was co robić dalej, czy ktoś ułożyłby plan pod złamanie 37, dodam tylko że wczorajszą 10 przebiegłem na tętnie 165, myślę że jeszcze mógłbym trochę uciąć, dużo kilometrów nie klepałem, coś koło 30-50tyg. Wrzucam link do mojej stravy jakby ktoś chciał zobaczyć. Pozdrawiam
https://www.strava.com/athletes/48409889
gasper
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nelman88 pisze: 15 maja 2022, 12:16 Witam ponownie, odświeżam swój temat ponieważ wczoraj na Biegu Króla Eryka w Darłowie udało się złamać 40minut na 10k a dokładnie był to czas 39.10, trasa miała dużo zakrętów i wiało strasznie. Teraz pytanie do was co robić dalej, czy ktoś ułożyłby plan pod złamanie 37, dodam tylko że wczorajszą 10 przebiegłem na tętnie 165, myślę że jeszcze mógłbym trochę uciąć, dużo kilometrów nie klepałem, coś koło 30-50tyg. Wrzucam link do mojej stravy jakby ktoś chciał zobaczyć. Pozdrawiam
https://www.strava.com/athletes/48409889
teraz złam 18 na 5 km :)
ODPOWIEDZ