Jak poprawić szybkość?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
hunter_luk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 1:05:29
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie,

Mam problem z poprawą tempa biegiu. Biegam:
- raz w tyg. na dystanse 10-11 km w tempie 6:15-6:40 min/km przy 80-82 HRmax.
- raz w tygodniu 6-7km w tempie 5:25-5:30 min/km przy 85-90 HRmax.
- raz w tygodniu trening siłowy.

Przy tym szybszym biegu mam szybki oddech, lekkie zawroty głowy i generalnie nie czuje sie komfortowo.

Nie wiem czy to tylko kwestia czasu az uda mi sie polepszyc wyniki czy moze powinienem cos zmienic w treningu?

Z gory dzieki za rady!
PKO
maxwell
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:57
Życiówka w maratonie: 3:55

Nieprzeczytany post

Cześć,

W Twoim treningu zdecydowanie brakuje wolniejszych biegów przy HR 70-75%. Bardzo ogólna zasada: 80% biegów przy 70-75%, pozostałe 20% to mocniejsze treningi. U Ciebie mocniejsze treningi to 100% !. Proponuję dołożyć Ci jeszcze jeden trening w tygodniu, bo dwa treningi to za mało w każdym sporcie. Przy takiej przerwie między treningami pozytywne zmiany fizjologiczne cofają się.

Ogólny plan tygodniowy na 2 miesiące
1 dzień - 60 min 70-75% HR
2 dzień - 60 min 70-75% HR
3 dzień - 30 min 70-75% HR + 30 min 80-85% HR

2-3 razy siła
rozciąganie

Przy 90% zawsze będziesz miał cięższy oddech, bo to tempo na progu mleczanowym odpowiadające mniej więcej zawodom na 10 km.

Pozdrawiam
Marcin
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kolega niestety trochę poplątał.

Po pierwsze, polecam lekturę artykułu dlaczego początkujący mogą biegać z wyższym tętnem:

http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004

potem:

http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=15&id=6134

po lekturze wróć proszę z przemyśleniami i nowymi pytaniami.
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
hunter_luk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzieki za odpowiedz!

Wiec z tego co wyczytalem to chyba najwazniejsze to wyznaczyc HRmax...z tego policzyc sobie vO2max i pozniej warto trenowac wg. vO2.

Jutro zmierze sie z tym testem Coopera, przynajmniej bede mial jakis odnosnik co do rekomendowanego tempa biegu.

Pozdro!
maxwell
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:57
Życiówka w maratonie: 3:55

Nieprzeczytany post

Qba Krause,

co masz myśli, pisząc że trochę poplątałem ?

Artykuł http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=13&id=2004, to hipoteza, jedno z możliwych podejść. Uważasz, że dla początkującego tętno powyżej 80% HRmax na każdym treningu, to bezpieczna droga ? Moim zdaniem to prosta droga do przetrenowania i kontuzji. Bieganie ze zbyt dużą intensywnością nie rozwija równomiernie układu kostno-mięśniowego. Nawet jeśli HRmax jest zaniżone, to chyba raczej nie zaszkodzi to początkującemu, a zapewni stopniowy, równomierny, bezpieczny rozwój. Jasne - jeśli 75% HR max jest przy tempie szybkie marszu, to można trochę przymknąć oko na tę zasadę. W końcu chodzi o to, żeby biegać a nie chodzić Z czasem tętno przy tej samej prędkości i tak zacznie się obniżać.

Wracając do artykułu, zgadzam się że Vo2max, to lepszy parametr do określenia intensywności treningu, ale raczej dla osób śreniozaawansowanych. Początkujący musi się po prostu rozbiegać w spokojnym tempie. Czas na wyznaczenie HRmax, które i tak zawszę będzie przybliżeniem przyjdzie później.

Pozdrawiam
Marcin
hunter_luk
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Przedwczoraj zrobilem sobie ten test Coopera. Wyszlo mi 2.6km na 12min. Z tej tabelki z jednego z art. wyczytalem ze moje tempo treningowe powinno byc 6.15min/km. Dzis przetestuje na 10km.

Pozdro
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ