Komentarz do artykułu Przełam nudę na bieżni mechanicznej

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Awatar użytkownika
bieganie.pl
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

New Balance but biegowy
Awatar użytkownika
Andrzej_Witek
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 31:35
Życiówka w maratonie: 2:23:32
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Dzięki za propozycję treningów. Zastanawia mnie jednak wykonalność treningu nr 2 - podbiegów. Zwiększanie prędkości na bieżni od truchtu do tempa biegu na 5 km jedynie na 30 sekund nie jest łatwym zadaniem. Trzeba dysponować naprawdę dobra bieżnią, która szybko się rozpędza. Jak dodamy do tego konieczność zmiany nachylenia na czas podbiegu, co też wymaga dodatkowej obsługi bieżni, to trening ten z pewnością nas wykończy i to nie tylko fizycznie. :)
M: 2:23:32
HM: 1:08:57

ASICS Trail Team
kubawisniewski1
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

He he, myślałem o tym, ale założyłem milcząco, że ktoś zaczyna rozpędzać bieżnię nieco wcześniej i właściwie na te 30 sekund jest już skupiony na samym podbiegu, a potem na zwalnianiu (dla mnie zwalnianie jest trudniejsze niż rozpędzanie).
Masz jednak rację - takie przyspieszanie bieżni do pożądanego stanu zajmuje 5-8 sekund.
Ale dopiszę wskazówkę, co w przypadku, gdy się bieżni nie da zaprogramować.
burzatg
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 41,59
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Na bieżni mechanicznej biegam w wyjątkowych przypadkach tylko zimą. Przełamując nudę robiłem takie jednostki treningowe jak podane w tekście. Często z przyspieszeniem o 0,5km/h co 1 km. Robiłem też piramidę o 1km/h wyżej co 1km do 5 km i potem w dół. Najtrudniejsze są jednak wplatane przyspieszenia na 30 sek co 1 km. Po takim treningu to zawsze jestem cały mokry. Nie zmienia to jednak faktu, że bieganie na bieżni mechanicznej jest dla mnie ostatecznością.
Awatar użytkownika
Logadin
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niestety pandemia zepsuła takie bieganie na bieżni srogo (szybkie przebieżki/podbiegi). Normalnei na siłowni z rana obłożenie prawie żadne i spokojnie można było robić to na dwóch bieżniach obok siebie (chyba, że ktoś im wcześniej serwisowo ustawił samowyłączenie się) i przeskakiwać na gotowca.
Teraz nawet jak jest miejsce i bieżnie nie mają autozatrzymania w przypadku braku osoby na pasie to i tak co druga jest wyłączona, a skakanie między pierwszą, a trzecią to już jednak lekka przeginka :)
Sporadycznie jak faktycznie była tylko jedna, a miałem jakieś krótkie podbiegi w stylu 100-150m max to po prostu ustawiałem od razu kąt i prędkość docelową, a przerwę robiłem w miejscu na delikatnym truchciku, tak by po chwili wskoczyć znów na 'gotowe'.
Awatar użytkownika
j.nalew
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 42:49
Życiówka w maratonie: 3:35:01

Nieprzeczytany post

vemmik444 pisze:Fajne treningi , jednak nierząd polskojęzyczny zamyka siłownie w ramach oszustwa covidowego i fałszywych testów PCR. Jazda po bandzie. Czekacie dla wybawiciela gejca? Bo ten nierząd spełnia jego warunki. Kasa nie poszła w las.
Wiara w teorie spiskowe wbrew wszelkim dowodom i wbrew racjonalnemu myśleniu (tak samo jak urojenia nt. podsłuchów, śledzenia), to nic innego jak objaw pewnych zaburzeń natury psychicznej, nazwę pozostawię już w domyśle. Ze swojej strony temat kończę, bo pewnie rozszaleje się zaraz tu gównoburza.
IG jnalew
www.strava.com/athletes/19149633

Blog viewtopic.php?f=57&t=56963
Blog - komentarze viewtopic.php?f=28&t=56993

5km 20:11, 2018
10km 42:49 2018
HM 1:37:29, 2023
M 3:35:01, 2023
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

j.nalew pisze:
vemmik444 pisze:Fajne treningi , jednak nierząd polskojęzyczny zamyka siłownie w ramach oszustwa covidowego i fałszywych testów PCR. Jazda po bandzie. Czekacie dla wybawiciela gejca? Bo ten nierząd spełnia jego warunki. Kasa nie poszła w las.
Wiara w teorie spiskowe wbrew wszelkim dowodom i wbrew racjonalnemu myśleniu (tak samo jak urojenia nt. podsłuchów, śledzenia), to nic innego jak objaw pewnych zaburzeń natury psychicznej, nazwę pozostawię już w domyśle. Ze swojej strony temat kończę, bo pewnie rozszaleje się zaraz tu gównoburza.
Raczej nie "gównoburza" tylko śmiech na sali. Niekiedy fajnie poczytać, takich "wiedzących o tajnych...", jak nudno w pracy, mozna sie fajnie pośmiać z ciemnoty.
Kangoor5
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Zgłosiłem jego konto, bo wszystkie jego wpisy traktują tylko o jego paranoi.
vemmik444 - jeśli to czytasz, to skorzystaj z dobrej rady i umów wizytę u psychoterapeuty.
ODPOWIEDZ