jak biegać?

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
jachu88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Jestem początkującym biegaczem i dopiero zaczynam przygodę z bieganiem. Mam odpowiedni sprzęt i znalazłem program treningowy dla siebie. Chciałbym się upewnić czy aby na pewno dobrze biegam. Otóż jeśli mam napisane, że mam biegać w danym tętnie (np. 170 ) przez 2 minuty to: a) wykonuje rozgrzewkę -> tętno się podnosi ( np. 130) -> następnie zaczynam bieg -> 140-> biegam dalej-> 160 -> biegam dalej -> 170 i tu włączam stoper i biegnę tak przez 2 minuty? czy b) wykonuje rozgrzewkę -> tętno się podnosi ( np. 130) włączam stoper i w ciągu tych 2 minut musze dojść do wspomnianych 170 uderzeń ?

z góry bardzo dziękuje za udzielenie pomocy i rad
pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Za bardzo metodycznie do tego podchodzisz. Odłóż na jakiś czas pulsometr, albo przynajmniej przestań zawracać sobie głowę bieganiem w danych strefach.
Twoje samopoczucie jest najlepszą wskazówką.
Krzychu N
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49'58"

Nieprzeczytany post

Dokładnie tak jak herosów pisze. A co ta plan?
http://forenergy.pl/
Duży wybór odżywek firm ENERVIT, VITARGO.
Sprawdź ceny!!
jachu88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Rozumiem i tak zrobię. A mógłbym prosić o odpowiedź na moje pytanie? Dla samego siebie, na przyszłość żebym wiedział. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
adam1adam
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:10
Życiówka w maratonie: 2:32:24

Nieprzeczytany post

Rozgrzewka to rozgrzewka,a bieganie w tetnie 170u/min przez dwie minity to
przez 2 minuty, czyli po rozgrzewce strtujesz i biegniesz 2min a tetno ma
wynosic j.w. kapito!
jachu88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Czyli startuje, i jak tętno dojdzie do 170 to dopiero włączam stoper tak?
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

kurde, nie. lecisz sobie lecisz i pilnujesz, żeby Ci nie podskoczyło zbyt wysoko ponad 170. to ma być +/- 170. to nie chirurgia mózgu :D. jak podskoczy zbyt mocno to zwalniasz. "jednym słowem masz se w miarę komfortowo pykać" przez 2 minuty i pilnować, żeby nie podskoczyło zbyt wysoko. do tego pulsometr nie jest Ci potrzebny.
Go Hard Or Go Home
jachu88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No nareszcie ktoś mi wytłumaczył :) Dzieki wielkie :)
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

e tam. napisz lepiej jaki to plan, bo biegania na tętno może nie być najlepszym pomysłem na początku - tętno może Ci strasznie "wariować", bo organizm będzie doznawał szoku.
Go Hard Or Go Home
Awatar użytkownika
bosman78
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 49,59

Nieprzeczytany post

Wstrzymaj się z tymi wszystkimi gadżetami tablicami, wskaźnikami technologiami i zacznij biegać bo to jest najważniejsze ja też kiedyś przechodziłem taki etap jak Ty i rzuciłem to w cholerę po prostu biegam bo lubię i biegam tak jak lubię ... inaczej szybko się zniechęcisz. Jak poczujesz chęć współzawodnictwa i śrubowania wyników, taktyki biegowej to wtedy możesz powrócić to tematu....
5km-24.22 10km-49,49 "1/2"-02:02:8
"Per aspera ad astra"
jachu88
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

No ja już tak rok biegam, dopiero wchodzę w całą tą teorię treningu. Dlatego chciałem wiedzieć dla siebie jak to wygląda. Czyli Panowie jeszcze raz dla pewności: na liczniku 130 ud ->włączam stoper->zaczynam biec i mam się utrzymać w danym zakresie tętna tak?

tak mysłałem jeszcze, czy te 20-30 sekund zanim dojdę do danego zakresu tętna nie wpłyną na efektywność tych 2 minut biegania w danym tętnie?
Awatar użytkownika
Matii
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Ja rozumiem, że metodyczne podejście do rozpoczynania treningu daje ci dodatkowego, mobilizującego kopniaka ale tak jak ktoś powyżej już napisał! Poprostu zacznij od samego nastroju! A po pewnym okresie sięgniesz po pulsometr bo konieczność rozwijania zdolności jest w nas cechą wrodzoną! :)

Powodzenia! Ja po długiej przerwie dzisiaj zaczynam znów...
"Nic nie może się równać z prostą przyjemnością jazdy na rowerze"

J.F. Kennedy
Awatar użytkownika
niuniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 48:46
Kontakt:

Nieprzeczytany post

jachu88 pisze:No ja już tak rok biegam, dopiero wchodzę w całą tą teorię treningu. Dlatego chciałem wiedzieć dla siebie jak to wygląda. Czyli Panowie jeszcze raz dla pewności: na liczniku 130 ud ->włączam stoper->zaczynam biec i mam się utrzymać w danym zakresie tętna tak?

tak mysłałem jeszcze, czy te 20-30 sekund zanim dojdę do danego zakresu tętna nie wpłyną na efektywność tych 2 minut biegania w danym tętnie?
rozgrzewka(130ud)-> startujesz, nie przekraczasz 170ud odliczając 2 minuty. jeśli zamartwiasz się tymi 20-30 sekundami to zrób sobie 2:30 do 170. "problem plam znika sam"
- To niemożliwe!!
- Tylko jeśli w to wierzysz.
awokado
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hej,
biegam od niedawna (miesiąc), moje wcześniejsze próby konczyły się zwykle po tygodniu-dwóch. Nie jestem typem sportowca, ale bieganie względnie mi 'wychodzi' - 10 km po kilkumiesięcznej przerwie jest zupełnie osiągalne (no, nie wiem czy to powód to dumy już ;)).

Chciałabym wystartować w półmaratonie w marcu. Moje pytanie do doświadczonych: czy plan treningowy to konieczna sprawa? Aktualnie biegam 4-6 razy w tygodniu, 8-12 km. Ostatni rekord to 15, więc zbliżam się do dystansu. Brakuje mi tylko 'schematu' i zastanawiam się czy jest on konieczny, bo nie przepadam za kontrolowaniem tych wszystkich drobiazgów, wolę bardziej skupić się na możliwościach ciała. Co o tym sądzicie? Dodam, że obecnie sporo pedałuję i ruszyłam z Chodakowską :D (4-5 razy w tygodniu).

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MSZ jeśli chcesz po prostu przebiec te 21 kilo z hakiem, a już teraz w czasie treningu połykasz 15 km... biegasz dość często i regularnie... to może idź dalej tym tropem i nie kombinuj? Konsekwencja i systematyczność przez zimę, bieganie "na intuicję i widzimisię" (dziś mi idzie gorzej i wolniej, a jutro "samo niesie" i truchtam żwawiej)... czegóż chcesz więcej?

Jeśli natomiast poszukujesz satysfakcji i spełnienia w rywalizacji, wyniku, przełamywaniu barier, udowadnianiu sobie i innym, że.... osiągniętym czasie itd. (NIE twierdzę, że to złe, po prostu inne podejście), to pewnie można podejść do sprawy bardziej "fachowo". Ale tu już gębę zamykam, bo ja z tej pierwszej kategorii jestem i na ściganiu się nie znam :)

P.S. A mnie tam osobiście pulsometr na początku się przydawał. Postanowiłem bowiem cierpliwie i spokojnie budować swoją wytrzymałość i wydolność (tlenową) wg metody, która zakłada jako takie (może nie kurczowe, ale jednak) pilnowanie tętna. I opaskę na biust odstawiłem dopiero później, zostawiając sobie tylko zegarek ze stoperem :) Ale taki już mam analityczny umysł... czas na nieokiełznany spontan i słuchanie/czytanie ciała (co z czasem się robi umiejętniej) przyszedł później. Dla każdego coś miłego :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ