Garmin Fenix 6

Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 36:14
Życiówka w maratonie: 2:46:06
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:ok, mogę się mylić, więc powiedz mi.
przed czym przestrzegasz w garminie 6x?

W następnym poście zapytasz czy miałem 6X?

Przed niczym, dzielę się tylko doświadczeniem, że w moim wypadku monitorowanie snu w przypadku F945 było do dupy, miałem przez te kilka miesięcy codziennie zanotowane po przynajmniej dwie godziny snu więcej niż było go faktycznie.
Więc dalsza rozbudowa software o ocenę snu, nie ma najmniejszego sensu, jeżeli zegarek nie potrafi odróżnić leżenia w łóżku, od faktycznego snu.

Dane o długości snu, jesteśmy w stanie samodzielnie zweryfikować, większość innych niestety już nie.
Inny przykład, pomiar tętna z nadgarstka. Skoro celowo przesuwam zegarek na ręce, uniemożliwiając mu prawidłowy pomiar. To dlaczego on dalej wyświetla nam randomowe tętno, w takim przypadku zegarek powinien zatrzymać się na ostatnim wyniku, dopóki nie znajdzie ponownie pulsu. A nie oszukiwać użytkownika losowymi danymi, które się przemieszczają w okolicy ostatniego pomiaru.
Biegając jak większość, będziesz miał wyniki jak większość.
https://bieganie.org/
https://runalyze.com/athlete/maran
https://www.strava.com/athletes/161056178
PKO
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

póki co piszesz peany na część polara,
w rzeczach które biegaczowi do treningu są potrzebne jak w dupie koszula.
czyli monitorowanie snu np
i na tej podstawie, do tego mocno subiektywnej wydajesz kategoryczne oponie na temat garmina F6 na podstawie doświadczeń z 945.
aha.
Jan123

Nieprzeczytany post

Może f6x nie jest idealny ale z mojego punktu widzenia żadnego innego nie widzę chyba tylko f6x Solar.
Wydaje mi się, że w przyszłości będzie jak z laptopami,komputerami - windows będzie działał wszędzie.
Jedem system,cloud online będzie łączył wszystkie dane ze wszystkich zegarków. Już jest wiele platform jak runanalizer ale jeszcze nie zczytuje snu czy kroków..
Nie ważne jaki sprzęt będzie bo i tak będzie mielić w jednym worku.
Ciekawe co garmin wypuści w f7.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Łukasz parę postów wyżej dsrles razem z kolegą Sławkiem lacha z garmina.
weź Ty się na cos zdecyduj.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

cichy70 pisze:póki co piszesz peany na część polara,
w rzeczach które biegaczowi do treningu są potrzebne jak w dupie koszula.
czyli monitorowanie snu np
i na tej podstawie, do tego mocno subiektywnej wydajesz kategoryczne oponie na temat garmina F6 na podstawie doświadczeń z 945.
aha.
Bo tu się odezwałem odnośnie monitorowania snu, śmieszy mnie dodawanie kolejnych cyferek, byle więcej. Klient i tak się nie zorientuje że są z czapy. Ale w tabelkach porównawczych wygrywamy.

Chcesz więcej dlaczego wolę Polara od Garmina jeżeli chodzi o bieganie:

1. Bo mi się bardziej podoba tempo chwilowe, wyświetlane ze stryda
2. Bo przy dwóch danych na ekranie w czasie biegu, ekran jest bardziej czytelny.
3. Bo mogę przy rytmach, łapać okrążenia uderzeniem.
4. Bo realizując zaprogramowane treningi, mam bardziej przejrzysty ekran. Ten podział na 3 w Garminie był na moje oczy nieczytelny.
5. Bo mam test ortostatyczny w zegarku.
6. Bo w F945 miał najgorszy barometr z jakim się spotkałem, o ile większość prezentuje normalny poziom to ten był beznadziejny.
Slawcio
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Jan123 pisze:Wydaje mi się, że w przyszłości będzie jak z laptopami,komputerami - windows będzie działał wszędzie. .
Tak tylko, jak już mamy być precyzyjni, to już historia. Linux wygrał i jest najpopularniejszym systemem operacyjnym. Tak, android to linux.
Jan123

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze:
Jan123 pisze:Wydaje mi się, że w przyszłości będzie jak z laptopami,komputerami - windows będzie działał wszędzie. .
Tak tylko, jak już mamy być precyzyjni, to już historia. Linux wygrał i jest najpopularniejszym systemem operacyjnym. Tak, android to linux.
Mi sie wydawało , że na większości sprzętu są zainstalowane Windowsy , ale to mniejsza z tym, bo i chodziło ,ze kiedyś powinno być tak, że na zegarkach będzie się instalować systemy jakie się chce, np na garminie polara OS i na odwrót.
Jan123

Nieprzeczytany post

sciagał ktoś nowe mapy do f6?
Poważnie 3h się ciągnął nawet jak maa się łącze 100mb?
Wiem , że 9GB i wolne mamy gardło w zegarku ale aż 3h?
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Chyba 2 dni temu pobierałem. Poszło szybko, pobrane błyskawicznie, na zegarek przy USB 2.0 szły z 30 min.

Wysłane z mojego SM-G950F .
Mój Blog "Luźne wpisy"
Mój Blog "Luźne wpisy" - Komentarze

Zrzucone w biegu kilogramy, cierpliwie czekają w lodówce.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze: Bo tu się odezwałem odnośnie monitorowania snu, śmieszy mnie dodawanie kolejnych cyferek, byle więcej. Klient i tak się nie zorientuje że są z czapy.
Przecież F6 dostał nowy sensor hub do mierzenia snu i body battery
na jakiej więc podstawie piszesz, że to są cyferki z czapy ?
ja u siebie zauważyłem bardzo dobre działanie tego, co więcej użytkownicy piszą,
że mierzy sen w ciagu dnia
no ale rozumiem, że jak polar po roku wydał regulację światełka w zegarku to dopiero było święto.
Slawcio pisze:Jak patrzę na fotki z tej bety to długa droga jeszcze przed Garminem, zanim dogoni Polara.
Pewnie dalej nie potrafi poprawnie wykryć snu, a zabiera się za punktację... :hejhej:
no właśnie i to jest clou tego wszytskiego patrzysz na foty i wyciagasz autorytatywne wnioski.
Slawcio pisze: Chcesz więcej dlaczego wolę Polara od Garmina jeżeli chodzi o bieganie:

2. Bo przy dwóch danych na ekranie w czasie biegu, ekran jest bardziej czytelny.
4. Bo realizując zaprogramowane treningi, mam bardziej przejrzysty ekran. Ten podział na 3 w Garminie był na moje oczy nieczytelny.
6. Bo w F945 miał najgorszy barometr z jakim się spotkałem, o ile większość prezentuje normalny poziom to ten był beznadziejny.
kolejny raz pytam, po co piszesz w wątku o F6 o twoich problemach z 945.
to kompletnie inne zegarki, chociażby ekrany dużo większe.
już nawet nie pisze, że problemy typu:
Bo mi się bardziej podoba tempo chwilowe, wyświetlane ze stryda
są jak dla mnie lekko śmieszne, ale rozumiem, że co dla mnie smieszne dla innego może być ważne
więc nie bardzo tu mogę popolemizować.
natomiast pisanie, że
Slawcio pisze: Ale w tabelkach porównawczych wygrywamy.
to mam pytanie w których tabelkach i w czym wygrywacie ?
rozumiem, że tak na szybko polar bije w twoich tabelkach na głowę f6 w
ilosci danych na ekranach.
czytelności.
długosci pracy baterii.
współpracy z urzadzeniami.
animowanymi ćwiczniami.
mapami.
muzyką
płatnosciami.
iid.
no ale tak, zapomniałem.
polar ma regulowane światełko.
no to załatwia sprawę na całego.
Jan123

Nieprzeczytany post

Nowa opcja snu fajnie działa.
Wykrył ładnie sen 7h, tylko jak poszedłem dalej spać po przebudzeniu to nadpisał drzemką długi sen i niby spałem 2h tylko.

Opis, że nie wystarczająco. Teraz jak edytowałem dane to pokazuje, że za mało śpię bo dane ciągnie z drzemki mimo, że pokazuje, że spałem 9h.

Ktoś testował drzemki z nowym softem 9.92?
Jeśli w nocy się śpi 8h i w dzien 2h to nadpisuje dlugi sen drzemką ?
htb
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 50

Nieprzeczytany post

U mnie jak na razie ot widzę że widget pokazuje kompletnie co innego niż Sen w GC :( a chyba powinno być to spójne.
Awatar użytkownika
cichy70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

nowa beta ma bardzo fajną funkcję w momencie naciśnięcia lapa, czy też z zaprogramowanego treningu, emituje krótki sygnał w słuchawkach, dla mnie świetna sprawa, tym bardziej, że również robi to podczas biegania na nawigację, sygnalizuje przed manewrami w ten sam sposób.
Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

U mnie nie sygnalizowało, ale może dlatego, że słuchałem muzyki z telefonu na słuchawkach BT.
Nie miałem też info podsumowania lapa (autolap co 1km), kiedyś to działało.
Dodam, że jak podłączymy słuchawki bezpośrednio z zegarkiem to wszystkie komunikaty są, pikanie również.

Co do snu to u mnie to działa dobrze. Czasami, w nietypowych sytuacjach, zdarzają się głupoty, ale tak też miałem w VV.
Elektronikę można oszukać, świadomie lub nieświadomie.
Mój Blog "Luźne wpisy"

Awatar użytkownika
keiw
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Slawcio pisze:
Chcesz więcej dlaczego wolę Polara od Garmina jeżeli chodzi o bieganie:

Wypowiem się jako były użytkownik VV i obecny F6X Pro.

1. F6X wyciąga ze Stryda o wiele więcej danych. Nie trzeba bawić się w podwójne synchro i liczyć na to, że treningi zostaną dobrze scalone. Tempo chwilowe ze Stryda działa dobrze. Jest pełno apek, w tym darmowych, w których możesz zadecydować jak ma być ono uśredniane. Ja sobie akurat ustawiłem na 2s.
2. Nie zgodzę się tu w ogóle. F6X Pro ma duży i czytelny ekran. VV nie ma tu żadnej przewagi. Nie wspomnę o podświetleniu tarczy - możliwości tego konfiguracji w F6. Jestem dalekowidzem i dla mnie to też jest istotny parametr.
3. Tu racja. Ogólnie lapowanie w Polarze jest zdecydowanie lepiej rozwiązane i dodam, że uważam za genialne suwaki we Flow, ale to już kwestia platformy.
4. Tu też się nie zgadzam. Nawet realizując trening fazowy możemy sobie skonfigurować do tego swoje pola danych.
5. Tu racja. Testy orto są bardzo fajne i lepsze niż garminowe "Tętno do wysiłku". Na Garmina można sobie pobrać apkę do testów HRV - ostatnio z jednej korzystam.
7. Nie jestem pewien czy barometr w VV działał lepiej niż ten w F6X. Na płaskim stadionie będą zawsze odnotowane przewyższenia, większe jeśli dłużej krążymy. Ja akurat się tym nie przejmuję.
Taka jest specyfika pracy barometrów i te urządzenia nawet w samolotach wymagają wspomagania - po to jest system ILS.
Na tym tle chyba Coros dobrze wypada.

Ideału nie ma i tyle. Każdy ma swoje potrzeby. Sprzętu trochę na rynku jest, ostatnio właśnie pojawił się Coros z całkiem ciekawymi zegarkami.
Po prostu trzeba wstrzelić się ze sprzętem w swoje potrzeby.
Mój Blog "Luźne wpisy"

New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ